„The Nature Gate“ – edukacinė erdvė Varšuvos pakraštyje, kurioje susitinka miestas ir gamta

Agnė Tamašauskaitė 2021 balandžio 14 d.
„The Nature Gate“ vizual.

„ENTROPIC“, bendradarbiaudama su „Studio4SPACE“, pateikė unikalų, medžio konstrukcijomis paremtą darželio ir bibliotekos projektinį pasiūlymą – „The Nature Gate“ („Vartai į gamtą“). Projekto sklypas yra Varšuvos pakraštyje esančioje Juzefuvo savivaldybėje – unikaliame, mažame miške, su aukštomis pušimis ir subtilia ekosistema gyvenamojo priemiesčio širdyje. Išskirtinio dizaino statinys įkūnija modernaus tvarumo idėjas: daugiafunkciškumą, gamtos tausojimą, švietimą ir socialinį ryšį.

„Vartai į gamtą“

Projektas apima du dėžutės formos tūrius, tarpusavyje susietus siaura jungtimi, vienu metu atliekančia tiek jungiamosios žaidimų aikštelės ant stogo, tiek simbolinę barjero funkciją tarp miesto ir gamtos, žemės ir dangaus. Du pagrindiniai statinio tūriai yra optimizuoti pagal jų individualius programinius reikalavimus: siauresnėje dalyje į pietus nukreiptos darželio klasės, o erdvesnėje dalyje suprojektuotos bibliotekos patalpos. Jungiamojoje dalyje numatyta laisvesnė programa: vidinė sporto salė, darželio žaidimų erdvė ir kavinės patalpa bibliotekai.

Visos pastato dalys ir jose planuojamos programos sukurtos taip, kad optimaliai išpildytų skirtingus erdvinius reikalavimus, maksimaliai padidintų vidinį komfortą, ryšį su aplinka ir ekonomiškumą. Projekto autorių, „ENTROPIC“ komandos, vizijoje susijungę darželis su biblioteka tarsi kuria vartus į gamtą, iš naujo atrastą parką likusioje sklypo dalyje ir kartu nukreipia į žaidimų aikštelę ant stogo bei auditoriją.

Medinė statyba yra bene pažangiausia statybų forma, kurią turime šiandien. Mes tvirtai tikime, kad mediena yra nepripažintas XXI amžiaus herojus.
Šis projektas – tai naujas socialinis branduolys mieste, kuriame iki šiol buvo skurdžiai vystomos pėsčiųjų zonos. Įėjimai į pastatą veda tiesiai per šią aikštę ir sukuria galimybes spontaniškai susitikti ir bendrauti skirtingoms grupėms žmonių.
Projekto išilginis pjūvis. Du dėžutės formos tūriai sujungti tarpusavyje siaura jungtimi, vienu metu atliekančia tiek jungiamosios žaidimų aikštelės ant stogo, tiek simbolinę barjero funkciją tarp miesto ir gamtos, žemės ir dangaus.

Natūralumas konstrukcijose

„Vartų į gamtą“ vizija įpareigojo projekte taikyti aplinkai draugiškus sprendimus, simbolizuoti organišką gamtos natūralumą. Reljefo padiktuota architektūrinė kompozicija, natūralios apdailos medžiagos padeda statiniui darniai įsilieti į supančią aplinką. Mediena vyrauja tiek fasadų, tiek viso projekto interjero apdailoje.

Negana to, pagrindines pastato laikančiąsias konstrukcijas sudaro inžinerinės medienos elementai. Išorinėms sienoms ir perdangoms tvirtinti pasirinktos klijuotosios medienos kolonos ir sijos, o vidinėms sienoms kryžmai sluoksniuotos medienos elementai. Kartu su keturiomis monolitinio betono šachtomis suprojektuota hibridinė konstrukcinė sistema, kuri leido architektams padidinti optimalius tarpatramius, sumažinti vidinių laikančiųjų pertvarų skaičių ir išgauti organišką konstrukcijų formą.

„Medinė statyba yra bene pažangiausia statybų forma, kurią turime šiandien. Mes tvirtai tikime, kad mediena yra nepripažintas XXI amžiaus herojus. Naujausios medinės statybos technologijos suteikė mums daugybę galimybių, kaip panaudoti medieną, kuriant projektus tiek iš aplinkosaugos, tiek iš potyrių perspektyvos, ką ir demonstruoja „The Nature Gate“, – pasakoja „ENTROPIC“ studijos įkūrėjai Magdalena Mróz ir Geoffrey Eberle. – Medinė statyba yra viena iš klimato kaitos aktyvizmo formų.“

Projekto aukštų planai. Du pagrindiniai tūriai yra optimizuoti pagal jų individualius programinius reikalavimus: siauresnėje dalyje į pietus nukreiptos darželio klasės, o erdvesnėje dalyje suprojektuotos bibliotekos patalpos. Jungiamojoje dalyje bendrosios patalpos: sporto salė, darželio žaidimų erdvė ir kavinė.

Tikslingai išnaudota stogo aikštelė

Projekto architektų teigimu, tokiame jautriame kontekste, miško apsuptyje, buvo stengtasi tikslingai išnaudoti kiekvieną pastato centimetrą, o ne išplėsti užstatymo zoną. Užuot suprojektavus žaidimų aikštelę esamo miško teritorijoje, kas lemtų išstumtą viešąją erdvę ir pakenktų ekosistemai, projekto stogo erdvė panaudota kaip didžiulė žaidimų aikštelė, išvedanti vaikus iš šešėlio į saulės apšviestą terasą.

Sukurta saugi žaidimų zona, atskirta nuo viešosios parko dalies, kuri nereikalauja aptverti didelių žalių zonų plotų. Ant stogo įsikūrusi ne tik vaikų žaidimo aikštelė, bet ir vieta darželio vaikams pažinti žemės ūkio pagrindus, bioįvairovę. Savaitgaliais erdvė būtų prieinama Juzefuvo gyventojams ir taptų nauju traukos tašku Varšuvoje, stiprinančiu vietinį turizmą ir ekonomiką.

Natūralios apdailos medžiagos padeda statiniui darniai įsilieti į supančią aplinką. Mediena vyrauja tiek fasadų, tiek viso projekto interjero apdailoje.

Kūrybingumas interjere

Nestandartinė architektūrinė forma sukuria dvi patrauklias erdves palei jungiamosios dalies rampą. Bibliotekos pusėje ji išnaudojama sukuriant sėdimą erdvę auditorijos pavidalu ir sujungiant su daugiafunkce zona. O darželio pusėje ši rampa jungiasi su sporto sale, įėjimo zona ir valgykla. Kūrybiškai panaudota erdvė tampa vidine žaidimų aikštele.

Interjero apdailoje vyrauja natūralus medis. Architektai taip siekė parodyti, kad mediena yra ne tik lengva ir ekonomiška medžiaga, bet ji gali būti ir nepaprastai graži, kurianti elegantišką ir šiltą interjerą. „Pasirinkę vaikų darželio programą, mintyse turėjome viziją, kurioje auga naujos kartos, suvokiančios medieną kaip pirminę medžiagą. Mūsų projektas Juzefuvo mieste siekia parodyti medienos suteikiamą laisvę per projektuojamus „vartus“ – lenktą formą jungiamojoje dalyje“, – aiškina M. Mróz ir G. Eberle.

Šios formos kuriamas pasviręs interjeras įkūnija unikalias erdvines savybes, leidžiančias kūrybiškai išnaudoti erdvę. „Nestandartiškai suprojektuotas, tarsi banguojantis interjeras ties jungiamąja darželio ir bibliotekos dalimi skatina vartotojus žaisti, bendrauti, lipti, gulėti, sėdėti, riedėti, vaidinti, čiuožti ir dar daugiau!“ – papildo „ENTROPIC“ komanda. Paprasti tūriniai elementai, tačiau maksimalios interaktyvumo galimybės.

Socialinis branduolys miestui

Visas projekto sklypas, galima sakyti, padalytas į dvi zonas – viešąją su biblioteka ir parku bei privačią su vaikų darželiu ir žaidimų aikštele. Bibliotekos zona išdėstyta palei Asnykos gatvę ir taip prisideda prie gatvės patrauklumo ir pastato matomumo, nebelieka poreikio terptis į esamus žaliuosius sklypo plotus.

Pastatas atsiveria tiek į urbanizuotą pusę, tiek į parką (mišką). Tuo tarpu vaikų darželio zona, įkurdinta gilesnėje sklypo dalyje, užtikrina vaikų saugumą ir sąveiką su gamta. Visų klasių langai yra nukreipti į miško pusę. Svarbus ne tik vaizdas, bet ir tokios orientacijos suteikiamos puikios dienos šviesos sąlygos.

Darželio atsitraukimas nuo gatvės palieka vietos visiškai naujai kampinei aikštei, veikiančiai kaip viena iš nedaugelio atvirų miesto susibūrimo vietų, naujas socialinis branduolys mieste, kuriame iki šiol buvo skurdžiai vystomos pėsčiųjų zonos.

Įėjimai į pastatą veda tiesiai per šią aikštę ir sukuria galimybes spontaniškai susitikti ir bendrauti skirtingoms grupėms žmonių. „ENTROPIC“ architektų manymu, architektūra gali tapti ypač svarbiu elementu, padedančiu kurti, vienyti bendruomenę. „Mūsų projektas skirtas ir vaikų, ir suaugusiųjų ugdymui. Jis skatina suaugusiuosius vėl užmegzti ryšį su savo vidiniu vaiku, suteikdamas erdvių žaisti, bendrauti.“

Tvarus kompaktiškumas

„The Nature Gate“ įkūnija modernaus tvarumo idėjas: daugiafunkciškumą, švietimą, socialinį santykį ir ryšį su gamta. Architektams puikiai pavyko perteikti urbanistinio projekto viziją – jis subtiliai įsiterpia į žaliuosius miško plotus, tačiau nekontroliuoja erdvės. Priešingai, statinys pasiduoda diktuojamai gamtos kontrolei ir skatina jos tausojimą.

Kompaktiškas tūris su požemine automobilių stovėjimo aikštele ir tikslingai išnaudota stogo erdve sumažina poveikį aplinkinėms žaliosioms teritorijoms. Nauji želdiniai plėtojami neinvaziniu būdu, papildo jau esamą struktūrą. Pagrindinėje aikštėje suprojektuotas lietaus vandens infiltracinis baseinas, o pačiame pastate projektuojami technologiniai sprendimai (žaliasis stogas, saulės kolektoriai) atitinka darnaus vystymosi strategiją.

Išskirtinis, jaunų architektų sukurtas „The Nature Gate“ konceptas apima modernius tvarios architektūros sprendinius. Pastatai kuriami ir šiandienai, ir ateičiai, duoda erdvės pokyčiams. „Jei reikia, pastatą galima statyti dviem etapais, pradedant tik darželio ar tik bibliotekos statymu ir vėliau tęsiant investicijas“, – pažymi M. Mróz ir G. Eberle. Jų teigimu, „The Nature Gate“ buvo eksperimentas, kaip kompaktiškai galima suprojektuoti daugiafunkcį pastatą. Tuo pat metu gerbti ekologiją buvo daugiau nei labdara – vietinė ekosistema iš tiesų yra esminis vietos kokybės kriterijus.

„Įsivaizduokite klases vaikams su voverėmis ir paukščiais tiesiai už lango, beveik kaip akvariumas realiame gyvenime! Tai didžiulė nauda tiek kasdienei patirčiai, tiek švietimui. Pasaulis, kuriame miestai ir pastatai gyvena gamtos apsuptyje, o ne konkuruoja su ja, kaip yra šiandien, tai išties daug žadanti ateities vizija.“

Vieta: Juzefuvas, Lenkija

Architektai: „ENTROPIC“ + „Studio4SPACE“

Pastato plotas: 4800 kv. m.

Metai: 2021

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2021 kovas

Norite žurnalo tiesiai į namus ar biurą?

Prenumeruokite metams vos už 27 eurus!

Dalintis:
Komentarai