Rekonstruotas ikoninis XX a. pastatas taps pirmuoju nulinės energijos viešbučiu JAV

Vida Kuzmickaitė 2022 liepos 1 d.
viešbuičio rekonstrukcija brutalizmasTik SA
„Becker + Becker“ nuotr.

Architektūros studija „Becker + Becker“ rekonstravo 1970-aisiais metais pastatytą brutalistinį pastatą Niu Heivene (JAV), suprojektuotą vengrų kilmės amerikiečių architekto Marcelo Breuerio. Po atnaujinimo statinys tapo išsaugotos autentiškos architektūros viešbučiu „Marcel“, pilnai atitinkančiu pasyvaus pastato kriterijus.

Rekonstrukcijos metu buvo orientuojamasi į pakartotinio naudojimo statybinius elementus, naudojamos perdirbtos ir vietinės statybinės medžiagos, integruoti atsinaujinančios energijos šaltiniai. Vystytojai tikisi, kad šis viešbutis taps pirmuoju viešbučiu JAV, pelniusiu „Passive House“ sertifikatą, taip pat siekiama ir tarptautinio „LEED Platinum“ įvertinimo.

Rekonstrukcijos darbai užtruko trejus metus. Šių metų gegužę viešbutis atvėrė duris pirmiesiems svečiams.

8508742
8508767
„Becker + Becker“ nuotr.

Išsaugota autentiška architektūra

Kompanijos „Becker + Becker“ įsigytas ir rekonstruotas apleistas 110  tūkst. kv. m biurų pastatas tapo tvariu 165 kambarių viešbučiu „Marcel“. Iki rekonstrukcijos pastatas nebuvo eksploatuojamas daugiau nei dvidešimt metų. Vienas pagrindinių šio projekto tikslų buvo išsaugoti autentišką brutalizmo architektūrą ir integruoti kuo tvaresnių inžinerinių sprendimų. 

HotelMarcel Architecture ExteriorPre DawnAerialtoNorthSideFramedbySolarPanels ToRe shootwhenconstructionfencingandsolarpanelarrayiscompl
„Becker + Becker“ nuotr.

Atnaujinimo metu architektai išlaikė originalią modernizmo ir bauhauzo stiliaus atstovo architekto ir dizainerio M. Breuerio suprojektuotą pastato konstrukciją ir fasadą. XX a. statytą pastatą sudaro du masyvūs kolonomis sujungti betoniniai tūriai. Tokia statinio struktūra suformavo ir vidaus interjero sprendinius – viršutiniai ir apatiniai aukštai yra padalinti į dvi dalis. Atnaujinimo metu vidaus interjeras buvo pilnai rekonstruotas.

Pasyvaus viešbučio sprendimai

Naujasis viešbutis siekia nulinio energijos suvartojimo. Energijos poreikis patenkinamas naudojant atsinaujinančią saulės energiją, kuri elektros energija pilnai aprūpina visas viešbučio erdves –  165 svečių kambarių ir apartamentų, restoraną, posėdžių sales, vestibiulius ir kitas bendrąsias zonas. Ant pastato stogo ir greta viešbučio esančiame sklype įrengta daugiau nei 1000 saulės modulių. Taip pat pastatytos ir elektromobilių įkrovimo stotelės.

Rekonstrukcijos metu buvo naudojamos perdirbtos ir vietinės statybinės medžiagos, integruota inovatyvi šilumos izoliacijos technologija. Taip pat integruoti aukšto efektyvumo VRF tipo šilumos siurbliai. Vystytojai prognozuoja, kad pastato energijos naudojimo intensyvumo rodiklis bus net 80 proc. žemesnis nei vidutinis rodiklis JAV viešbučiuose.

Atnaujinimo metu visiškai rekonstruotas vidaus erdvių interjeras, kuris tapo šviesiu ir šiuolaikišku. Interjere integruoti šviesiai plytinės spalvos dekoratyviniai elementai, atspindintys masyvaus betoninio eksterjero sprendinius ir juos papildantys. Daugelyje viešųjų ir privačių viešbučio erdvių vyrauja vietinių gamintojų pagaminti minimalistinio stiliaus baldai ir baltos sienos su medine apdaila. 

M. Breuerio suprojektuotas pastatas XX a. 8–9 deš. buvo kompanijos „Armstrong Rubber Company“ biuru, o 1988 m. tapo padangų gamintojo „Pirelli“ būstine. Vėliau kurį laiką pastatas buvo apleistas, kol 2003 m. jį įsigijo Švedijos baldų kompanija „IKEA“, iš kurios pastatą perpirko ir jį rekonstravo „Becker + Becker“ architektai.

pastatas

Svarbiausios architektūros, interjero ir paveldo naujienos – nepraleiskite!

Komentarai