Statomas verslo centras „FLOW“ nustebins netikėta architektūra ir interjero sprendimais (1)

Vida Kuzmickaitė 2021 gruodžio 17 d.
verslo centras flow remigijus bimba nomo interjerasTik SA
„Architektūros kūrybinė grupės“ ir „NOMO“ vizual.

Centriniame Vilniaus verslo rajone, šalia Konstitucijos prospekto esančioje Lvovo gatvėje pradėtos naujo, nestandartine pasvirusia forma stebinančio verslo centro „FLOW“ statybos. Šį centrą sudarys du – 15 ir 20 aukštų – sujungti pastato korpusai, 3 aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, ant stogo planuojama įrengti terasą.

Administracinių pastatų ir daugiabučių kompleksų kaimynystėje statomo statinio originalios architektūros autoriai – „Architektūros kūrybinė grupė“ („AKG“). Šio projekto plėtotojas yra UAB „Eika“.

Užsakovas užduotyje architektams išskyrė miestui ir visuomenei svarbius vizualinius sprendimus: pastato sąryšį su nekilnojamojo kultūros paveldo objektais, Vilniaus senamiesčiu; pastato statinio tūrio ir silueto įsiliejimą į bendrą sostinės kraštovaizdį. Ypatingą dėmesį numatyta skirti ir stogo sprendiniams, integruojant kuo daugiau paslėptų inžinerinių sprendimų.

verslo centras flow remigijus bimba
„Architektūros kūrybinė grupės“ vizual.

Netradicinė pastato forma

Statinį projektavusios įmonės „AKG“ vadovas architektas Remigijus Bimba pasakoja, kad verslo centras įsikurs dešiniajame Neries krante ir įsilies į urbanistinį pastatų masyvą: „Tai yra labai svarbus pastatas, nes jis bus matomas iš daugelio taškų bei objektų –  Senamiesčio, Centro rajonų, Šv. Kotrynos bažnyčios fone – ir papildys dešiniajame Neries krante formuojamą urbanistinę pastatų kalvą.“

 „Pagrindinė verslo centro „Flow“ architektūrinė idėja buvo sukurti tokią pastato formą, kuri tarytum uždanga atidengtų tai, kas slypi už kalvos. Taip pagrindiniu akcentu tapo abiejų statinio tūrių kompozicinė jungtis. Kiek pasvirusi pastato dalis apatinėje dalyje tarsi praskleista uždanga akcentuoja pagrindinį įėjimą“, – architektūriniu sumanymu dalinasi R. Bimba.

Pastato aukštingumą ir siluetą padiktavo ne tik Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nustatyta dešiniojo Neries kranto urbanistinės kalvos kreivė, bet ir tai, kad anksčiau Lvovo g. 21A sklype jau buvo pradėtas statyti aukštybinis pastatas, tačiau jo statybos buvo įšaldytos teisinių ginčų. Be to, iki 2006 m. sklype stovėjo 3 aukštų administracinis AB „Lietuvos telekomas“ pastatas ir automatinė telekomunikacijų stotis.

verslo centras flow remigijus bimba nomo interjeras
„Architektūros kūrybinė grupės“ vizual.

„Didžiausias iššūkis buvo tai, kad toje vietoje jau buvo pradėta statyti požeminė anksčiau suprojektuoto pastato dalis. Mums „atiteko“ statinys, kurio sprendinius apribojo jo kontūrai, betoninės sienos sklypo perimetru. Statinį teko pagilinti integruojant papildomus du aukštus, kadangi siekėme sutalpinti visą pastatui reikalingų automobilių kiekį. Parkingo šoninės sienos ilgą laiką stovėjo neuždengtos, neapsaugotos nuo neigiamo atmosferos poveikio, senos, teko svarstyti, kaip tas sienas integruoti į mūsų projektuojamą pastatą.“

Atviros žaliosios erdvės ir modernūs dizaino sprendimai

Už „FLOW“ verslo centro pastato formuojama aikštė, kurioje numatomos verslo centro darbuotojų, lankytojų, visuomenės susitikimų ir laisvalaikio zonos. Vienas didžiausių privalumų – tai, kad priešais pastatą iš Lvovo g. pusės nebus jokių kitų statinių, be to, priešais yra žalioji erdvė – J. Jablonskio skveras, su kuriuo vizualiai susijungia statinio aikštė. Už pastato suprojektuotas augalams ir poilsiui skirtas amfiteatras. Visas grindinys aplink pastatą bus dengiamas granitu.

studija nomo flow verslo centras
NOMO vizual.

Kita žalioji erdvė numatoma ant pastato stogo – čia bus įrengta 490 kv. m ploto įvairiais augalais apželdinta terasa. Šioje terasoje darbuotojai ar lankytojai ne tik atsipalaiduos, pailsės nuo įtemptų darbų, tačiau ir mėgausis vaizdinga Senamiesčio panorama. Tai bus tik darbuotojams ir jų svečiams skirta terasa, o ne miestiečiams ir jo lankytojams. Ji bus pritaikyta darbui ir sportui.

Statinys išsiskirs neutralios spalvos, tolygiu fasado stiklu – visos stiklo dalys pasirinktos to paties atspalvio. Kaip teigia architektas, fasado stiklas yra pusiau veidrodinis, atspindintis aplinką: „Fasadas atspindės J. Jablonskio parko žalumą ir greta esančius aplinkinius pastatus.“

Interjere dominuos gamtos motyvai

Verslo centro interjero vizualizacijos kuria intrigą, jog nebus pasitelkiami standartiniai sprendimai. „FLOW“ interjerą kuriančios studijos „NOMO“ architektės Toma Bačiulytė ir Laura Janavičiūtė portalui SA.lt atsiųstame komentare teigė, jog dirbant šiame projekte jaučia didelę atsakomybę ir atskleidė, kas taps pagrindiniu interjero akcentu.

„Pagrindinis interjero akcentas, reprezentuojantis „FLOW“ filosofiją, bus interakatyvi mini šviestuvėlių siena, savo švelniu spalviniu bangavimu įprasminanti tėkmę – darbuotojui palankų biuro erdvių mikroklimatą. Gyvybės temą papildome įvairaus mastelio augalais, kurių kompozicijomis kuriame užuovėjos, poilsio, relaksacijos zonas.

Tęsiant architektūroje užkoduotus principus, naudosime natūralias medžiagas, siekiame sugeneruoti kuo daugiau šviesos, vidines erdves papildysime monumentaliais tūriais, kurie savyje talpins well-being paslaugas biurų darbuotojams (masažo kabinetas, druskų salė). Lankytojų lauks geriamo vandens fontanėliai“, – rašoma atsakyme.

Architektės užsiminė, jog tai ne pirmas kartas, kuomet joms tenka dirbti su „Architektūros kūrybinė grupė“‎‎, taigi, „FLOW“ projektas patikėtas laiko patikrintai kolaboracijai.

„Komandinės kūrybos sintezė, tikimės, pratęs architektūrinės idėjos grynumą bei estetiką į pastato vidinio pasaulio erdvinį pojūtį“, – sako architektės.

Siekia BREEAM sertifikato

Planuojama, kad A++ energinio naudingumo pastatas pasieks BREEAM „New construction Outstanding“ įvertinimą, todėl į jį atitinkamai buvo orientuojamasi tiek rengiant statinio architektūrinį projektą, tiek numatant inžinerinius sprendimus.

„Verslo centre įrengtos fasado lamelės ir atitinkamo pralaidumo langų roletai apsaugai nuo saulės. Architektūrinis tūris tarytum „uždanga“, atliekanti pietinės ir vakarinės pusės šešėliavimą į langus. Taip užtikrinama, kad statinio vidaus erdvių nekaitintų saulė. Taip pat specialiai sumažinome langų skaidraus stiklo tarpus siekdami, kad būtų galima išlaikyti optimalią šiluminę varžą, o pastatas turėtų daugiau uždaro fasado ploto“, – pasakoja R. Bimba.

Visos vidinės instaliacinės sistemos numatytos atitinkančios A++ energinę klasę. Numatoma įrengti saulės jėgainę, lietaus vandens surinkimo rezervuarus ir kitus sprendimus, leisiančius užtikrinti tiek tvarią pastato ekosistemą, tiek verslo centro darbuotojų gerbūvį:

• Išmani BMS pastato valdymo sistema.
• Inovatyviausi garso izoliacijos ir akustikos sprendimai.
• Aukščiausius higienos standartus atitinkantys oro cirkuliacijos sprendimai.
• Šilumos siurbliai su trivamzde VRV sistema patalpų vėsinimui ir daliniam šildymui.
• Individualus biuro ir kiekvienos jo patalpos šildymas / vėsinimas tuo pačiu metu.
• Būvio davikliai, temperatūros ir C02 jutikliai, oro filtrai.
• Individuali vėdinimo sistema.
• Biodinaminis LED apšvietimas.
• Individuali drėkinimo sistema.
• Greitaeigiai liftai su išmaniu valdymu.

Verslo centro „FLOW“ statybos darbų pabaiga numatyta 2023 m. III ketv. Planuojama, kad bendra šio projekto investicijų suma sieks 45 mln. eurų.

medinis daugiabutis konkursas
Komentarai
  • Ziz

    2022-01-20, 10:52  

    Kaip cia si karta kolonomis nieko neparamste?

archicad