Top Baneris

2017-aisiais investicijos į renovaciją siekė ketvirtadalį milijardo

2018 sausio 3 d.
daugiabučių namų atnaujinimo programa
SA archyvo nuotr.
Pasidalykite straipsniu

Remiantis naujausiais Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – BETA) duomenimis, 2017 m. investicijos į renovaciją sudarė apie 250 mln. eurų – praėjusiais metais baigtų atnaujinti daugiau kaip 400 daugiabučių investicijų suma – 126 mln. eurų, o šiuo metu įgyvendinamų 470 daugiabučių atnaujinimo projektų vertė – 127 mln. eurai.

Iš viso nuo 2013 m. investicijos į daugiabučių namų atnaujinimo programą sudaro daugiau kaip 0,6 mlrd. eurų.

„Akivaizdu, jog šiandienės investicijos į daugiabučių namų atnaujinimo programą jau leidžia kalbėti ne tik apie finansines, socialines ar ekonomines renovacijos naudas gyventojui, bet ir apie globalesnes programos įtakas šalies ekonomikai – statybų sektoriaus plėtrai, naujų darbo vietų kūrimui, nekilnojamo turto rinkos pokyčiams. Vien tai, kad praėjusių metų investicijos į renovaciją sudaro 10 proc. 2016 metų šalies statybos sektoriaus apyvartos, siekusios 2,5 mlrd. eurų, rodo nemažą renovacijos indėlį į šalies ūkio augimą“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Pasak V.Serbentos, daugiabučių atnaujinimo programoje šiandien dalyvauja apie 300 rangovinių, inžinerinių, projekto techninę priežiūrą ir administravimą vykdančių įmonių.

Vien per CPO LT elektroninių pirkimų sistemą 2017 m. buvo įvykdyta apie 450 rangos darbų pirkimų konkursų, kuriuose dalyvavo beveik 100 rangovinių organizacijų. Didžioji dalis, t. y. 63 proc. konkursus laimėjusių bendrovių šiuo metu įgyvendina nuo 1 iki 5 daugiabučių atnaujinimo projektų, 20 proc. įmonių – nuo 5 iki 10 projektų, o 17 proc. rangovinių organizacijų – nuo 10 iki 58 projektų.

Detalesnė rangos darbų pirkimų analizė rodo, jog renovacijos rinka tampa vis svarbesne statybų sektoriaus dalimi – programoje šiandien dalyvauja tiek didžiosios šalies statybų bendrovės, tiek smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, kurios, sukaupusios ne vienerių metų patirtį renovacijos srityje, šiuo metu įgyvendina nebe po vieną ar du daugiabučių atnaujinimo projektus, bet jau po keliolika.


Pasidalykite straipsniu
Komentarai

Rekomenduojami video