Blog

Septyniuose aukštuose – spalvingas įmonės gyvenimas

„Adform“ biuro interjeras
„Adform“ biure įrengta daug susirinkimo kambarių.
L. Garbačausko nuotr.

Programinės įrangos kūrėjų bendrovės „Adform“ biuro interjeras kurtas darbuotojų patogumui – taip šio biuro interjero koncepciją pristato jo projektuotojai – A2SM architektų komanda. Kelis šimtus įmonės darbuotojų galima vadinti projekto užsakovais – jų idėjos, pageidavimai ir norai tapo interjero projekto pagrindu. O dinamiška informacinių technologijų rinka padiktavo baldų, apšvietimo ir inžinerinių sistemų sprendinius.

Prisidėjo danų architektai

Tarptautinė Danijos bendrovė „Adform“ veikia daugiau kaip penkiolikoje šalių Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, bet didžiausias jos biuras įsikūrė Lietuvoje, Vilniuje, – verslo centre „Premium“. „Adform“ biuras užima visus septynis vieno verslo centro korpuso aukštus. Interjerą A2SM architektų komanda (Viačeslavas Malenko, Eglė Židonytė, Luka Galinytė ir Aurimas Sasnauskas) projektavo kartu su kolegomis iš Danijos projektavimo įmonės „Laika rumdesign“.

Danams buvo patikėta užduotis išsiaiškinti „Adform“ darbuotojų poreikius: tam projektuotojai organizavo kūrybines dirbtuves, kurių metu buvo aptarti įmonės darbo principai, apibrėžti optimalūs komandų dydžiai, pasitarimų ar poilsio erdvių būtinybė ir suformuota projektavimo užduotis.

Pirmas ir septintas „Adform“ biuro aukštai skirti rekreacijai. Apatiniame aukšte įrengtas restoranas, viršutiniame – sulčių baras su žaidimų zona. Atsitraukti nuo darbo čia galima žaidžiant stalo futbolą, biliardą ar tenisą. Kituose biurų aukštuose įrengtos darbo vietos, čia netrūksta vadinamųjų susirinkimų dėžučių, skirtų ir darbui, ir poilsiui, kuriose vienu metu gali susirinkti iki šešių darbuotojų. Tiesa, visuose biuro aukštuose įrengta ir mažesnių kambarėlių, primenančių telefono būdeles ir skirtų susisiekti su kolegomis iš viso pasaulio.

V. Malenko, A. Sasnauskas ir L. Galinytė.

Prioritetas – natūraliems paviršiams

Susirinkimų dėžutės ir dalis darbuotojų spintelių pagamintos iš OSB plokščių. Nors jos buvo nušlifuotos, nulakuotos, paruoštos, tačiau laikinumo įspūdį, architekto teigimu, sukurti pavyko.

„Biure darbuotojai gali patys susikurti sau patogias ir jaukias darbo vietas, rašyti žinutes ant sienų, klijuoti plakatus. Čia, kitaip nei daugelyje biurų, nėra griežtai reglamentuotų taisyklių, kad darbo stalai turi būti tušti, sienos neapkabinėtos plakatais“, – kalbėjo V. Malenko.

Biure daug natūralių betono paviršių, darbo zonose dominuoja balta spalva, kad patalpos būtų šviesios. Akustikai užtikrinti virš darbo stalų įrengtos kabamosios lubos. Kitose patalpose, pavyzdžiui, holuose, poilsio zonose, paliktos atviros inžinerinės sistemos. Šis sprendimas neretas kuriant industrinę stilistiką. Ryškesnės spalvos dominuoja pasitarimų, taip pat muzikos, meditacijos kambariuose. Šioms erdvėms buvo sukurti specialūs tapetai, parinktos baldų ir interjero detalių spalvos.

„Ne mažiau svarbi interjero dalis – vaizdas, atsiveriantis pro langą. Vienoje pusėje – Neries panorama su Gedimino pilimi perspektyvoje, kitoje pusėje – Žirmūnai, turintys savitą spalvų koloritą“, – atkreipė dėmesį architektas.

Beje, į centrinėje miesto dalyje esantį biurą daugelis atvyksta dviračiais, kuriuos palieka požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje įrengtose dviračių saugyklose.

Darbo vietos įrengtos taip, kad pasikeitus sąlygoms jas būtų galima nesunkiai transformuoti – darbuotojai tai jau ne sykį patikrino. Pokyčiams pritaikytos ir apšvietimo bei inžinerinės sistemos. Biuro „Adform“ vadovai laikosi pozicijos, kad komandų nariai turi sėdėti vieni šalia kitų, todėl buvo atsisakyta uždarų kabinetų. Stiklinėmis pertvaromis atskirti tik susirinkimo kambariai.

Atviro plano biuras stiprina bendruomenę.

Derino funkcionalumą ir estetiką

Darbuotojų rekreacijai skirti ne tik pirmas ir paskutinis biuro aukštai, bet ir likusiuose įrengtos nedidelės virtuvės. Tiesa, jose galima atsigerti tik vandens arba pabendrauti su kolegomis. Norėdami pietų ar kavos, darbuotojai turi nueiti iki restorano. Tokiu būdu sukuriama dinamika, žmonės neužsisėdi savo darbo erdvėje, bendrauja tarpusavyje.

Užsakovo pageidavimas buvo biure naudoti šviesos diodų šviestuvus. Interjero projektuotojams pavyko įkalbėti užsakovus pasirinkti ne integruotą apšvietimą lubose, o individualų – pakabinamus šviestuvus, skleidžiančius tiesioginę ir atspindėtą šviesą. Darbo vietose apšvietimas šaltesnio atspalvio, poilsio zonose – šiltesnio.

Apšvietimas suprojektuotas taip, kad būtų galima pakeisti darbo stalų vietą, tačiau apšviestumas nepasikeistų. Visame biure suprojektuotos nenutraukiamos šviestuvų linijos, sujungtos į automatinę sistemą. Darbo vietose įrengti šviestuvai reaguoja į aplinkos apšviestumą ir žmogaus buvimą. Jei darbo vieta tuščia, šviesa prigęsta arba išsijungia.

„Adform“ biure įrengti maži susikaupimo kambarėliai, už sienos – minkštos skaitymo basomis nišos.

Dalis darbo stalų į naująjį „Adform“ biurą atkeliavo iš ankstesniojo. Originalaus dizaino virtuvių, susirinkimų kambarių, sulčių baro ir restorano baldai suprojektuoti A2SM architektų ir pagaminti Lietuvoje.

„Atsisakėme nebūtino puošnumo, tačiau baldai ergonomiški ir funkcionalūs. Taip posėdžių kambariuose atsirado gero dizaino aukštų ir žemų stalų, kokybiškų kėdžių“, – pasakojo architektas.

Biure įrengtos pakeliamosios grindys, todėl pasirinktos kiliminės dangos plytelės, kurios leidžia be problemų prieiti prie inžinerinių tinklų, įrengtų po grindimis, ir kurias galima lengvai pakeisti, jei kokia nors vieta, tarkime, sutepama. Ritininė kiliminė danga, anot V. Malenko – dažnesnis sprendimas viešbučiuose, o ne biuruose.

„Adform“ biure interjero projektuotojams pavyko realizuoti visas idėjas, vis dėlto, architekto vertinimu, nedidelis aukštų plotas, laiptinės, liftai nėra ypač patogūs darbuotojams, nes sukuria papildomą srautą. Daug patogiau dirbti viename lygmenyje, o ne daugybėje aukštų.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.