Blog

Naujoje spaustuvėje – laisvė poreikiams ir nuosavas gamtos lopinėlis

Nuspręsta pagyvinti lygų reljefą, suformuojant kalveles ties pagrindiniu įėjimu. „Kopos“ nuotr.

Naujieji spaustuvės „Kopa“ namai duris atvėrė ekonomiškai palankiausioje vietoje – Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje. Dizaino ir leidybos bendrovė neabejoja, kad naujas pastatas – tai galimybė optimaliai priderinti erdves darbuotojų ir klientų poreikiams bei atitikti visus būtinus techninius reikalavimus, užtikrinančius stabilų gamybos procesą.

Didelis objektas, kuriame daug resursų skiriama naujausioms technologijoms, reikalauja rinktis adekvačius architektūrinius sprendinius.Rūta DAMBRAUSKAITĖ
Išskirtinis akcentas – vidinis kiemelis

Projekto architektė Rūta Dambrauskaitė pasakoja, kad spaustuvė ilgai bandžiusi sutilpti senose patalpose, vis tik, gerokai išsiplėtus įmonei, tapo akivaizdu, kad tai nebeįmanoma. Projektavusi ir senąjį spaustuvės pastatą Kaune, architektė buvo paprašyta bendradarbiauti toliau – sukurti naujojo pastato, talpinančio visą spaustuvės biurą ir gamybinį cechą, projektą. Interjero sprendinių detalizavimas ir tobulinimas buvo patikėtas architektų biurui „Aketuri architektai“. Statybų valdymas buvo patikėtas bendrovei „Incorpus“.

Pagrindinis užsakovo uždavinys – sukurti projektą labai greitai, sykiu užtikrinti, kad naujojo pastato erdvės optimaliai patenkintų sparčiai išaugusios įmonės poreikius. Naujasis „Kopos“ biuras iškilo prie pat Kauno–Jonavos magistralės, nuo kurios pastatą skiria tik automobilių stovėjimo aikštelė. Stengtasi net ir judrioje vietoje sukurti darbuotojų ir svečių akiai malonesnę aplinką. Nuspręsta pagyvinti lygų reljefą, suformuojant kalveles ties pagrindiniu įėjimu, darbuotojų poilsiui pastatyti suoliukų.

Išskirtinis pastato sprendinys – vidinis kiemelis, į kurį galima patekti tiek iš biuro, tiek iš gamybinių patalpų. Svarbiausiu jo akcentu – akį raminančiais želdiniais – gali mėgautis ir cecho darbininkai.

Anot R. Dambrauskaitės, didelis objektas, kuriame daug resursų skiriama naujausioms technologijoms, reikalauja rinktis adekvačius architektūrinius sprendinius. Pastatą su vyraujančiu baltos ir pilkos spalvų deriniu sudaro keli skirtingi tūriai: dviejų aukštų biuro pastatas ir gamybinis cechas, išsidėstęs viename tūryje per abu aukštus.

Pagrindiniame fasade panaudotos vertikaliai montuojamos trisluoksnės fasadinės plokštės su specialiais kampiniais elementais.

Biuras suskirstytas į dvi dalis – viena paskirta administracijos, dizaino ir pardavimo skyriui, kita – gamybos. „Kopos“ nuotr.

Biuras suskirstytas į dvi dalis – viena paskirta administracijos, dizaino ir pardavimo skyriui, kita – gamybos. „Kopos“ nuotr.

„Panevėžio statybos trestas“: rangos darbai

Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, naujose 7200 kv. m ploto patalpose, įsikūrė dizaino ir leidybos paslaugas teikianti bendrovė „Kopa“. Gamybinės paskirties patalpose įrengtos šiuolaikiškos spaustuvės ir biuro patalpos. Statybų bendrovė ,,Panevėžio statybos trestas“ prisidėjo prie šios inovatyvios gamyklos, kurioje įdiegta moderniausia spausdinimo technika, kūrimo. Kokybiškos medžiagos, išskirtinis dizainas ir architektūriniai sprendimai – tokie šio projekto išskirtinumai. Kaip ir didesnės patalpos, kas reiškia ir platesnes inovacijų galimybes.

Daugiau informacijos: www.pst.lt

Dėmesys klientams

R. Dambrauskaitė pasakoja, kad biuro planas buvo sukurtas kartu su užsakovu pagal pateiktą projektavimo užduotį, atsižvelgiant į darbo specifiką. Biuras suskirstytas į dvi dalis – viena paskirta administracijos, dizaino ir pardavimo skyriui, kita – gamybos. Kadangi biuras įkurtas prie pat judrios ir triukšmingos magistralės, jo patalpos atskirtos antruoju interjeriniu stiklo ir aliuminio fasadu ir taip pagerinta garso izoliacija. Pirmajame aukšte sukurta atskira erdvė klientams priimti.

Darbuotojams suprojektuota valgykla su poilsio zona – joje darbuotojai gali patys pasiruošti maisto, pailsėti pertraukų metu, nes ceche dirbama visą parą.

Antroji, gamybai skirta biuro dalis įkurta gamybinio cecho antresolėje. Cechas projektuotas be kolonų, kad vėliau prireikus būtų galima keisti technologijos išdėstymą. Cecho konstrukcijai buvo panaudotos daugiau gelžbetoninės sijos – toks nedažnas pastarojo meto gamybiniuose pastatuose sprendinys pasiteisino, nes iš dalies slopina triukšmą, kylantį dėl spaudos mašinų darbo.

Biuro planas buvo sukurtas kartu su užsakovu pagal pateiktą projektavimo užduotį. „Kopos“ nuotr.

Biuro planas buvo sukurtas kartu su užsakovu pagal pateiktą projektavimo užduotį. „Kopos“ nuotr.

„Alinita“: inžinerinių sistemų projektavimas ir montavimas

Bendrovė „Alinita“ yra statinių vidaus inžinerinių sistemų (vėdinimo, oro kondicionavimo, šildymo ir vandentiekio) projektavimo bei montavimo įmonė, kurioje dirba atestuoti ir kvalifikuoti specialistai. Bendrovė sėkmingai veiklą vykdo nuo 1997 metų. „Alinitos“ specialistai turi sukaupę solidžios patirties įgyvendindami didelius ir sudėtingus objektus. Bendrovės specialistai siekia tobulėti statybos procesuose naudodami pažangias technologijas, teikdami klientams kokybiškas paslaugas, atitinkančias joms keliamus reikalavimus, užtikrindami suinteresuotų šalių poreikius ir lūkesčius. Įmonės tikslai – kokybė, kompetencija ir inovatyvūs sprendimai. Įmonėje įdiegtos tarptautinės kokybės vadybos sistemos ISO 14001; ISO 9001; OHSAS 18001.

Spaustuvės „Kopa“ pastate „Alinitos“ specialistai atliko šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų montavimo darbus. Pastate suprojektuotos šalčio sijos, kurios žiemos metu patalpas šildo, o vasarą vėsina. Šalčio sijos – itin inovatyvi, komfortą suteikianti sistema, mat pasitelkus ją tolygiai pasiskirsto oro srautas, nesusidaro kondensatas, žemas triukšmo lygis, aukštas energijos efektyvumas. Per šalčio sijas vasaros metu į patalpą išpučiamas šviežias atvėsintas oras, žiemos metu – pašildytas oras.

Pastate suprojektuotos keturios vėdinimo sistemos su aukštu šilumos rekuperavimo naudingumu, sumontuota daugiau kaip 2 km ortakių, sistemai sureguliuoti ir matuoti sumontuotos diafragminės sklendės, kurios vėdinimo kanale padeda išvengti oro sūkurių ir papildomo triukšmo.

Daugiau informacijos: Tel. +370 687 52 079, Tinklų g. 7, Panevėžys, www.alinita.lt

Naujasis „Kopos“ biuras iškilo prie pat Kauno–Jonavos magistralės. „Kopos“ nuotr.

Naujasis „Kopos“ biuras iškilo prie pat Kauno–Jonavos magistralės. „Kopos“ nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2019 liepa/rugpjūtis.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.