Duris atvėrė nepaprastas „Google“ miestelis (1)

Vida Kuzmickaitė 2022 gegužės 31 d.
Google būstinėTik SA
Bjarke Ingels Group iliustr.

Danų architektų studijos „Bjarke Ingels Group“ (BIG) komanda ir britų kompanijos „Heatherwick Studios“ architektai, bendradarbiaudami su „Google“, suprojektavo pirmąjį technologijų giganto miestelį „Google Bay View“, kurio misija – pasiekti, kad iki 2030 m. miestelis naudotų tik atsinaujinančią energiją ir nepaliktų visiškai jokio CO2 pėdsako. Naujoji „Google“ būstinė Silicio slėnyje, Kalifornijoje nustatė naują tvarumo standartą.

Šis projektas atitinka „Google“ misiją sukurti į žmogų orientuotas, tvarias naujoves ateities darbo vietai, taip pat unikalius sprendimus statybų pramonei. „Google“ kompanija siekia tapti pirmąja tokio dydžio įmone, kurios būstinė visiškai tvari ir paremta vien atsinaujinančia energija. Taip pat tikimasi pelnyti tarptautinį „LEED-NC v4 Platinum“ sertifikatą ir Tarptautinio gyvenimo ateities instituto (angl. International Living Future Institute) įsteigtą „Living Building Challenge Water Petal“ įvertinimą.

„Google Bay View“ kompleksą sudaro trys pastatai, juose – įrengtos darbo erdvės, 1000 vietų renginių salė, 240 vietų laikinam darbuotojų apgyvendinimui. Pastatai itin lengvų konstrukcijų, orientuoti į tai, kad į vidaus erdves patektų kuo daugiau dienos šviesos, bei visos pastato zonos būtų pritaikytos kuo geresnei darbo patirčiai.

„Google Bay View“ kompleksą sudaro trys pastatai

Įgyvendindami projektą, architektai vadovavosi užsakovo užduotyje iškeltomis trimis bazinėmis gairėmis: inovacijomis, gamta ir bendruomene. Šios trys gairės suponavo lankstumu ir betarpiška vartotojo patirtimi pagrįsto biofilinio dizaino kūrimą. Dviaukščių pastatų architektūriniai sprendimai ir interjeras – orientuoti į darbuotojų sveikatą ir gerovę, įkvepiantys bendradarbiavimui. Viršutiniuose statinių aukštuose yra suprojektuotos mini biurų erdvės komandoms ir ergonomiškos darbo vietos, o apatiniuose aukštuose – įrengtos patogios zonos bendram darbui, konferencijų salės, virtuvėlės, laisvalaikio ir kitos zonos.

Google Bay View 22 04 BIG THA 2546 1 scaled 1

„Google Bay View“ kuria naują tvarios būstinės-miestelio sistemą, novatorišką architektūros ir dizaino kalbą ir ekologinį požiūrį, kurie nurodys gaires, kaip turėtų atrodyti tvari darbo vieta ir aplinka ateityje.

Visų pastatų architektūra ir suplanavimas kruopščiai apgalvoti, siekiant, kad darbuotojams būtų kuo patogiau patekti iš vieno pastato į kitą. Pastatuose esančios erdvės jungiamos po vienu dideliu, palapinę primenančios formos stogu, paremtu plonomis baltomis kolonomis.

Žalieji pastatai

„Google Bay View“ statinių komplekse naudojama vien tik žalioji elektros energija. Išskirtinė statinių eksterjero architektūrinė detalė – novatoriški stogai, sudaryti net iš 50 tūkst. sidabrinių saulės modulių, kurių bendra galia yra beveik 7 megavatai (MW). Saulės moduliais dengta stogo konstrukcija leis pasigaminti maksimalų saulės energijos kiekį.

Siekiant tvarumo, miestelyje integruota didžiausia Šiaurės Amerikoje geoterminė energijos polių sistema. Skaičiuojama, kad ji sumažins CO2 išmetimą apie 50 proc. ir padės šildyti ir vėsinti pastatus. Taip pat renkamas, apdorojamas ir pakartotinai naudojamas lietaus vanduo ir nuotekos. Visi negeriamojo vandens poreikiai tenkinami naudojant perdirbtą vandenį. Lietaus ir nuotekų srautų valdymas padės apsisaugoti nuo jūros vandens kilimo ir užtikrinti natūralių buveinių atkūrimą – miestelio zonai priklauso didelės gamtinės vertės teritorija, kurioje žaliuoja pievos, miškai, pelkės.

pastatas

Svarbiausios architektūros, interjero ir paveldo naujienos – nepraleiskite!

Komentarai
  • Požiūris

    2022-06-03, 9:30  

    Mano nuomone, šis pastatas kažkuo primena XX a. šešto dešimtmečio architektūrą .