Blog

Verslo centro „Asgaard Keys“ atrijus – jungiamoji grandis tarp darbo ir poilsio

„Asgaard Keys“, Atrijus
Lietuvoje pirmąsyk buvo panaudota 3,5 cm storio aliuminio profilių sistema, laikanti 3,9 m aukščio vitrinas. „Archinovos“ nuotr.

Šeškinės kalvos šlaitas po truputį tampa naujuoju verslo centrų kvartalu. Šią teritoriją neseniai papildė modernus verslo centras „Asgaard Keys“, įsikūręs nedidukiame sklype Ukmergės gatvėje, Biurų pastatą suprojektavo vilniečių architektų biuras „Archinova“ kartu su danų architektūros įmone „PLH Arkitekter“. Apie bene įspūdingiausią verslo centro erdvę – atrijų pasakoja šio projekto ir architektūrinės dalies vadovas, „Archinovos“ architektas Aleksandras Gvildys.

Raktų simbolio istorija

Biurų pastato „Asgaard Keys“ istoriją architektas pradėjo paaiškindamas jo pavadinimą. Lietuviškai Asgaard keys reiškia Asgardo raktai, kas yra aliuzija į skandinavų dievų buveinę Asgardą.

„Atrijaus forma plane primena tiek rakto skylutę, tiek begalybės ženklą, o tai idėjiškai susisieja. Kita vertus, ieškant organiškos formos atrijui ir bandant pritaikyti pastato planą veikti kuo optimaliau, tas vadinamasis aštuonetas tiesiog patogiausiai įsipaišė į pastato planinę struktūrą, – aiškino A. Gvildys.

Griežtas iš išorės, plastiškas viduje

Aleksandras Gvildys

Aleksandras Gvildys.

Pasakojimui apie „Asgaard Keys“ atrijų ne mažiau svarbus ir eksterjero kontekstas. Šilta ir organiška atrijaus atmosfera yra tarsi priešingybė gana griežtam pastato eksterjerui.

„Pastato architektūrinę išraišką padiktavo sklypo ypatybės, numatoma kvartalo perspektyva, tai yra greta esantis racionalus „Saltoniškių 7“ suplanavimas ir artimiausias kaimynas – dinamiški „Baltic hearts“ pastatai bei visas likęs besivystančio kvartalo urbanistinis išdėstymas. Mums atrodė logiška rinktis statiškesnes nei kaimynų formas, juolab kad Šeškinės kalvos reljefas pats savaime yra „minkštas“, tad pasirinkome gana griežtą, bet elegantišką kvadratą. Tačiau plastikos buvo įvesta kitomis priemonėmis. Visų pirma, žemutinio aukšto fasadas yra išlengvintas, viensluoksnio stiklo (kampiniai stiklai lenkti), o tai lengvina visą pirmo aukšto zoną. Todėl sunkesnės išraiškos (dvisluoksniai) 2–4 aukštų fasadai atrodo tarsi kabantys ore. Taip pat iš stiklo ir itališko akmens sukonstruotą eksterjerą „minkština“ modernus stoglangis-kupolas. Plastiškiausias „Asgaard Keys“ akcentas – aptakių formų centrinis pastato atrijus su amfiteatru“, – teigė pašnekovas.

Pastato vizitinė kortelė – lauko terasa. „Archinovos“ vizual.

Pastato vizitinė kortelė – lauko terasa. „Archinovos“ vizual.

Į atrijų – kaip į urvą

Anot A. Gvildžio, atrijus ir yra reprezentacinė viso pastato erdvė. Išnaudojant išraiškingą šlaitą, pirmasis pastato aukštas yra padalintas į dvi terasas, kurios sujungtos amfiteatro tipo laiptais.

„Atrijus yra sukonstruotas urvo principu: į pirmo aukšto dalį, kuri yra arčiau gatvės, patenkame pro žemų lubų zoną – čia suprojektuota registratūros ir restorano funkcija, o paėjėjus giliau, atsiveria atrijus (erdvė išsiplečia tiek aukštyn, tiek žemyn). Atrijaus forma su ją įrėminančiais plastiškais turėklais, jau minėtas medinis amfiteatras ir ant viršaus „nusėdantis“ stoglangis tapo išskirtiniais šio pastato bruožais“, – pasakojo architektas.

Pasak verslo centro projekto ir architektūrinės dalies vadovo, atrijus suteiks gausybę galimybių neformaliems susitikimams arba kiek formalesniam bendravimui tarp biurų nuomininkų ir verslo centro svečių, taip pat bus puiki vieta poilsiui. Žmonės galės užkandžiauti ant medinių laiptų arba vaišintis pirmame aukšte įsikursiančiame restorane.

Taip pat šalia pirmame pastato aukšte suplanuotos registratūros darbuotojams, į darbą atvykstantiems dviračiais ar bėgte, bus įrengtos dušo ir persirengimo kabinos. Pirmame aukšte nuomojama biurų zona – aptarnaujančio pobūdžio. Kituose aukštuose – darbo zona, kuri buvo suprojektuota maksimaliai funkcionaliai, kad užtikrintų darbuotojų produktyvumą ir darbo kokybę.

Fasado 3D fragmentas. „Archinovos“ 3D fragmentas.

Fasado 3D fragmentas. „Archinovos“ 3D fragmentas.

Atrijus – pastato dalių jungiamoji grandis

Kadangi pastato eksterjeras yra sukonstruotas iš stiklo ir akmens – šaltų elementų, viduje projekto vystytojai norėjo kontrasto. Todėl buvo pasirinktos šviesios ir šiltos spalvos, natūralios medžiagos. Siekiant, kad pastato fasadas, kalbant apie interjerą, „ištirptų“, pirmą kartą mūsų šalyje buvo panaudota 3,5 cm storio aliuminio profilių sistema, laikanti 3,9 m aukščio vitrinas.

Taip pat, siekiant erdvę padaryti kuo jaukesnę, joje bus įkurta nemažai želdinių.

„Apželdintas ir pastato stogas (terasa), kurios vienas svarbiausių akcentų – įspūdingas amorfinis, begalybės formos kupolinis stoglangis, dengiantis atrijų. Jo funkcija – ne tik įleisti šviesos į atrijų, būti ryškiausia terasos puošmena, bet ir suminkštinti pastato eksterjero ir stogo išrašką, taip pat savotiškai reprezentuoti šį modernų statinį. Pro stoglangį tiesiogiai galima matyti, kas vyksta atrijaus erdvėje. Taigi, atrijus yra jungiamoji grandis tarp gatvės lygio (parterio sprendinių) ir šio pastato vizitinės kortelės – stogo terasos“, – akcentavo pašnekovas.

Atrijus yra sukonstruotas urvo principu: į pirmo aukšto dalį patenkama pro žemų lubų zoną – čia suprojektuota registratūros ir restorano funkcija, o paėjėjus giliau, atsiveria atrijus. „Archinovos“ 3D fragmentas.

Atrijus yra sukonstruotas urvo principu: į pirmo aukšto dalį patenkama pro žemų lubų zoną – čia suprojektuota registratūros ir restorano funkcija, o paėjėjus giliau, atsiveria atrijus. „Archinovos“ 3D fragmentas.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2019 vasaris.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.