Blog

Paskelbti TV bokšto konkurso nugalėtojai

Šiandien išrinkti Vilniaus televizijos bokšto rekonstrukcijos koncepcijos architektūrinio  konkurso nugalėtojai. I vieta skirta projektui 735637. Tai – R. Mikulionio architektūros studijos  „Plazma“ darbas. Autoriai – Rytis Mikulionis, Laura Janavičiūtė, Margarita Pantelejeva, Ayda Grišiūtė. Jiems atiteko 5000 eurų premija.

Aiškinamajame raše projekto autoriai rašė, kad televizijos bokštas – išskirtinės architektūros statinys, kurį  vilniečiai ir miesto svečiai mato kiekvieną  dieną  iš skirtingų miesto vietų. Šis pojūtis  įkvėpė  projekto koncepciją  ir pavadinimą  – Vilniaus akis. Unikali XX a. vidurio statinio architektūra tapo įkvėpimo šaltiniu Televizijos bokšto parke bei interjere naudojamoms plastiškoms formoms, erdvėms bei viso projekto stiliui.

Televizijos bokšto teritorija Įvertinus esamus lankytojų  srautus,  į  televizijos bokšto parką  numatyti penki  įėjimai:    keturi – pėstiesiems, bei vienas – atvykstantiems automobiliu. Pagrindinis patekimas  į  teritoriją  – skulptūriški laiptai, projektuojami esamo  įėjimo vietoje, iš Sausio 13‐osios gatvės. Siekiant Televizijos bokšto teritoriją  integruoti  į kasdienį miestiečių gyvenimą, siūlomi trys nauji  įėjimai: vienas pietinėje pusėje, iš Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio ir Lazdynų, bei dar du, kurie išsaugo Lazdynų gyventojų  pamėgtą taką.

Automobiliams projektuojama požeminė  stovėjimo aikštelė,  į  kurią  įvažiuojama iš Sausio 13‐osios gatvės. Šaltuoju metų  laiku, dėl galimo varveklių  kritimo,  į  Televizijos bokštą  patenkama požemine galerija, kuri su požemine automobilių stovėjimo aikštele sujungta tuneliu. Šiltuoju sezonu, lankytojai gali rinktis kelią  lauku. Autobusams numatytos trys stovėjimo vietos prie Sausio 13‐osios gatvės. Personalo požeminė automobilių stovėjimo aikštelė įrengiama buvusio vandens rezervuaro vietoje.

Televizijos bokšto teritorijoje išdėstytos funkcinės zonos supažindina su bokšto istorija, skatina kultūrinį  miesto gyvenimą  bei aktyvų  poilsį. Teritorijos viduryje suprojektuota vasaros lauko kino ir koncertų erdvė su amfiteatru, šalia jos – pastatas inventoriui, bei poilsio zona. Lauko kavinės terasa su grill zona – Televizijos bokšto pirmojo aukšto kavinės gretimybėje. Pietinėje teritorijos dalyje suprojektuoti mini golfo takelių  kompleksas bei pikniko aikštelės. Vietoje esamo administracijos pastato atsiranda viešieji tualetai. Vakarinėje teritorijos dalyje projektuojant aktyvaus poilsio zoną su treniruoklių aikštelėmis kuriama tąsa šalia esančiam Karoliniškių kraštovaizdžio draustiniui, kur didelė  dalis gyventojų  mielai leidžia laisvalaikį  aktyviai sportuodami.

Aktyvaus poilsio motyvas tęsiamas ir priešingoje teritorijos pusėje numatytame riedutininkų ir riedlentininkų parke. Televizijos bokšto teritorijoje esantys obeliskai, žymintys vietas, kuriose žuvo Lietuvos laisvės gynėjai,  kartu su šalia pasodintais medžiais, ženklinami apvaliomis sienelėmis, ant kurių pateikiama informacija apie Sausio 13‐osios įvykius bei juose dalyvavusias asmenybes. Švieslangiai iš požeminės stovėjimo aikštelės ir galerijos projektuojami apvalūs, kaip ir pagrindinės funkcinės zonos. Šios zonos sujungtos takais, teritorijos landšafte susilieja į organišką visumą, derančią  su Televizijos bokšto architektūra bei interjeru.

    bimforum.lt (670x110)

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.