Medinės trobos renovacija Čekijos kalnuose

Avatar 2022 lapkričio 29 d.
the glass cabin mjolk architekti 7Tik SA

Kol aplinkinis pasaulis smarkiai vystėsi, kariavo ir progresavo, Čekijoje, Jizeros kalnuose ramiai stūksojo medinė troba ir jau 130 metų stebėjo sparčiai modernėjančio pasaulio pokyčius. Atėjo laikas ir jos atsinaujinimui, prie kurio jautriai priėjo čekų architektūros studija „Mjölk Architekti“ ir atrenovavo senąją trobą bei suprojektavo naują stiklinį priestatą, puikiai derantį prie esamos struktūros ir atvirą nuostabiems kalnų vaizdams.

Originali iš supančio miško granito ir medienos išteklių pastatyta troba maksimaliai išsaugota ir jautriai atnaujinta. Išliko ir šiaudinis stogas, kuris kontrastuoja su naujai įrengtu priestatu su stiklinėmis sienomis nuo grindų iki lubų bei plokščiu stogu. „Papildėme esamą struktūrą nauja kokybe, kuri nesiekia konkuruoti su praeitimi.“ – sako architektai, – Už originalios jaukios trobos išdygo spindintis stiklinis papildymas.“

Eksterjeras tik pasipildė privalumais

Dideli įstiklinti plotai vaizdingoje kalnų vietovėje vasarą, prie langų prisišliejęs sniegas ir šiltas bei jaukus medis žiemą skamba kaip sėkmingas architektūrinis sprendinys. Rytai šioje vietovėje įspūdingi, tankūs eglynai ir žibančiu sniegu padabinta lyguma džiugina trobos gyventojų akis. „Renovavome namą galvodami apie ateitį, tačiau tuo pat metu nenorėjome paleisti visų nuostabių, laukinių ir nepatogių jo praeities aspektų. Labai svarbu, kad iš trobos neatimtume neapčiuopiamos jos sielos, medienos kvapo ir stambių granito luitų vėsumo.“ – pasakoja „Mjölk Architekti“ studija.

Namo išorinė struktūra išliko praktiškai nepaliesta. Iš vienos pastato pusės prisišliejo įžemintas stiklinis priestatas – esamoje akmeninėje sienoje tik sukurti praėjimai. Toje pačioje pusėje, mediniame stoge įrengtas įgilinto pusrutulio formos stoglangis, suteikiantis modernumo pojūčio ir papildomai apšviečiantis koridorių bei naują juodo plieno ir medžio laiptinę. Sklypo prieigos papildytos „beveik nepastebimu“ pirties pastatu, kuris matosi tik dalinai jam išlindus iš žemės lygio. Tarsi atkartojanti naujo svetainės, bendros erdvės stiklinio priestato motyvą.

Tradicinis interjeras su moderniais elementais

Seno ir naujo kontrastas tęsiasi interjere, kuriame dizaineriai siekė paįvairinti tradicines medžiagas ir baldus modernia ir žaisminga apdaila. Namo širdis – centre esanti krosnis, išklota blizgiomis baltomis plytelėmis, išlikusi pertvarkius pirmojo aukšto planą. Šis tūris apjungia namo virtuvę, valgomojo erdvę kartu su svetaine, esančia stikliniame priestate, nusileidus keliais betono apdailos laipteliais. Vienas iš labiausiai kontrastuojančių elementų – bendroje erdvėje atsiradusios blizgios, bronzos lakštais padengtos lubos. Atspindžiai lubose suteikia erdvei padidinto aukščio pojūtį bei „atkartoja“ erdvės žaismingumą. Visą svetainės erdvę apjuosia įmontuotas suolas su sėdimomis vietomis.

Originalios sijos tarsi pasakoja apie namo istoriją, o virš jų esantį šiaudinį stogą pavyko pilnai išsaugoti. Tos vietos, kur vidaus sienų ir grindų restauravimo metu nepavyko išsaugoti, buvo rekonstruotos naudojant faneros plokštes. Vietomis, sijų tarpuose ir grindyse, įterptos stiklo plokštės, sukuriančios dalinio permatomumo įspūdį, o keliaujant vidinėmis erdvėmis atsiveria netikėti vaizdai. Antro aukšto miegamose kambariuose kontrastuoja ryški šiltai raudona spalva ir tradicinis medis, papildytas juodo plieno dekoru.

Interjeras įrengtas itin jautriai: vyrauja kontrastas, tačiau jis nenustumia originalios apdailos ir baldų į antrą planą, o atvirkščiai – juos papildo. „Mes nenorėjome per jėgą įvesti šiuolaikinių elementų“, – kalba architektai, – „naujos detalės puikiai dera su senomis, kurias kartu su mumis rinko patys užsakovai. Interjerą įrengėme subtiliai, pabrėždami mūsų pagrindines renovacijos ir atnaujinimo vertybes. “

Nuotraukos: „BoysPlayNice“

Komentarai