Projektas Portugalijoje: vietoj nekintančio plano – lanksti dėlionė

Indrė Vozgirdaitė‎‎ 2022 gegužės 18 d.
Modulinė surenkama statybaTik SA
Fernando Guerra / FG+SG nuotr.

Portugalijoje, Vale de Kambros mieste, judrioje pakelės teritorijoje įgyvendintas projektas po vienu stogu subūrė gyvenamuosius būstus ir įvairių paslaugų erdves. Statinio sunku nepastebėti – jo antrame aukšte įkurdinti privatūs nameliai traukia akį nevienodo lygio išdėstymu ir ekranus primenančiomis langų vitrinomis.

Greitis ir lankstumas

Architektų studijai „Summary“ gavus naujo projekto užsakymą, reikalavimai statiniui buvo aiškiai apibrėžti: statyba turi būti greita, ekonomiška ir laikui bėgant lengvai pakeičiama. Tai paskatino architektus apsispręsti panaudoti modulinės statybos metodą, kuris gerokai pagreitina statybos procesą. Pagrindiniai projekto autorių tikslai – kuo labiau optimizuoti išteklius ir sukurti itin lanksčią vidinės architektūros sistemą.

Netrukus gimė aiški projekto strategija: pirmą aukštą, skirtą įvairioms paslaugoms, nuspręsta tiesiogiai sujungti su viešąja erdve, o virš jos, antrame aukšte, įkurti atskirus gyvenamuosius būstus – šešis vienodus 45 m² namelius. Išnaudojus natūralų žemės nuolydį, kiekvienas iš jų buvo išdėstytas skirtingame lygyje, su suprojektuotais privačiais įėjimais.

018
Fernando Guerra / FG+SG nuotr.

Lengvai perkonstruojama

Pirmas aukštas per visą išorinį perimetrą suformuotas iš surenkamųjų ir konstrukcinių plokščių. Atsižvelgiant į judrią, šalia kelio esančią pastato vietą, kurioje nuolat viskas keičiasi, paslaugų erdvė buvo suplanuota labai lanksčiai. Vidinės pertvaros sukurtos iš surenkamųjų plokščių su vidiniais bėgiais, skirtais vandens ir elektros sistemoms. Tai suteikia galimybę ateityje atlikti korekcijas: panorėjus galima keisti vidinių pertvarų skaičių ir jų išdėstymą arba tiesiog jų atsisakyti, visą šį plotą paverčiant viena atvira erdve. Taigi, pasikeitus naudotojams arba jų norams, erdvę nesunkiai galima pritaikyti prie naujų poreikių.

Antras statinio aukštas suprojektuotas iš „Gomos System“ vienetų. Maksimalus leistinas pastato plotas buvo gana mažas, todėl tuščia erdvė buvo panaudota būstams atskirti. Statinys buvo suprojektuotas ir licencijuotas kaip kolektyvinis gyvenamasis namas, tačiau jis turi pagrindinius individualių namų privalumus: privačius įėjimus ir akustinę atskirtį tarp skirtingų būstų.

Visame pastate dominuoja betonas, kuris eksponuojamas visiškai atviras, be jokios papildomos apdailos nei pastato viduje, nei išorėje. Toks pasirinkimas leido sumažinti medžiagų ir darbo jėgos kaštus. Atvira betono medžiaga kartu su lengvais, minimalistinio dizaino baldais atliepia šiuolaikinio žmogaus skonį ir gyvenimo būdą.

Visi statinio komponentai buvo visiškai paruošti gamykloje, vėliau greitai surinkti vietoje, vienu metu atliekant konstrukcijos, izoliacijos ir apdailos darbus – visa tai labai pagreitino statybos procesą.

Modulinė surenkama statyba
kranas

Svarbiausios statybų, NT, inžinerijos naujienos – nepraleiskite!

Komentarai