Blog

Sena, įkvėpusi nauja

„Fitnie Square by Galinta“, sporto klubas
Leono Garbačausko nuotr.

Raudonų plytų mūras – ši iškalbinga, sykiu itin vertinga istorinio pastato detalė tapo įsimintiniausiu naujojo sporto klubo „Fitnie Square by Galinta“, įsikūrusio Kaune, įvaizdžio elementu. Sporto klubo interjero projekto autoriams – architektų biuro „Yes.design.architecture“ komandai – prioritetu tapo nuosaiki autentikos interpretacija, drąsūs, tačiau apgalvoti, spalviniai sprendimai ir griežtų linijų stilistika.

Pritaikant pastatą naujai sporto klubo funkcijai, ypatingas dėmesys buvo skirtas autentiškoms architektūros detalėms: raudonų plytų mūrui, unikalioms arkoms, aukštoms luboms ir dideliems langams.

Atvėrė autentiškas detales

Pastatas, kuriame įsikūrė sporto klubas, anksčiau tarnavo kariuomenės reikmėms. Pritaikant pastatą naujai sporto klubo funkcijai, ypatingas dėmesys buvo skirtas autentiškoms architektūros detalėms: raudonų plytų mūrui, unikalioms arkoms, aukštoms luboms ir dideliems langams.

Patalpos, anot interjero architektų, buvo gana dėkingos, teprireikė išgriauti kelias angas, suprojektuoti papildomų pertvarų, kad erdvėje nesunkiai tilptų visos reikalingos funkcijos.

Leono Garbačausko nuotr.

Leono Garbačausko nuotr.

Kadangi sporto klube – gana aktyvios raudonų plytų sienos, šviestuvais interjero architektai norėjo sukurti labiau foninį vaizdą, kartu užtikrinti ir pakankamą kiekį šviesos tiek sportuojantiems žmonėms, tiek siekiant išryškinti interjero detales.

Registratūros ir poilsio erdvės išskirtos prabangiais akcentiniais pakabinamaisiais šviestuvais. Vienas įdomiausių sprendimų buvo įgyvendintas rūbinėse, kur reikėjo pridengti didelius langus, sykiu interjero architektų noras buvo įleisti ir natūralios šviesos. Interjero kūrėjų sprendimas – languose paslėpti šviečiančius žmonių siluetus, kurie sutemus intriguoja ir kviečia užsukti praeivius.

Visas naujai suprojektuotas sienas nuspręsta atskirti panaudojant tamsią spalvą, norėjosi pabrėžti kontrastuojančius autentiškus ir naujus elementus. Taip sukurtas fonas, kuris dar labiau išryškino raudonų plytų mūrą.

Leono Garbačausko nuotr.

Leono Garbačausko nuotr.

Eksterjero sprendimas pratęstas interjere

Pastato fasadui vietomis naudojamas rūdintasis plienas, todėl interjere taip pat varijuojama rūdintojo metalo efektu, kuris puikiai dera su raudonų plytų mūru.

Tik į sporto klubą įžengusį klientą pasitinka minimalistinis registratūros baldas iš natūralaus surūdijusio metalo. Projektuojant kitus švarių paviršių baldus, pavyzdžiui, rūbinių spinteles, buvo parinkta rūdintojo metalo efekto baldinė plokštė, nes ji šiek tiek šiltesnė medžiaga, kurią žmogui liesti maloniau nei šaltą metalą. Sporto klubui išskirtinumo ir prabangos įspūdį suteikia ryškiu akcentu tapę balto marmuro praustuvai, žalvario ir aukso detalės, su kuriomis puikiai kontrastuoja ir jas atsveria paliktos natūralaus betono perdangos.

Leono Garbačausko nuotr.

Leono Garbačausko nuotr.

Sporto klube interjero architektai iš pradžių pasirinko gana nestandartinį grindų dangos sprendimą – medžio lentas, suklotas šiuo metu itin madingu eglutės raštu. Tačiau atsižvelgiant į patalpų paskirtį, kad būtų užtikrintas ypatingas atsparumas ir geras grindų dėvėjimasis, priimtas sprendimas pakloti PVC lenteles. Eglutės raštas sušvelnino modernų, tačiau asketišką, industrinį betono perdangos ir nedengtų vėdinimo vamzdžių derinį.

Pagrindiniu interjero eksponatu tapo raudonų plytų mūras, kurio interjero autoriai nenorėjo keisti perdėm moderniais, tačiau nebūtinais sprendiniais. Architektų biuro „Yes.design.architecture“ komanda laikosi nuostatos nesugadinti ir išsaugoti tai, ką randa autentišką, taip gimsta išskirtiniai sprendimai.

Leono Garbačausko nuotr.

Leono Garbačausko nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2019 gegužė.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.