Bendruomenės centras Barselonoje – jaukus, tvarus ir medinis

2022 gruodžio 2 d.
AGP 9226 PanoWEB 1024x512 1Tik SA

The Centre for Community Life in Trinitat Vella

Vieta: Barselona, Ispanija

Architektai: „Haz arquitectura“

Pastato plotas: 2300 kv. m.

Metai: 2021

Tekstas – Agnės Tamašauskaitės

Barselonoje, greta vieno pagrindinių įvažiavimų į miestą, iškilęs išskirtinis medinis bendruomenės centras (The Centre for Community Life in Trinitat Vella), tapęs tvarios ir dinamiškos architektūros pavyzdžiu. Projekto autoriai – katalonų architektų studija „Haz arquitectura“.

Trinitat Vella rajone pastatytas ekologiškas bendruomenės centras – vietinę socialinę politiką įgyvendinantis projektas. Jame įsikūrė įvairios socialines paslaugas teikiančios organizacijos, tarp jų – Moterų informacijos ir pagalbos centras. Naujasis statinys, kurio konstrukcijai panaudota mediena, siekia tapti jaukia ir svetinga susitikimų erdve. Daugiafunkcis pastatas taps bendruomenės ir gretimų rajonų centru, planuojama, kad jo kaimynystėje iškils bendruomenės namai, būstai jaunimui ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Projekto autoriai ispanų studijos „Haz arquitectura“ architektai Manuelis Sánchezas-Villanueva ir Carol Beuter sukaupę didelę patirtį projektuodami tiek viešuosius, tiek privačius statinius. Projektuodami naująjį centrą, architektai siekė, kad jis darniai integruotųsi į rajono teritorijos bendrąjį planą.

HAZ Arquitectura

Kadangi bendruomenės centras yra tik pirmasis būsimo socialinę įtrauktį skatinančių statinių komplekso pastatas, M. Sánchezas-Villanueva ir C. Beuter pasirinko gana paprastą ir abstraktų eksterjero dizainą. Pastate užtikrinamas natūralus apšvietimas ir kokybiškas vėdinimas. Eksterjerą ir interjerą į visumą sujungė dominuojantys medžio motyvai.

Pirmame 2300 kv. m ploto pastato aukšte įrengta registratūra, kavinė ir erdvus vestibiulis, kuriame numatoma rengti įvairias parodas, susitikimus ir organizuoti kitus renginius. Likusiuose keturiuose aukštuose suprojektuotos jaukios erdvės biurams ir socialinės paskirties organizacijoms. Darbo ir biurų zonos išsidėsčiusios ratu, aplink statinio centrinę ašį.

Siekia sumažinti CO2 pėdsaką

Bendruomenės centro statybai mediena buvo pasirinkta dėl kelių priežasčių. Kraštiniame miesto rajone, greta vieno judriausių transporto mazgų pastatyto pastato tūriui norėta suteikti daugiau šilumos ir komforto. Be to, pasirinktos medienos konstrukcijos yra itin tvarus sprendimas – statybų metu išskiriamas daug mažesnis išmetamo dvideginio (CO2) kiekis nei tradicinėje statyboje, kuomet pasirenkamos betoninės, plieninės konstrukcijos. Svarbu ir tai, kad mediena sugers CO2 visą pastato eksploatavimo laiką.

‎‎Pasyviojo pastato pavyzdys

Projektuojant naująjį bendruomenės centrą, buvo siekiama atitikti pasyviojo pastato standartus ir užtikrinti, kad pastato šildymo ir vėsinimo energetinės sąnaudos būtų minimalios. Mediniame pastate įrengtas geoterminis šildymas, kuriam naudojama greta pastato esančio dirvožemio šiluminė energija. Vidaus patalpose numatytas optimalus mikroklimatas – oras vasarą visuomet vėsus, o žiemą – šiltas.

Ant stogo įrengta saulės elektrinė, kuri per metus pagamins 60 000 W elektros energijos.

Statinio konstrukcijai naudota hibridinė medžio ir plieno konstrukcija, sumontuoti iš pušies pagaminti mediniai langai ir durys. Vidaus interjere dominuoja medžio masyvo apdaila ir baldai. Sudėtos natūralaus linoleumo grindys. Kiekviena medžiaga ir tekstūra preciziškai parinktos, siekiant maksimaliai atitikti ekologiško ir tvaraus pastato koncepciją.

Šis statinys atliepia šiandienos tendencijas, kai medinės statybos proveržis vis labiau pastebimas įvairiuose Europos didmiesčiuose, medis tampa nuo tvarių statybų neatsiejama konstrukcine medžiaga, padedančia siekti neigiamos CO2 emisijos. Taip pat vis drąsiau eksperimentuojama, medinius elementus integruojant į kultūros, edukacinės, socialinės srities statinius.

Komentarai