• ruukki
  • tikkurila
  • tikkurila
  • ruukki

Meistriškas derinys sušvelnino intervenciją į kraštovaizdį

2014 gruodžio 10 d.

Alvaro Andrade suprojektuotas irklavimo centras Portugalijos Posinjo mieste atkartoja garsiuosius Duero upės slėnio šlaitus. Švarūs minimalistiniai kampai seka šlaito linijomis, o aptvertų terasų dizainą įkvėpė regiono vyndarystės paveldas su būdingais akmeniniais perskyrimais, kylančiais upės slėnio šlaitais. Vadovaujantis meistriško architektūros su aplinka suliejimo koncepcija, daug pastato erdvių įrengta po žeme. Tai palieka ne tokį akivaizdų pėdsaką ir išpildo kitą dizaino aprašo elementą – minimalų poveikį aplinkai.

Įkvėptas paveldo

Semdamasi įkvėpimo iš jau daug metų vykdomos žmogaus intervencijos į kraštovaizdį, ši struktūra sėkmingai perteikia regiono paveldą. Ir rezultatai yra tiesiog įspūdingi.

Architektūrinės vizijos gali įgauti įvairiausias formas. Nesiliaudami siekti naujovių, funkcionalumo ir tvarumo, architektai nuolat ieško, kaip suderinti sumanų dizainą su minimaliu veiklos poveikiu aplinkai.

Puikus tokio mąstymo pavyzdys yra Posinjo irklavimo centras, įkurtas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktose Portugalijos Duero upės slėnyje esančiose kalvose. Šis unikalus projektas paremtas supančio kraštovaizdžio kaip išeities taško idėja. Buvo siekiama sukurti tokią struktūrą, kurios dizainas sujungtų fizinius ir kultūrinius aplinkos elementus, kad būtų galima ją be pastangų integruoti kvapą gniaužiančioje vietovėje.

Pastate suprojektuota daug lygių, kurie kuria daugiafunkcę erdvę, o struktūros tvarumui skirtas dėmesys apėmė ne jos integraciją į aplinką, bet visą gyvavimo ciklą.

Lemia eksploatacinės ypatybės

Be savo estetinių ypatybių, Posinjo irklavimo centras pasižymi dėmesiu funkcionalumui ir jo pagrindiniam – olimpinių irkluotojų mokymo bazės – tikslui. Pastatas suskirstytas į tris zonas, kurių kiekviena numatyta skirtingai veiklai. Pirmoji, didžiausia, skirta apgyvendinimui – tai kalvos šlaitu žemyn besileidžiančių 130 gyvenamųjų kompleksų, kurie gali būti praplečiami iki 220 blokų. Bendrojo naudojimo patalpos, kuriose tuo metu gyvenantys atletai gali ilsėtis, įrengtos aukščiausiame šlaito taške, iš kurio veriasi įspūdingas kraštovaizdis. O mokymo ir treniruočių infrastruktūra palikta užnugaryje.

Ši sumani segmentavimo forma užtikrina, kad irklavimo centre besitreniruojantiems sportininkams būtų kuriamas idealus balansas tarp didelio našumo mokymų ir poilsio bei atsipalaidavimo. Panašiai ir pats pastatas balansuoja tarp funkcionalumo ir integravimo į kraštovaizdį.

Ieškant teisingo sprendimo

Akcentuojant ypatingą centro funkcionalumą, jo statybai buvo tinkamos tik didelio atsparumo, lankstumo ir tvirtumo medžiagos. Štai kodėl projektuotojų komanda pasikliovė „Knauf Exterior Wall“ išorinėmis sienomis su AQUAPANEL® plokščių sistema. Ji pasižymi unikaliomis ypatybėmis, padedančiomis maksimaliai išnaudoti erdves – lengvesnė konstrukcija reiškia didesnį lankstumą kuriant daugiau modulinių ir įvairiapusių interjerų, ji pasižymi idealiai šiai konkrečiai aplinkai bei dizainui tinkančiomis mechaninėmis ypatybėmis.

Pavyzdžiui, „Knauf Exterior Wall“ sienos yra iki 75 proc. lengvesnės už atitinkamas sienas iš plytų ir blokų, kurių reikėtų tokio pobūdžio konstrukcijai pastatyti, taip pat jos yra plonesnės – tik 22 centimetrų storio. Šios sienos užtikrina tokias pat eksploatacines ypatybes, kaip ir 32–34,5 centimetro storio blokai.

    Komentarai

    Nemokami mokymai architektams ir inžinieriams
    statyba ir architektura
    archicad