• tikkurila
  • ruukki
  • tikkurila
  • ruukki

Interjero išskirtinumas – neišbaigtumo įspūdis

2017 birželio 20 d.
biurų pastato „135“ bendrosios erdvės
Svarbi interjero dalis pirmo aukšto hole – grafitis. Sigitos Daumantaitės ir „Eikos“ nuotr.

„Incanto Solutions“ komanda, laimėjusi konkursą projektuoti biurų pastato „135“ bendrąsias erdves, užsakovą – statybų sektoriaus senbuvę bendrovę „Eika“ – įtikino, kad preciziškumas būtinas statybų aikštelėje, tačiau interjere galimi nestandartiniai sprendimai.

Interjere – industrinio stiliaus prieskonis

Aukštų holuose ir konferencijų centruose dominuoja geometriniai elementai, metalas ir medis – ši interjero architektų pasiūlyta dizaino koncepcija paremta urbanistinio minimalizmo principais. Kai kurios Žalgirio ir Linkmenų gatvių sankirtoje iškilusio biurų pastato „135“ bendrosios erdvės atrodo tarsi neužbaigtos įrengti ar pažeistos statybų metu: čia netrūksta natūralių betono paviršių, atvirų siūlių, grubiai nuglaistytų ar dažais nutaškytų sienų. Tokį sprendimą interjero architektai argumentavo šiuo metu vis populiarėjančia tendencija ten, kur tik įmanoma, eksponuoti neužbaigtus elementus. O tokia galimybė pasitaiko palyginti retai, mat interjero autoriai objektą įprastai imasi jaukintis jau įsibėgėjus statyboms, tad kai kurių idėjų tenka atsisakyti dėl gipso kartono plokštėmis apsiūtų sienų.

Svarbia interjero dalimi pirmo aukšto hole tapo grafitis, kurį išpiešė jaunųjų menininkų komanda „Spray Way“.

Anot vienos interjero projekto autorių architektės Daivos Rabačiauskaitės, komanda laikėsi nuostatos suprojektuoti liberalią aplinką jauniems žmonėms, kad šie nesijaustų įpareigoti į darbą atkeliauti kostiumuoti ar pasirišę kaklaraiščius. Industrinio stiliaus elementai – betoninės grindys, grubios neišdailintos sienos, grafičiai – kontrastuoja su ryškiaspalviais baldais ir moderniu apšvietimu.

Sigitos Daumantaitės ir „Eikos“ nuotr.

Konferencijų centrą sudaro keturios salės – „Urban“, „Green“, „Idea“ ir „Brain“, pritaikytos skirtingiems darbuotojų poreikiams.

Kodinis pavadinimas – nesvarumas

Dar prieš pradedant interjero projektavimo darbus buvo žinoma, kad pagrindiniais biurų pastato naudotojais taps IT specialistai. Klausimas, kas dirbs po verslo centro stogu, kokie būsimų nuomininkų norai ir poreikiai, buvo pirmasis, kurį uždavė užsakovams, patikino architektė.

„Pirminė mūsų mintis buvo sukurti gravitacijos, nesvarumo įspūdį. Kadangi IT specialistai gyvena virtualiame pasaulyje, kur viskas įmanoma – nėra jokių ribų, sienų, viena gali virsti kita, todėl ir projektuojant interjerą norėjosi ko nors, kas skraido ir neriboja, yra laisvas ir neapčiuopiamas. Viskas perregima ir transformuojama. Pirmo aukšto hole dominuoja atviras kubas. Geltonos spalvos elementai drąsiai įsibrauna į pastato vidų iš santūrios ir aiškios komplekso išorės“, – komentavo pašnekovė.

Pagrindinį pastato holą iš kitų erdvių išskiria specialiai suprojektuotas šviestuvas iš šviečiančių metalinių kubų ir greta liftų įkurdintas tinklas su specialiu apšvietimu iš apačios.

Sigitos Daumantaitės ir „Eikos“ nuotr.

Vienas susirinkimų kambarys dekoruotas fototapetu, imituojančiu knygų lentyną.

Susitikimų kambariams – skirtingos funkcijos

Konferencijų centrą sudaro keturios salės – „Urban“, „Green“, „Idea“ ir „Brain“. Pagrindinė „Urban“ salė, kurioje telpa maždaug 80 žmonių, skirta mokymams ir konferencijoms. Ši erdvė santūri, ją pagyvina ryškesnių spalvų grafitis.

„Green“ salės, kurioje gali susirinkti maždaug 50 žmonių, išskirtinumas – dirbtinę veją imituojanti danga, skirta neįpareigojamai atmosferai sukurti. Likę du susirinkimų kambariai skirti mažesniam ratui žmonių. Vienas jų dekoruotas fototapetu, imituojančiu knygų lentyną, kitas – piešiniu ant sienų. Abiejose susitikimams skirtose erdvėse įrengtos dviejų dalių magnetinės sienos, ant kurių galima klijuoti magnetus. Už šios sienos paslėpti monitoriai.

Ketinantieji pailsėti ir pakeisti darbo aplinką gali įsikurti bendrosiose erdvėse pastatytuose metaliniuose kubuose, kuriuose įrengtas apšvietimas, sustatyti patogūs minkštieji baldai. Kubus vieną nuo kito skiria specialios pertvaros funkciją atliekančios užuolaidos.

Dominuojanti spalva bendrosiose erdvėse – geltona: šios spalvos grindų grafika, dalis minkštųjų baldų, sienų piešinių elementai. Tik įėjusius į pagrindinį holą darbuotojus pasitinka ir tūrinis užrašas „135“.

Sigitos Daumantaitės ir „Eikos“ nuotr.

Pagrindiniai biurų pastato naudotojai – IT specialistai.

Užsakovai leido improvizuoti

D. Rabačiauskaitė gyrė užsakovus, nepabijojusius nestandartinių sprendimų, investavusius į kokybišką interjerą. Anot interjero autorės, lietuviai užsakovai įprastai gana konservatyvūs, vengia išsiskirti. „Incanto Solutions“ komanda skatina juos pasidairyti plačiau – ne tik į kolegų ar konkurentų biurus.

Konferencijų salėje įrengtos pakeliamosios grindys, todėl pasirinktos kiliminės plytelės, kurios leidžia lengvai prieiti prie inžinerinių tinklų, įrengtų po grindimis, ir kurias prireikus galima pakeisti mažiausiu būtinu plotu.

Tinkamą akustiką renginiams skirtoje erdvėje užtikrina pilku ir juodu veltiniu aptaisyti baldai, akustinės plokštės su veltiniu pakabintos ir palubėje. Industrinį charakterį, neužbaigtumo įspūdį čia, kaip ir pagrindiniame hole, kuria atvirai demonstruojami vamzdynai, konstrukcijos. Viena patalpos siena nudažyta magnetiniais dažais – interjero architektai siekė išguiti neišvaizdžias magnetines lentas mediniais rėmais.

Kalbant apie izoliacinius sprendimus, pastato šiltinimą, tai norėjosi ne tik energiškai efektyvaus, gerai garsą izoliuojančio ir gaisriniu požiūriu saugaus, nedegaus sprendimo, bet ir estetikos. Pavyzdžiui, automobilių statymo aikštelės luboms izoliuoti buvo pasirinktos „Paroc CGL“ plokštės, kurias ne tik lengva ir patogu įrengti, bet jos ir estetiniu požiūriu labai patrauklios.

Dalis patalpų nuomininkų savo biuruose neprojektavo susitikimų ar pasitarimų kambarių – jie naudojasi tam pritaikytomis bendrosiomis erdvėmis hole ir konferencijų centru pirmame verslo centro aukšte. Skaičiuojama, kad įmonė, atsisakiusi 25 kv. m ploto pasitarimų kabineto, gali sutaupyti maždaug 5 tūkst. eurų nuompinigių per metus.

Biurų pastato „135“ nuomininkai netrukus turės galimybę darbuotis ir gryname ore – tam bus įrengtas patogus vidinis kiemas ir stogo terasa 6 aukšte. Erdviame vidiniame kieme suprojektuota poilsio ir pramogų zona, numatyta vieta mankštai.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2017 / 1.

Komentarai

Nemokami mokymai architektams ir inžinieriams
statyba ir architektura
archicad