Vietoj gamyklos – modernus studijų pastatas

2014 spalio 12 d.

Mažėjantis studentų skaičius ir auganti konkurencija kai kurias aukštąsias mokyklas verčia susiveržti diržus ir bent kurį laiką į šalį atidėti plėtros planus. O privačios aukštosios mokyklos – Socialinių mokslų kolegijos (SMK) – vadovė, mokslo metus pasitinkanti naujame, moderniame pastate, neabejoja: naujasis pastatas – tik būsimojo studijų miestelio pradžia.

Apie buvusią veiklą primins paliktos konstrukcijos

SMK pastatas iškilo rekonstravus vieną buvusios Vilniaus kuro aparatūros gamyklos pastatų, plėtojamo projekto „Loft Town“ kaimynystėje. Skelbiant architektūros konkursą architektams suformuluota užduotis – atviros erdvės, kokybiškas apšvietimas visuose pastato aukštuose, stiliaus, modernumo ir komforto dermė.

Privačios aukštosios mokyklos projektą rengusios architektų studijos Architektūros kūrybinės grupės (AKG) architektai Remigijus Bimba ir Remigijus Valionis teigė, kad specifinius architektūros sprendimus lėmė vieta – kadaise veikusios didžiausios pramonės įmonės teritorija. Didelis pastato plotas (beveik 9 tūkst. kvadratinių metrų), išlikę buvusios gamyklos ženklai – kolonos ir santvaros, padiktavusios tam tikrus erdvių planavimo sprendimus ir kolegijos pastato architektūrą, sudėtingos apšvietimo sprendimų paieškos – taip iššūkius šiame projekte apibūdino AKG architektai. Vis dėlto jie nėra visiškai patenkinti architektūrinės idėjos išpildymu.

Parinktas netradicinis apšvietimas

Pastato centre įrengtas holas, kurio grindų ir sienų apdailai panaudotas klinkeris. Natūralią šviesą užtikrina atriumas ir stiklinės pertvaros – šių gausu visame pastate. Tam, kad patektų natūrali šviesa, įrengta nemažai stoglangių, primenančių iliuminatorius ir sukuriančių netikėtumo efektą.

SMK holo akcentas – šviestuvai, turintys net 14 formos variantų. Lengvai stumdant tris šviestuvo debesis, šviestuvui, taip pat visai erdvei, galima suteikti skirtingą vaizdą. Maksimaliai išskleisti debesys gali būti daugiau kaip 2 metrų diametro ir suformuoti propelerį. Mažiausiai suspausti šviestuvai primena organinį trikampį.

Pasikeitimų laukė keliolika metų

Privati aukštoji mokykla sostinėje skaičiuoja penkioliktus veiklos metus. Visą tą laiką kolegija nuomojosi patalpas skirtingose miesto vietose, o tai, anot kolegijos direktorės Gabijos Skučaitės, apsunkino studijų procesą, kolegijos administravimą, dėstytojų ir studentų bendravimą.

Naujajam kolegijos pastatui, pašnekovės teigimu, pasirinkta strategiškai patogi, patraukli, žinoma vieta. Beje, patogi naudotis viešuoju transportu. Mokslo įstaigos ateities planuose – studentų bendrabutis, sporto, sveikatingumo ir kūrybinių naujovių bei dizaino centrai.

Ar naujakurių neišgąsdino buvusios gamyklos vykdyta veikla? „Kadangi apsispręsta įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, gamyklos pastatas rekonstruotas, o visas gruntas išvežtas, sovietmečiu veikusią gamyklą šiandien primena tik paliktos konstrukcijos“, – kalbėjo G. Skučaitė. Idėjų, kaip turėtų atrodyti naujasis kolegijos pastatas, ji ieškojo lankydamasi aukštosiose mokyklose JAV bei Skandinavijoje. Iš čia parsivežta ir atriumo idėja.

Privati kolegija išsiskirs atvirų, bendrauti skirtų erdvių gausa, kiekvienam aukštui specialiai parinktais baldais.

    Komentarai