Apgriuvę istorinių Pašilės kapinių tvoros vartai sulauks tvarkytojų

Apgriuvę istorinių Pašilės kapinių tvoros vartai sulauks tvarkytojų

pasiles kapiniu tvora 0
Ukmergės savivaldybės nuotr.

Ilgą laiką pavojų kėlę apgriuvę tvoros vartai vienose seniausių Ukmergės Pašilės kapinėse jau uždengti pastoliais. Bendrovė „Avona“ čia rengiasi pradėti tvarkybos darbus.

Kauniečiai laimėjo šių metų rugpjūčio 1-ąją Ukmergės rajono savivaldybės skelbtą viešąjį pirkimą, pasiūlę mažiausią kainą – beveik 39 tūkstančius eurų.

Savivaldybei tik iš trečio karto pavyko rasti įmonę, kuri imtųsi sutvarkyti nesaugius Pašilės kapinių tvoros vartus. Kadangi šis objektas yra pripažintas ypatingu statiniu, kultūros vertybe ir nuo 2007 metų yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, jo tvarkybos darbus gali vykdyti tik atestuota įmonė.

Pirmasis viešasis pirkimas buvo paskelbtas šių metų birželį, tačiau nė vienas iš trijų pakviestų tiekėjų tąkart nepateikė pasiūlymų. Antrąjį kartą šią paslaugą bandyta nusipirkti po mėnesio. Vėl buvo pakviesti trys tiekėjai, tačiau pasiūlymą pateikė tik vienas iš jų. Deja, jo pasiūlyta kaina buvo per didelė. Trečiąkart organizuotas viešasis pirkimas buvo sėkmingas.

Su jo laimėtoja – bendrove „Avona“ – savivaldybė sutartį pasirašė rugpjūčio 10-ąją. Remiantis šia sutartimi, visi darbai turėtų būti atlikti per šešis mėnesius. Per tą laiką bus sutvarkyti ir restauruoti esami dveji – didieji (8,15 m. aukščio, trijų dalių, turintys dviejų varčių vidurinę ir vienos varčios šonines dalis) ir mažieji (su aštuonbriauniais stulpais abipus) Pašilės kapinių tvoros vartai.

Bendrovės „Avona“ specialistai vartų tvarkybos darbus turės atlikti remdamiesi Gintauto Karvelio projektavimo įmonės „SK“ parengtu techniniu darbų projektu, kuriam projektavimo sąlygas išdavė Kultūros paveldo departamentas. Įmonė „SK“ laimėjo pernai spalį skelbtą atvirą supaprastintą konkursą minėtam techniniam projektui rengti.

Pašilės kapines juosiančią skaldytų akmenų mūro tvorą su dvejais raudonų plytų vartais 1891 metais pastatė Petras Dziekovskis. Tai padaryta priešpaskutinio Vaitkuškio dvaro šeimininko – grafo Stanislovo Kazimiero Kosakovskio iniciatyva. Savo stilistika vartai panašūs į maždaug tuo pačiu metu – XIX amžiaus pabaigoje – projektuotus ir statytus angliškos neogotikos stiliaus Vaitkuškio dvaro rūmus.

Pašilės kapinėse yra palaidotas ir pats grafas, ir jo motina grafienė Aleksandra de Laval-Kosakovska bei tragiškai žuvusi jos anūkė Anulka.

Pagal Ukmergės savivaldybės inf.

Temos: Kultūros paveldas, Pašilės kapinių tvoros vartai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

Susiję straipsniai
Susiję straipsniai