Blog

Dešimt metrų kalnų

„Bonobo“ laipiojimo olomis salė
Norbert Tukaj nuotr.

Architektų biuro „B Architects“ suprojektuota „Bonobo“ laipiojimo uolomis salė – viena pirmųjų Lietuvoje, taigi, architektams Kastyčiui Bieliauskui ir Eugenijui Byčenkovui, prieš pradedant interjero projektavimo darbus, teko pasidomėti, kaip panašūs objektai projektuojami užsienyje. Nemažai dėmesio prireikė detalizuojant trasų funkcijas, salės parametrus, sykiu viską komponuojant taip, kad būtų pasiektas patrauklus estetinis ir vizualinis sprendimas.

Objekto adresas: Savanorių pr. 180, „Bonobo“ salės alpinizmo centras.
Projektavimo ir įgyvendinimo metai: 2018 m.
Projektuotojas: architektų biuras „B Architects“.
Architektai: Kastytis Bieliauskas ir Eugenijus Byčenkovas.

Norbert Tukaj nuotr.

Norbert Tukaj nuotr.

Užtikrino patogų judėjimą

„Bonobo“ laipiojimo olomis salė įkurdinta patalpose, kuriose prieš tai veikė automobilių, vėliau baldų salonai, taigi, patalpų suplanavimas nebuvo pritaikytas naujai veiklai.

Prieš pradedant projektavimo darbus, buvo įvertintas konstruktyvas: ką buvo galima griauti, o ką privalu palikti. Vėliau ėjo užsakovo suformuluotos užduoties įgyvendinimas kiek didesnėse nei 500 kv. m ploto patalpose, kuriose kone 270 kv. m plotas buvo skirtas pagrindinei laipiojimo olomis salei.

„Svarbiausia tekusi užduotis mums – suvaldyti judėjimą patalpose: lankytojai, patekę į registratūrą, gali nesunkiai pasiekti persirengimo kambarius, sporto salę, mokymų kambarį, pagrindinę laipiojimo erdvę. Prie kiekvieno persirengimo kambario suprojektuoti sanitariniai mazgai, dušų zonos. Iš bendro koridoriaus, greta registratūros, patenkama į bendrą sanitarinį mazgą, darbuotojams skirtas technines ir pagalbines patalpas. Planuojant erdves, labai svarbus mokymų kambarys, kuris skirtas ne tik suaugusiųjų mokymams, metodinės medžiagos pristatymams, bet ir vaikų edukacijai, renginių, skirtų supažindinti su šia sporto šaka, organizavimui. Mokymų kambario vieta parinkta taip, kad per berėmio stiklo vitrinas būtų matoma pagrindinė laipiojimo salė“, – pasakojo K. Bieliauskas.

Administracijai skirtas kabinetas suplanuotas koridoriaus gale. Treniruoklių ir treniruočių salė – erdvėje, į kurią nepatenka tiesioginė saulės šviesa. Šioje zonoje numatyti visi būtiniausi treniruočių elementai, sporto įrenginiai. Lankytojų laukianti naujovė – treniruočių siena „Moonboard“, kurią visame pasaulyje naudoja pradedantieji ir patyrę alpinistai. Su mobiliąja aplikacija susieta siena leidžia rinktis įvairaus sudėtingumo treniruočių trasas.

Norbert Tukaj nuotr.

Norbert Tukaj nuotr.

Nevengė ryškių spalvų intarpų

Treniruoklių salėje atidengus lubas, anot architekto, perdangas nuspręsta akcentuoti. Grubi konstrukcijų spalva ir faktūra, tamsi vyraujančių spalvų gama, gale salės sumontuota veidrodžių siena kuria unikalų erdvės pojūtį, o apšvietimui pasirinktas LED profilių grafinis raštas savotiškai atkartoja pagrindinės laipiojimo salės sienų reljefų kampuotumą. Siauri LED šviestuvų profiliai tęsiami ir koridoriuose, kur ramių spalvų fone kuriamas savotiškas judėjimo kryptingumas ir minimalistinis žaismingumas.

Sienų, grindų spalvos parinktos monotoniškos, derančios su eksponuojamomis betono lubomis. Spalvine gama išsiskiria dušų erdvės: vyrų – geltonos, moterų – rausvos spalvos plytelėmis išklijuotos sienos ir grindys kuria žaismingas erdvių „kapsules“ monochrominiame fone.

Didžiausias dėmesys skirtas funkcijai – pagrindinėje laipiojimo salėje „Bouldering“ 4 m aukščio trasų judėjimui ratu, virstant aukštomis, 10 m aukščio trasomis. Beje, architektai pasiūlė išnaudoti salės aukštį ir virš 4 m laipiojimo sienų sukurti poilsio zoną, iš kurios atsiveria neįprastas matymo kampas. Atvykę tėvai gali stebėti sportuojančius vaikus, sėdėti ant sėdmaišių, taip pat tai puiki vieta stebint varžybas ar tiesiog norint apžvelgti Savanorių g. panoramą besileidžiant saulei.

Norbert Tukaj nuotr.

Norbert Tukaj nuotr.

Kibių spalvų spektras suteikia daug dėmesio, tad nuspręsta pačias sienų konstrukcijas salėje dažyti keliomis dominuojančiomis pilkos, mėlynos ir baltos spalvomis, primenančiomis kalnų, jų viršukalnių ir dangaus spalvas. Tokiu būdu išieškotos charakteringiausios reljefo plokštumos įgauna skirtingus tonus, šešėlius.

Pagrindinės salės lokacija dėkinga pasaulio šalių atžvilgiu – šviesos čia nestinga nuo pietų iki vakaro, tad ir patys laipiojimo sienų reljefai, kuriami šešėliai keičia tonus pagal saulės judėjimą ir kampą.

Anot „B Architects“ architekto E. Byčenkovo, šis objektas jo darbų sąraše – vienas įdomesnių. „Visų pirma, labai skirtingi erdvių parametrai, skiriasi natūralus apšvietimas, o ir funkcija nėra dažna, nepaisant to, kad dalis erdvių planuota atsižvelgiant į sporto kompleksams būdingą zonavimą. Visgi spalvos, naudojamos medžiagos ar funkcija nebūtų efektinga, jei erdvėmis nesinaudotų žmogus, kurio judėjimas kuria pačią gražiausią dinamiką interjere“, – reziumavo architektas E. Byčenkovas.

Norbert Tukaj nuotr.

Norbert Tukaj nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba. Architektūra) | 2018 gruodis.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.