Blog

Modernaus verslo komplekse – gamtos projekcijos

Interjerą pagyvina stilizuoti augaliniai motyvai.

Parko ir urbanistinės pastatų kalvos įrėmintas „Park Town“ modernaus verslo kompleksas diktavo ir specifinius bendrųjų erdvių interjero sprendinius. Akmens plokštėje įspaustas ir grafiškai trafaretuotas medžio lapas, vienas dažniausių gamtos motyvų, suvienijo bendras biurų pastato erdves ir pasiūlė glaudesnį ryšį su gamta.

Jaukios automobilių ir dviračių aikštelės

Uždavinys sukurti šiuo metu baigto pirmojo ir statomo antrojo „Park Town“ pastatų bendrųjų erdvių interjerą suvienijo įmonių „Menas ir jėga“ ir „Ekspozicijų sistemos“ patirtis. Architekto, projekto dalies vadovo, įmonės „Menas ir jėga“ direktoriaus Gintauto Baranausko teigimu, jų bendrovei pirmą kartą teko kurti interjerą kitų projektuojamame ir statomame pastate, taigi, teko atsižvelgti į viso pastato autoriaus Remigijaus Bimbos architektūrinius sprendinius – labai išgrynintą formą, pastato architektūrą su išraiškinga stogo linija.

Interjero projekto komanda nusprendė nesirinkti vien labai lakoniškų sprendinių – pastatas stovi greta būsimo japoniško parko, tarp gamtos masyvų, todėl interjerą ypač tiko pagyvinti stilizuotais augaliniais motyvais. Būtent šis projekto aspektas, jo glaudesnės sąsajos su gamta labiausiai patraukė ir įmonės „Ekspozicijų sistemos“ dėmesį, nors iki šiol jų specialistai kurdavę vien muziejų ir gamtos parkų ekspozicijas. Įmonės direktorius ir projekto dalies vadovas Vilius Lunevičius pasakoja, kad įdomus, neįprastas pasirodė ir užsakovo pageidavimas automobilių ir dviračių aikštelių vietas taip pat susieti su gamtos tematika. Juk būtent šioms zonoms įgyvendinti paprastai būdingas labai techniškas požiūris, dažniausiai tik pažymint vietas ant kolonų geltonais ir juodais dryžiais. O grafika architektūroje, anot V. Lunevičiaus, jei tik išdrįstama ją naudoti, labai papildo formas ir padeda sukurti autentiškumą. Tuomet žmogus, net ir būdamas automobilių stovėjimo aikštelėje, nepasijus atsidūręs it vienoje iš tūkstančių. Todėl įmonės dizainerė, grafikė Skirmantė Vaitkevičiūtė pasiūlė daug šviečiančių ir trafaretuotų grafikos elementų automobilių ir dviračių stovėjimo aikštelėms pagyvinti. Sienas ženklina didelio formato piešiniai-nuorodos, o betonines grindis – rodykles primenantys lapelių motyvai, vedantys į laiptinės ir liftų holus. Dviračių saugyklose pritaikyta ir daugiau įdomesnių interjero detalių, pavyzdžiui, surasti ir sumontuoti originalūs dviračių laikikliai.

Vienijantis lapų motyvas

Į projektavimo užduotį buvo įtraukta tiek pastatyto, tiek dar tik statomo antrojo „Park Town“ pastato viešųjų erdvių – terasų, holų, liftų holų, automobilių ir dviračių aikštelių – apipavidalinimas.

V. Lunevičius tvirtina, kad skirtingoms „Park Town“ biurų patalpoms būdinga tūrio ir formų įvairovė. Pavyzdžiui, jau pastatyto korpuso holas visai nedidelis, o štai naujajame, dar tik statomame, holas būsiąs didžiulis, sujungtas su bendrosiomis erdvėmis. Taigi, architektūriškai labai skirtingose erdvėse reikėjo atrasti ir pritaikyti jas visas vienijantį elementą. Nuspręsta panaudoti gamtoje ypač dažną lapo motyvą – tiek trafaretuotus, tiek lapus akmens masėje.

Lietuvoje projekto autoriai nerado gamintojų, kurie ryžtųsi tai įgyvendinti, nes techniškai uždavinys nėra lengvas. Todėl jų pačių sukurtą lapo formos piešinį pateikė italų gamintojams, kurie jį išfrezavo vandens srove skirtingo atspalvio akmens plokštėse. Pasirinktos didžiulės, 1 x 3 m² matmenų italų gamybos akmens plokštės su paryškintomis siūlėmis. Grindims buvo panaudotos 6 mm, sienoms – 3 mm storio plokštės. Trimatėje, dengtoje pirmojo „Park Town“ pastato terasoje taip pat buvo išreikštas lapo motyvas. Joje panaudotos ne įprastos medinės terasinės, o pilnavidurės medžio kompozito lentos. G. Baranauskas pasakoja, kad atitinkamai pagal lapo formą buvo keičiama dvispalvių lentų dėjimo kryptis, tačiau dėl krentančio šešėlio į lentos faktūrą atrodė, tarsi kiekvienas atskiras plotelis būtų kitos spalvos, gimė įvairesnių atspalvių efektas. Šiuo metu iš tos pačios medžiagos kaip ir grindys gaminami U formos terasos suolai. Jie terasai suteiks gyvumo, bus skirti ne tik atsisėsti, bet ir erdvei atskirti nuo biurų.Dar viena autorių pasirinkta medžiaga – lankstus akmuo, 1,5 mm pločio pjauto akmens plokštė, klijuojama ant bituminio pagrindo. Juo padengtas reklaminis stulpas prie įėjimo ir administruojančio asmens stalas hole. Šia akmens mase padengus norimus objektus, panaikinamos visos siūlės, todėl susidaro įspūdis, lyg būtų išpjauta iš vientisos akmens masės.

Vidaus erdvėms apipavidalinti parinktas neutralaus atspalvio pilkos ir žalios spalvų duetas.

Vidaus erdvėms apipavidalinti parinktas neutralaus atspalvio pilkos ir žalios spalvų duetas.

Žalios ir pilkos duetas

Vidaus erdvėms apipavidalinti projekto komanda parinko neutralaus atspalvio pilkos ir žalios spalvų duetą. Įvairių žalių atspalvių eglutės ornamentų plytelės, ženklai, simboliai buvo panaudoti automobilių ir dviračių statymo aikštelėse, dviratininkams skirtų dušų patalpose. Anot V. Lunevičiaus, žalia tarsi sujungia parką su miestu, nes ši spalva simbolizuoja gamtą, o pilka – urbanistiką.

V. Lunevičius pasakoja, kad pirmojo „Park Town“ pastato holo interjerą jie specialiai kūrė nekontrastingą, neįkyrų. Juk holas neturi konkuruoti kaip dar vienas interjeras – toks reikalavimas ypač aktualus, jei viename aukšte įsikūrę keli nuomininkai su kiekvienam jų būdingu interjeru. Holo interjeras dabar esąs prabangus savo medžiagomis – jame daug akmens masės su inkrustuotais pilko atspalvio lapais. Iš akmens masės pagamintos ir kolonos bei baldai. Pašnekovas pažymi, kad norą matyti hole solidžius baldus išsakė ir užsakovai: būtinas reikalavimas – kokybiškas, geras dizainas ir ilgaamžiškumas.

Įmonė „Mosas“: medžiagų tiekėjai

Bendrovė „Mosas“ į biurų pastato „Park Town“ viešųjų erdvių interjero projektą įnešė svarų technologinį ir estetinį indėlį. Pastato pamatus nuo gruntinio vandens žalingo poveikio patikimai saugo bentonitinio molio paklotas „VOLTEX“ (atlaiko 70 barų vandens spūdį, gyvavimo laikas 100 metų). Liftų prieigos visuose aukštuose, taip pat ir sienos, apdailintos ypatingo atsparumo įbrėžimams, didelio formato (3000 x 1000 mm) akmens masės plytelėmis „CALCE GRIGIO“, o viską vainikavo nepaprasto grožio originalus recepcijos baldas, kurio paviršiai pagaminti iš didelio formato (2400 x 1200 mm) lankstaus natūralaus akmens lakštų „SLATE-LITE“.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2018 / 5.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.