Išgirskime miestą ir jo architektūrą

Išgirskime miestą ir jo architektūrą

AKVA pojuciu turtinga arc hitektura Thirdsister
Plakato autorė P. Kazlauskienė

Liesdami galime pajusti daikto tankį, svorį, glotnumą ar šiurkštumą, jo šilumą ar šaltį. Panašiai ir klausydamiesi – atidžiai klausydamiesi – galime išgirsti pastatų aukštį, identifikuoti jų medžiagiškumą, paviršių rupumą. Tai ir dar daugiau aptariame šiais metais vykstančiame nuotolinių paskaitų cikle „Pojūčių turtinga architektūra“, kurį organizuoja Architektūros kokybės vystymo asociacija kartu su sa.lt („Statyba ir architektūra“), finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir UAB „JUNG Vilnius“. Metas prisiminti, kad pastatas yra daug daugiau nei vien jo išvaizda. Tekstūros, kvapai ir garsai gali stipriai paveikti naudotojo patirtį.

***

„Atidžiai ausiai jis ošia kaip kriauklė“, – apie miestą rašė Henri Lefebvre (2007). Internete galime rasti 10 valandų įrašą su Niujorko garsais, kaip ir tyrimų apie triukšmo žalą gyvenamojoje aplinkoje. Tačiau galime į garsą mieste pažvelgti kaip į kolektyvinį kūrinį. 

Miesto garsai kaip oevre – kolektyvinis (meno) kūrinys – supa miestiečius, praeivius, pasineriančius į miesto ritmus. Jis nepriklauso niekam, tačiau įtraukia visus ir viską, kuriantis bendrumui, kurio neatpažįsta jo kūrėjai, susiejami mistiško ir kasdieniško ryšio, nykstančio, tačiau nuolatos esančio, atpažįstamo kaip vietų tapatumas. Žmonės ir kiti veikėjai (ne žmonės ir net ne gyvos būtybės) kuria miesto garsų kraštovaizdį, koncentruojantį miesto ritmus. Ritmų garsai – laikinos, nykstančios struktūros erdvėje, ir kartu stabilūs ir atpažįstami. 

Apie tai, kaip fizinė aplinka skleidžia garsą – tiek pastato viduje, tiek išorėje – kurdama patrauklias, siejančias, o kartais ir varginančias, skiriančias atmosferas, ir bus kalbama Vilniaus universiteto (VU) lektorės, sociologės, miesto tyrėjos, dr. Dalios Čiupailaitės-Višnevskos paskaitoje „Garsas mieste ir architektūroje“.

Paskaitoje laukiami visi: tiek architektai profesionalai, tiek kraštovaizdžio ar paveldo specialistai, sociologai, psichologai, politikai, žmonės, neabejingi savo aplinkai, ateičiai.

DATA: visi besidomintys kviečiami paskaitas žiūrėti nuotoliniu būdu 2024 m. spalio 30 d., trečiadienį, 11.00 val. (registracija nuo 10.30 val.). 

TRUKMĖ: 2 ak. val.

VIETA: paskaita vyks nuotoliniu būdu ZOOM konferencinėje platformoje (užsiregistravusieji pakvietimą gaus el. paštu). Registruotis būtina. Registracija.

Programa:

10.30–11.00 Registracija ZOOM platformoje

11.00–12.30 „Garsas mieste ir architektūroje“ (lekt. VU lektorė, sociologė, miesto tyrėja, dr. Dalia Čiupailaitė-Višnevska; moderuoja Aida Štelbienė)

12.30–12.45 klausimai/atsakymai

Renginys nemokamas. 

Nuotolinių paskaitų ciklą „Pojūčių turtinga architektūra“ pristato Architektūros kokybės vystymo asociacijos su partneriu sa.lt, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir UAB „JUNG Vilnius“.

***

Ciklo „Pojūčių turtinga architektūra“ paskaitas moderuoja dr. Karolina Jašinskaitė, Aida Štelbienė.

Kviečiame žiūrėti jau įvykusias ciklo paskaitas:

Visos ciklo paskaitos.

Organizatorius: Architektūros kokybės vystymo asociacija

Partneris: portalas sa.lt („Statyba ir architektūra“)

Ciklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir UAB „JUNG Vilnius“

Temos: Architektūros kokybės vystymo asociacija, Dalia Čiupailaitė-Višnevska, JUNG, Pojūčių turtinga architektūra

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

Susiję straipsniai
Susiję straipsniai