• tikkurila
  • ruukki
  • tikkurila
  • ruukki

„Zaha Hadid Architects“ suprojektuoti tūriai primena „fluidinę begalybę“

Agnė Tamašauskaitė 2021 lapkričio 17 d.
infinitus plaza zaha hadid architects
Liang Xue nuotr.

Baiyun mieste, Guangdongo provincijos šiaurėje, atidaryta sveikatos priežiūros paslaugų teikėjo „Infinitus China“ būstinė – „Infinitus Plaza“. Naujojoje būstinėje, kurioje sukurta darbo aplinka, skirta ugdyti ryšį, kūrybiškumą ir verslumą, taip pat yra įmonės vaistažolių tyrimų įrenginiai, laboratorijos, mokymosi, parodų, konferencijų centras. „Zaha Hadid Architects” sukurtame projekte dominuoja tarpusavyje sujungtos erdvės, vingiuotos formos ir tvarus dizainas, skatinantis bendruomeniškumo jausmą.

„Infinitus Plaza“ pastatas suprojektuotas kaip susipynusių formų pora, primenanti matematinį begalybės simbolį (∞).  185 643 kv.m „Infinitus Plaza” architektai apibūdina kaip vartus į komercinį miesto branduolį naująjį Baiyun verslo rajoną. Pastatytas nebenaudojamo Baiyun oro uosto vietoje, naujasis rajonas jungia Guangdžou miesto centrą su Feixiang Gongyuan parku ir naujomis bendruomenėmis.

infinitus plaza zaha hadid architects

Įsikūręs šalia „Feixiang Park” stoties 2-oje Guangdžou metro linijoje, „Infinitus Plaza” driekiasi požeminiame metro tunelyje, padalindamas būstinę į du pastatus, kurie jungiasi keliais lygmenimis. Aštuoni aukštai lyg kaip begalinių žiedų serija, sukuria įvairias bendras vidaus ir lauko erdves, bei stiprų bendruomenės jausmą (Si Li Ji Ren), kuris apibrėžia „Infinitus“ verslo kultūrą. Įrengtos įtraukiančios darbo erdvės, kurios yra sveikesnės ir labiau prisitaikančios prie naujų darbo būdų, bei pagerina visų skyrių sąveiką ir bendravimą.

Suprojektuoti tiltai jungia biurus su kitomis viešo naudojimo erdvėmis. Jungiamuose tiltuose išdėstytos įvairios lanksčios bendruomeninės erdvės darbuotojams, skatinančios individualią ir bendrą sveikatą ir patogumą – treniruoklių salės, poilsio zonos, taip pat restoranas ir kavinė.

infinitus plaza zaha hadid architects
Felix Amiss nuotr.

Guangdžou mieste vyrauja drėgnas subtropinis musoninis klimatas, todėl „Infinitus Plaza“ buvo suprojektuotas ir pastatytas atsižvelgiant į LEED aukso sertifikato reikalavimus ir Kinijos ekologiškų pastatų program. Jo gyvavimo ciklo metu išmetamas anglies kiekis sudaro 15,3 %, o eksploatacinis – 84,7 %.

Optimizavus konstrukciją sumažėjo reikalingo betono kiekis ir padidėjo perdirbamų medžiagų dalis. „Infinitus Plaza“ statybai panaudota 25 088,33 tonos perdirbtų medžiagų, visų pirma: plieno, vario, stiklo, aliuminio lydinio profilių, gipso gaminių ir medienos.

infinitus plaza zaha hadid architects
infinitus plaza zaha hadid architects

Kasmetinė saulės spinduliuotės analizė padėjo architektams tikslingai nustatyti reikiamą lauko terasų plotį, tam, kad būtų sukurtas šešėlis nuo tiesioginių saulės spindulių. Ši analizė taip pat padiktavo išorines perforuotas aliuminio plokštes, kad būtų optimizuotas saulės šilumos kiekis pastato viduje. Šios priemonės kartu su dvigubu izoliuotu žemo E lygio stiklu užtikrina veiksmingą šešėliavimą ir šilumos izoliaciją, užtikrinančią reikiamą natūralios šviesos kiekį visame pastate, bei tuo pat metu taupančią saulės šilumos gaunamą energiją ir energijos suvartojimą.

infinitus plaza zaha hadid architects
infinitus plaza zaha hadid architects

Purkštuvų tinklas, valdomas naudojant išmaniąją pastato valdymo sistemą ir maitinamas fotovoltiniais elementais, purškia surinktą lietaus vandenį ant ETFE membraninio stogo virš kiekvieno atriumo, kad sumažintų šilumą garuojančio aušinimo būdu. Šis permatomas dvisluoksnis ETFE membraninis stogas turi 60 cm suspausto oro ertmę. Kai membranos išorinis paviršius įkaista iki 35°C saulės spindulių, purškiant 3-4 minutes kas pusvalandį, paviršiaus temperatūra atvėsta 14°C ir taip efektyviai 5°C  sumažinama ir vidinė temperatūra. Toks saulės-vandens šildymas ir aušinimas ant stogo dar labiau sumažina pastato energijos poreikį.

Projekto lietaus vandens surinkimo, filtravimo ir pakartotinio naudojimo sistema taip pat aprūpina mikro drėkinimą aplinkiniam kraštovaizdžiui. Soduose ant 3, 7 ir 8 aukštų stogų auga vaistažolės ir kiti augalai, kilę iš vietinio regiono. Šios bendrosios lauko erdvės yra sujungtos su bėgimo takeliu ant stogo ir pėsčiųjų takais. Apželdinti stogai sudaro 49,36% viso projekto stogo ploto.

Įrengta tam, kad būtų galima stebėti temperatūrą, anglies dioksido kokį, PM2,5 daleles ir kitus teršalus, pastato išmanioji valdymo sistema su šviežio oro jungtimi užtikrina patalpų oro kokybę, nustato užimtumo lygį ir automatiškai reguliuoja optimalų komfortą su minimaliomis energijos sąnaudomis ir negana to, kaskart mokosi tiksliai prognozuoti kasdienes užimtumo tendencijas, kad padidėtų efektyvumas.

Naujoji „Infinitus China” būstinė apjungia novatoriškas projektavimo ir statybos technologijas su patikrintomis tvarumo strategijomis, kad sukurtų naują darbo aplinką, kuri vienytų visus padalinius ir pagerintų bendravimą visoje įmonės grupėje. Tvarių ir novatoriškų konstrukcijų projektas atspindi „Zaha Hadid Architects” polinkį į parametrinį dizainą. Tai tiek pat vizualiai įspūdinga, kiek ir funkcionaliai sudėtinga.

Projekto informacija:

Sklypo plotas: 45 280 m2

Bendras plotas: 185 643 m2

Virš žemės: 118 200 m2

Po žeme: 67 443 m2

Aukštis: 35 m

Mažmeninė prekyba: 18 000 m2

Automobilių stovėjimo aikštelė: 1026

Dviračių stovėjimo aikštelė: 800 (42 800 m2)

Elektrinių dviračių stovėjimo aikštelė: 302 (2100 m2)

Komentarai

statyba ir architektura
archicad