Top Baneris

2025-ųjų Venecijos architektūros bienalėje Lietuvą pristatys Architektų sąjungos projektas

2023 gruodžio 13 d.
Venecijos bienale
Asociatyvinė Unsplash nuotr.
Pasidalykite straipsniu

Lietuvos kultūros tarybos (LKT) sprendimu 19-oje Venecijos architektūros bienalėje 2025-aisiais Lietuvai atstovaus Lietuvos architektų sąjungos projektas „Medžių Architektūra: iš vietos šaknų virsta“.

Kaip pranešė Lietuvos kultūros taryba, jo komisare bus architektūrologė, tyrėja, parodų kuratorė Jūratė Tutlytė, idėjos autorius ir projekto kuratorius architektas Gintaras Balčytis. Projektui įgyvendinti skirta 200 tūkst. eurų.

Pasak Lietuvos kultūros tarybos ekspertų, šis projektas sieks pristatyti Lietuvos architektūrą iš įvairių šalies vietų klasikinėmis priemonėmis, atsakys į aktualią, medžio naudojimo architektūroje temą, kvestionuos „žaliojo smegenų plovimo“ (angl. greenwashing) tendencijas. Ši kryptis skirsis nuo ankstesnėse architektūros bienalėse pristatytų kūrinių.

Venecijos architektūros bienalė yra kas dvejus metus nuo 1980-ųjų metų vykstantis, vienas svarbiausių šiuolaikinės architektūros įvykių visame pasaulyje.

2016 metais Lietuva debiutavo kartu su Latvija ir Estija prisistatydama „Baltijos paviljone“. 2017-iaisiais „Architektūros fondas“ buvo atsakingas už „Nacionalinio paviljono statybą“, 2018 metais Nomeda ir Gediminas Urbonai įgyvendino projektą „Pelkių paviljonas“. 2020-iaisiais bienalė dėl koronaviruso pandemijos neįvyko.

2021 metais Lietuvai atstovavo Julijono Urbono ir jo įsteigtos Lietuvos erdvės agentūros sukurtas kosminės architektūros projektas „Planeta iš žmonių“, šiemet – Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos projektas „Vaikų miško paviljonas“.

Pasak Kultūros tarybos, Venecijos architektūros bienalės suteikia progą pasaulinėje arenoje pristatyti Lietuvos kūrėjų idėjas ir vizijas, kurias viešo konkurso būdu atrenka LKT architektūros srities ekspertai.

BNS


Pasidalykite straipsniu
Komentarai

Rekomenduojami video