Rankų darbo koklinės krosnys ir židiniai vėl atranda vietą lietuvių namuose ir širdyse

Rankų darbo koklinės krosnys ir židiniai vėl atranda vietą lietuvių namuose ir širdyse

Kachel keramika

Partnerio turinys

Istoriškai koklinės krosnys buvo ne tik šilumos, bet ir prestižo ženklas. Pirmiausia išpopuliarėjusios bažnyčiose ir dvaruose, vėliau atsirado ir žmonių namuose. Kurį laiką buvusios nuvertintos, rankų darbo krosnys šiandien išgyvena tikrą Renesansą – jos grįžta, atrasdamos vietą šiuolaikinėje architektūroje. 

Amatas, perduodamas iš kartos į kartą

Individualiuose namuose, sodybose ir netgi butuose žmonės vis dažniau pasiilgsta koklinės krosnies, židinio su rankų darbo kokliais ar net duonkepės krosnies, primenančios tėvų ar senelių namus. „Šiandien Lietuvos dvaruose sutinkamos netgi meistriškai pastatytos caro laikus menančios glazūruotų koklių krosnys“, – sako jau 35-erius krosnininkystės metus skaičiuojantis įmonės „Kachelkeramika“ vadovas Rolandas Valionis, šį amatą perėmęs iš senelio ir perdavęs savo sūnui. „Kachelkeramika“ gamina įvairių tipų koklius, puošybos elementus, karūnas, dekoruoja ir glazūruoja įvairiomis spalvomis.

Meistrystė, kantrybė ir tradicijų išsaugojimas

Pasak R. Valionio, krosnininkų Lietuvoje likę vienetai: „Jų trūksta, nes tai sudėtingas amatas. Kiekvienas užsakymas yra unikalus ir individualus, labai svarbus rankų darbas – ar reikalinga restauruoti seną, ar pastatyti naują krosnį. Pirmiausia reikia sukurti krosnies dizainą, tada paruošiami kokliai. Vieną krosnį sudaro apie 300–350 skirtingų rankomis gaminamų detalių, kurios yra išdžiovinamos, nušlifuojamos ir du kartus išdegamos. Pagaminti krosnį užtrunka nuo 1,5 iki 3 mėnesių“.

Kachel keramika 2

Rankų darbo krosnys – stilius ir funkcionalumas

  • Tradicija. Daugybei lietuvių krosnis namuose yra ir šiluma, ir emocinė vertė, šeimos istorija. 
  • Nepriklausomumas. Namuose, kur šilumos ir maisto ruošos sprendimai paremti elektra, kūrenama krosnis tampa funkcionaliu pasirinkimu ieškantiems nepriklausomumo nuo elektros išteklių. 
  • Šiluma. Per dvi tris valanda įšilusi krosnis išlaiko šilumą visą parą. 
  • Sveikesnis mikroklimatas. Skirtingai nei konvekciniai šildymo būdai, koklinė krosnis neskleidžia sauso oro srautų, todėl ore tvyro mažiau dulkių.
  • Ilgaamžiškumas. Tai, kad senose sodybose dažnai vis dar sutinkamos ne vieną dešimtmetį ten stovėjusios krosnys, rodo, kad tai – ilgaamžis sprendimas. 
  • Estetika. Rankų darbo koklinės krosnys pagyvina interjerą ir suteikia namams autentiškumo.  „Kachelkeramikos“ dirbtuvėse galima pamatyti įvairiausių koklių – nuo baltų, šviesių iki žalsvų ar tamsiai rudų, mėlynų, geltonų.
Kachel keramika logo

Publikacija spausdinta žurnalo „Statyba ir architektūra“ 2025 m. pavasario numeryje.

Temos: Kachelkeramika, koklinės krosnys, Rankų darbo koklinės krosnys, Rankų darbo židinys, Rolandas Valionis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

Susiję straipsniai
Susiję straipsniai