Oranžiniais tūriais ir senomis plytomis žavintis meno centras Rygoje

Agnė Tamašauskaitė 2021 vasario 25 d.
Norbert Tukaj nuotr.

Rygos pramoniniame rajone akį traukia naujas ryškus daugiafunkcis meno centras „Zuzeum“. Interjero dizaino įmonės „Annvil“ suprojektuotas meno centras įsikūrė 1910 m. pastatytame kamštinės medienos fabrike, tarp Rygos istorinio centro, įtraukto į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, ir būsimo geležinkelio „Rail Baltica“, jungsiančio Helsinkį, Taliną, Rygą, Vilnių ir Varšuvą. Pastatas buvo suprojektuotas kosmopolitišku ir dinamišku Rygos istorijos laikotarpiu. „Zuzeum“ išgyveno karus ir krizes, o dabar iš naujo atvėrė duris tam, kad pratęstų meno ir miesto dialogą.

Pramoniniame rajone įsikūrusio meno centro vystymasis yra svarbus žingsnis siekiant pažangos visame Rygos mieste. „Zuzeum“ įkūrimo tikslas – populiarinti Latvijos meną tarptautiniame kontekste, sukuriant vietą deryboms ir kultūriniams mainams, pabrėžiant vaikų ir jaunimo švietimo meno srityje svarbą.

Atsižvelgdami į tai, „Annvil“ architektai suprojektavo daugiafunkcį centrą, kuriame derinamas menas, švietimas ir laisvalaikis. Visa tai galima patirti 4000 kv. m menui skirtoje erdvėje, išsidėsčiusioje per dvi galerijas, skulptūrų sodą, dirbtuvių zoną, kavinę, terasą ant stogo ir meno parduotuvę.

Oranžinės spalvos ryškumas skatina apetitą bendrauti, tarpusavio dialogą, kartu įkvepia fizinius ir psichinius procesus, kurie sukelia minčių ir žmogaus veiksmų srautą, didina nuotykių ir socialinės sąveikos poreikį, skatina pažvelgti į šviesiąją gyvenimo pusę.Anna Bates

Toks daugiafunkcis požiūris užtikrina pastato užimtumą visą dieną. „Atidarius „Zuzeum“, Ryga įgijo naują iki šiol neišnaudotą viešąją lauko erdvę, kuri tapo reikšminga investicija į fizinę, socialinę, ekonominę, simbolinę ir estetinę miesto plėtrą. „Zuzeum“ lauko erdvė yra sukurta kaip tikslinga susitikimų vieta, kur skirtingos socialinės grupės bendrauja, užmezga santykius ir stiprina bendruomenės jausmą.

Taikydami šią koncepciją, mes siūlome naują bendruomeninę erdvę mieste, kur susiburia, kas privatu ​​ir vieša: susitinka, dalijasi, diskutuoja, susilieja, atsipalaiduoja, susiranda draugų ir patiria naujų atradimų“, – pasakoja projekto architektė, „Annvil“ įkūrėja Anna Bates, suprojektavusi istorinio pastato rekonstrukciją, teritorijos plėtros planus, įrenginius ir interjerą.

„Zuzeum“ lauko erdvė yra sukurta kaip tikslinga susitikimų vieta, apimanti skulptūrų sodą, kavinę, terasą ant stogo. Meno centras siūlo naują bendruomeninę erdvę mieste, kurioje susitinka, bendrauja, užmezga santykius skirtingos socialinės grupės ir taip stiprina bendruomenės jausmą.

Energijos antplūdis miestui

Dvi pagrindinės konstrukcinės medžiagos, naudotos kuriant „Zuzeum“, yra betonas ir metalas. Metalas naudojamas perforacijose kaip konstruktyvus elementas ir baldų dizainui. Betonas, dažniausiai spalvotas, naudojamas vidaus ir lauko grindims ir baldams. Matoma išliko ir originali pramoninė konstrukcija – išorinės plytų ir vidinės baltai nudažytos sienos, metalinės sijos ir stulpai, plytų kaminas vienoje iš galerijų, tačiau buvo atnaujinta naudojant spalvas ir papildant naujomis tūrių kompozicijomis.

Spalva yra vienas svarbiausių interjero dizaino elementų ir formuoja visą meno centro „Zuzeum“ identitetą. Pasirinkta dominuojanti oranžinė spalva įkūnija jėgą, galią ir energiją.

Nuo pagrindinės lauko aikštės, spalviniai kontrastai lydi visame meno centre. Išryškinamos svečius nukreipiančios praėjimo zonos, laiptai ir rampos. Oranžiniai perforuoti paviršiai suteikia pastatui žaismingumo.

„Skatinamas energijos antplūdis, kuris pritrauks žmones ir padės atgaivinti šią pramoninę miesto dalį. Tai labai svarbus momentas, kuris taip pat skatina mąstyti plačiau nei tik apie esamų pastatų fizišką išsaugojimą, bet labiau įvertinti pakartotinio naudojimo galimybes, šiems pastatams suteikiant naujų funkcijų ir atitinkamai suteikiant jiems naują gyvenimą, – teigia A. Bates. – „Tuo pat metu oranžinė spalva veikia kaip navigacinis pastato elementas, nukreipiantis lankytoją ir padedantis suprasti savo buvimo vietą pastate, kitaip tariant „Sekite oranžinę“.

Sąveikauti skatinantis interjeras

Oranžinės spalvos, išreiškiančios jėgą ir energiją, pasirinkimas apima visą meno centrą „Zuzeum“, pradedant nuo pagrindinės lauko aikštės, toliau eina išryškinamos praėjimo zonos, laiptai ir rampos – visa tai kuria spalvinį kontrastą. Oranžiniai perforuoti paviršiai suteikia pastatui žaismingumo, o galerijose palaikomi neutralūs tonai.

Kurdama pastato interjerą, „Annvil“ įkūrėja pirmiausia galvojo apie vertybes, kurias meno centras nori perduoti lankytojams, ir kaip erdvė paveiks žmones, kurie joje lankysis. „Interjero paskirtis yra kuruoti žmonių sąveiką, – apibūdina dizainerė, – oranžinės spalvos ryškumas skatina apetitą bendrauti, tarpusavio dialogą, kartu įkvepia fizinius ir psichinius procesus, kurie sukelia minčių ir žmogaus veiksmų srautą, didina nuotykių ir socialinės sąveikos poreikį, skatina pažvelgti į šviesiąją gyvenimo pusę.“

Galerijoje išsaugotas buvusios gamyklos plytų kaminas, kartu su originalia metalinių sijų ir stulpų konstrukcija, bei vidinėmis baltai nudažytomis sienomis. Visi šie elementai buvo atnaujinti naudojant spalvas ir papildant erdvę naujomis tūrių kompozicijomis.

Apšvietimui ypatingas dėmesys skiriamas nebuvo, jis pirmiausia yra funkcinis, o ne dekoratyvinis. Pagrindinė apšvietimo funkcija – paryškinti meno kūrinius, suteikiant jiems reikiamą dienos šviesos ir dirbtinio apšvietimo santykį. Apdaila pasirinkta be išsiskiriančių faktūrų, paviršiai ir plokštumos palikti švarūs ir lakoniški, tam kad pasitarnautų kaip neutralus fonas, nuo kurio atsispindi šviesa ir leidžiama išryškėti menui.

Tvarumas per funkcionalumą

Meno centras „Zuzeum“ įkurtas jau egzistuojančiame, seną istoriją turinčiame pastate. Toks buvusios gamyklos pritaikymas pakartotinai naudoti yra esminis projekto tvarumo veiksnys. Galvojant apie tvarumą, buvo išsaugoti istoriniai pagrindai ir vėliau pritaikyti naujoms funkcijoms.

Atsargiai prisiliečiant ir papildant egzistuojančią struktūrą – istorines erdves, paženklintas skirtingų laikų sluoksniais, architektai sąmoningai išsaugojo ir atidengė originalią plytų ir medienos kompoziciją, taip suteikdami šioms medžiagoms antrą gyvenimą. Naujoms konstrukcijoms, apdailai ir baldams daugiausia naudotos vietinės medžiagos, apdorotos ir pagamintos Latvijoje.

Indėlis į Baltijos šalių meno infrastruktūrą

Atstatytas pastatas tapo svarbiu miesto kultūriniu traukos centru ir reikšmingu indėliu į Baltijos šalių meno infrastruktūrą. Jį 2017 m. įkūrė žymūs latvių, rusų ir tarptautinių meno kolekcininkai Dina ir Jānis Zuzāni. „Zuzeum“ yra naujas Baltijos jūros regiono meno infrastruktūros priedas, suteikiantis unikalią erdvę diskusijoms ir kultūriniams mainams bei visuomenės prieigai prie augančios Zuzāna kolekcijos.

Šiuo metu „Annvil“ komanda vis dar tęsia projekto darbus, kurie apims papildomą 3000 m2 viešosios lauko erdvės ir papildomo 700 m2 pastato rekonstrukciją, todėl ekspozicijos bus plečiamos ir galės kviesti dar daugiau lankytojų.

Architektai ir interjero dizaineriai: Anna Bates, Ilze Rukmane-Poča, Rihards Bebris, Juris Sarmons, Reinis Sokolovs, Didzis Vilks, Italo Armone, Jēkabs Šmits („Annvil Architects“)

Pastato plotas: 4000 m2

Vieta: Ryga, Latvija

Rekonstrukcijos metai: 2020

Fotografas: Norbert Tukaj

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2021 sausis-vasaris

Norite žurnalo tiesiai į namus ar biurą?

Prenumeruokite metams vos už 27 eurus!

Dalintis:
Komentarai