Blog

Trys aukštai ir terasa – bendram įmonių gyvenimui

„Penta“
Terasa skirta renginiams, kolegoms pasisėdėti, bendrauti ar atsitraukti. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Skirtingose miesto vietose išsibarsčiusios „ICOR group“ įmonės veiklą sutelkė vienoje vietoje – biurų pastato „Penta“ trijuose aukštuose. Architektų studija „Plazma“ suprojektavo bendrovės darbuotojams funkcionalias ir šiuolaikiškas darbo ir poilsio vietas, kuriose kuriamos naujos įmonių grupės tradicijos.

Interjero projekto autoriai: Laura Janavičiūtė, Dina Sargautienė, Aistė Galaunytė, Vaiva Andriušytė, Laurynas Vaškevičius.

Atsisakė atvirų darbo vietų gausos

Laura JANAVIČIŪTĖ.

Laura JANAVIČIŪTĖ.

Tris iš septynių neįprastos formos biurų pastato „Penta“ aukštų, kuriuose įsikūrė „ICOR group“ įmonės, projektavusi architektė Laura Janavičiūtė teigė, kad visos įmonės turėjo savą viziją ir lūkesčių. Išdiskutavus ir suderinus skirtingus poreikius, architektų komandai pavyko sukurti vientisą interjero viziją per visus tris aukštus. Vienuose aukštuose įrengta daugiau atviro plano biuro erdvių, kituose pagal poreikį daugiau uždarų kabinetų.

Biuro ašimi tapo tris aukštus ir terasą jungiantys skulptūriški sraigtiniai laiptai. Aplink juos šliejasi bendravimui ir rekreacijai skirtos erdvės: valgymo erdvė, atvira konferencijų zona, poilsio erdvė su kino sale, žaidimų zonos. Laiptai kyla iki pat terasos, kuri skirta renginiams ir tiesiog kolegoms pasisėdėti, bendrauti ar atsitraukti.

Erdvėse aplink baltus metalinius laiptus, skirtingai nuo biuro erdvių, vyrauja tamsios spalvos su ryškiais baldiniais akcentais. Sudėtinga laiptų konstrukcija pagaminta fabrike, tuomet supjaustyta, atgabenta į statybas, sukonstruota ir nudažyta. Laiptų konstrukcijos apačioje sumontuotos įtempiamosios lubos, po kuriomis – akustinė medžiaga, slopinanti garsą lipant metaliniais laiptais.

Biuro ašimi tapo tris aukštus ir terasą jungiantys skulptūriški sraigtiniai laiptai. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Biuro ašimi tapo tris aukštus ir terasą jungiantys skulptūriški sraigtiniai laiptai. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Darbo kabinetai įrengti prie langų perimetru, centre įkurdinti drabužinės, pasitarimų kambariai, virtuvėlės, sanitariniai mazgai, inžinerinės ir pagalbinės patalpos.

Penktame pastato aukšte derinamos atviros darbo vietos ir kabinetai. Čia įrengta pagrindinė klientų priėmimo zona ir didžiulis holas su krėslais.

Šeštame pastato aukšte, kuriame dominuoja atviro plano biurai, įrengti konfidencialių pokalbių kambariai. Zonoje aplink laiptus suprojektuota valgymo ir bendravimo zona.

Septintame aukšte labiau vyrauja tradicinė kabinetinė sistema su nedidelėmis bendrų darbo zonų properšomis. Centrinėje aukšto dalyje įrengta rekreacinė erdvė su žaidimų zona ir kino sale.

Kiekviename aukšte įrengtos dvi ar trys virtuvės. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Kiekviename aukšte įrengtos dvi ar trys virtuvės. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Ypatingas dėmesys akustikai

Ne tik valgyti, bet ir bendrauti, pasisėdėti kiekviename aukšte įrengtos dvi ar trys virtuvės, kuriose yra baras, krėslų.

Solidumo interjerui suteikia pilkai marga, tačiau jauki ir funkcionali kiliminė danga ir juodo aliuminio rėmo stiklo pertvaros, kurios kabinetuose pridengtos tamsiomis medinėmis žaliuzėmis, o pasitarimų kambariai – užuolaidomis.

Darbo vietų baldai specialiai suprojektuoti šiam objektui, pagaminti iš šviesiai pilkos spalvos plokštės su mediniais intarpais bei akcentinėmis juodo metalo detalėmis.

Užsakovų pageidavimu, tolstant nuo skandinaviško biuro įvaizdžio, durų, kabinetų ir bendrųjų erdvių apdailai panaudotos ąžuolo lukšto plokštės. Bendrosiose erdvėse paliktos impregnuotos natūralios betono kolonos. Žaismingumo ir šviežumo įvaizdžiui suteikti suprojektuoti spalvoti akcentiniai baldai: registratūros stalai, pagaminti iš spalvotai dažyto stiklo, minkštasuoliai, krėslai ir kėdės iš spalvoto audinio.

Biure įrengta konfidencialių pokalbių kambarių. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Biure įrengta konfidencialių pokalbių kambarių. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Skirtingose biurų erdvėse pasirinkti individualūs ir profesionalūs apšvietimo sprendimai: darbo vietoms apšviesti naudojami pakabinamieji šviestuvai. Bendrosiose erdvėse įleisti į lubas bei kiekvienai rekreacinei zonai atitinkamai pritaikyti ir parinkti šviestuvai.

Didelis dėmesys savitam biuro įvaizdžiui kurti buvo sutelktas į informacinius grafinio dizaino elementus. Pasinaudojant kosmoso tema sukurta ir per visą biurų išdėstyta informacinė grafika.

Kuriant interjerą, didelis akustikos specialistų indėlis: suprojektuoti specialūs mazgai, jungtys tarp kabinetų, lubose, efektyviai veikia bendrosiose erdvėse ir kabinetuose paklota garsą sugerianti kiliminė danga, luboms panaudotos akustinės plokštės, koridoriuose – virš modulinių metalinių lubų – garsą sugerianti medžiaga.

Bendrosiose erdvėse šviestuvai įleisti į lubas. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Bendrosiose erdvėse šviestuvai įleisti į lubas. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba. Architektūra) | 2018 lapkritis.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.