Prie upių santakos atgimė kauniečių pamėgta erdvė – jos pažiba tapo verslo centras ALIA

Aušra Nyman 2020 gruodžio 22 d.
Norbert Tukaj nuotr.

Kaip ir antras įvairių daiktų gyvenimas, taip ir buvusių pastatų konversija turėtų būti vertinama atsižvelgiant į tvarumo aspektus – renovuojant esamus pastatus sumažinamos statybos sąnaudos ir taupomi esami ištekliai. Architektų biuro „Nebrau“ įgyvendintas rekonstrukcijos projektas Kaune atkreipė tarptautinės komisijos dėmesį šiais metais įvykusiame konkurse „Žvilgsnis į save“ kaip vienas geriausių kūrybiškos renovacijos pavyzdžių. Kai pastatas ne tik prikeliamas naujam gyvenimui, bet ir sukuriama pridėtinė vertė, kuria patenkinti visi – vystytojai, architektai, čia įsikūrusios įmonės.

Vaizdinga vieta įkvėpė konversijai

Unikalioje Kauno vietoje – ant Nemuno kranto prieš beveik keturis dešimtmečius statytą pastatą įsigijusi „Klaipėdos terminalo grupė“ šią investiciją siejo ne tik su verslo plėtros galimybėmis, bet ir su ketinimu prisidėti prie gražėjančio miesto kūrimo.

Įmonę su Kauno miestu jungia ypatingi ryšiai – prieš tai šiame pastate nuomojosi patalpas. Čia kurį laiką buvo įsikūręs ir kauniečiams bei miesto svečiams gerai žinomas klubas-restoranas „Combo“, nes ši išskirtinė būsimo verslo centro vieta šalia Nemuno buvo ypač patogi: nuo čia vos 3 min automobiliu iki miesto centro, o iki greitkelio „Via Baltica“ – 2,4 km. Išskirtinė vieta ir išvystyta infrastruktūra ir buvo pagrindinės priežastys, paskatinusios pasiryžti įsigyti 1975 m. statytą trijų aukštų pastatą ir atlikti visą jo rekonstrukciją.

Sprendimas rekonstruoti paremtas tvarumo principu

„Manau, pats sprendimas pastatą rekonstruoti buvo paremtas tvarumo principu – kam griauti, jei galima atnaujinti ir tęsti pastato, esančio unikalioje miesto vietoje, istoriją. Prioritetai buvo teikiami medžiagų kokybei ir jų įvairovei, architektūriniams ir moderniems inžineriniams sprendiniams“, – sako „Klaipėdos terminalo grupės“ direktorė Ramunė Venslauskienė.

Jau 2017 m., įsigijus šį pastatą, buvo aišku, kad būsimasis verslo centras turės atitikti ir griežtus energinio naudingumo standartus, todėl rekonstrukcijos projektas patikėtas architektų studijos „Nebrau“ komandai, kurie vystytojams buvo rekomenduoti kaip inovatyvūs, šiuolaikiški ir labai perspektyvūs kūrėjai, ieškantys naujų, unikalių idėjų.

Investavus 11 mln. eurų, po dvejų metų, kaip ir planuota, duris atvėrė verslo centras ALIA. ,,Kauno rinkai pristatytas naujai prikeltas biurų pastatas, kuriame gali dirbti per 500 žmonių. Lygiai metus vykę pastato rekonstrukcijos darbai sėkmingai baigti, gautas statybos pabaigimo aktas. A+ energinės klasės įvertinimą gavęs pastatas pripažintas tinkamu naudoti. Verslo centras ALIA sėkmingai papildo ribotą aukščiausios klasės verslo pastatų pasiūlą Kaune“, – pastato atidarymo metu sakė „Klaipėdos terminalo grupės“ direktorė.

Diegiant pažangias technologijas ir inžinerinius sprendimus, atlikus visą ankstesnio 3600 kv. m pastato rekonstrukciją, įrengtos modernios, daugiafunkcės administracinės patalpos.

„Iš pradžių buvo svarstoma apie pastato visišką nugriovimą, nes toks sprendimas tolesniame projektavimo etape galbūt būtų atvėręs galimybę įgyvendinti efektingesnę tūrio formos išraiškos ir urbanistinės koncepcijos idėją“, – rekonstrukcijos pradžią prisimena projekto autorius, studijos „Nebrau“ architektas Laurynas Avyžius.

„Atlikus esamo pastato tyrimus, pasirinktas rekonstrukcijos kelias. Teko sąlyginai susisaistyti su užstatymo vieta, tūrio formos paprastumą išnaudojant kaip privalumą, ieškant išraiškos jo elementų skaidyme ir apdailoje, – sako specialistas. – Harmonija ir tarpusavio ryšiai yra pagrindinės vertybės, kuriomis buvo sukurtas šiuolaikinis verslo centras ALIA. Naudojant naujausias technologijas ir inžinerinius sprendimus, buvo pasirinkta tvari rekonstrukcijos strategija, taip prikėlus seną struktūrą naujam gyvenimui. Pastatytas šalia Nemuno vingio Kaune, pastatas tapo vieta, kur verslas, gamta ir miestas susilieja į bendrą sintezę.“

Harmonijoje su aplinka

Pastatas orientuotas į Nemuno upę ir vaizdingą senamiesčio panoramą, kylančią į žalią šios Kauno miesto dalies šlaitą. Stačiakampė pastato tūrio forma atitraukta nuo gatvės, kad susidarytų centrinė kompozicija, kurios viduryje esantis pastatas iš visų pusių atvertas gamtinei aplinkai. 1,06 ha sklypo šiaurės rytų pusėje suprojektuota automobilių stovėjimo aikštelė, o pietvakarinėje jo dalyje link prieplaukos veda nuolydis, nusileidžiantis prie upės.

Atverta senoji buvusio keturaukščio pastato trijų aukštų betoninio karkaso konstrukcija išsaugota be esminių pakeitimų ir todėl eksponuojama pagrindinėje registratūros salėje, taip siekiant simboliškai pagerbti senąją pastato dalį. Virš jos buvo pristatyti trys nauji aukštai iš metalinių sijų ir surenkamųjų gelžbetoninių konstrukcijų. Penktoje ir dalinai šešto aukšto konstrukcijoje naudojami klijuotosios medienos elementai. Pastato grindys pakeltos, po jomis paklotos inžinerinės komunikacijos. Šildymas ir vėsinimas užtikrinamas naudojant šalčio sijas.

Viršutiniuose aukštuose naudojamos klijuoto medžio konstrukcijos eksponuojamos interjere.

Žalsvai melsva spalva dažytos metalo kolonos prie pagrindinio įėjimo ir ant stogo simboliškai pabrėžia ir kartu atsiskleidžia paslėptą ką tik rekonstruoto tūrio „skeletą“.

Interjero ir eksterjero sprendiniuose panaudotos aukščiausios kokybės natūralios medžiagos: medis, akmuo, aliuminis, stiklas. Anoduoto aliuminio fasadas pasirinktas kaip natūralaus metalo apdangalas, kuriuo architektai siekė pabrėžti pastato paprastumą ir minimalizmą.

„Šviesus ir drąsus pastatas persikūnijo labai matomoje Kauno miesto vietoje – Nemuno santakos pradžioje. Verslo centras ALIA ne tik pasiūlė naujas kokybiškas darbo vietas išskirtinėje aplinkoje, bet ir suformavo naują architektūrinį ir urbanistinį kontekstą tolesniam šios kranto teritorijos statuso ir funkcijos vystymui“, – sako architektas L. Avyžius.

Lankstus atvirų erdvių planavimas

Verslo centre ALIA nuomojamas plotas biurams siekia apie 4800 kv. m. Šis pastatas iš esančių Kauno rinkoje išsiskiria tuo, kad lubos kiekviename aukšte siekia ~ 3,7 m, pro langus matoma Kauno panorama ir svarbiausia, kad patalpos yra visiškai įrengtos atvirų biurų principu. Esamas 6 x 6 m pastato tinklas padiktavo sprendimą orientuotis į lankstų patalpų planavimą, siekiant perspektyvoje pritaikyti jas būsimiems nuomininkams, atsižvelgiant į jų individualius poreikius. Todėl pagrindinės inžinerinės jungtys, liftas ir dvi laiptinės suprojektuotos pastato centre, paliekant išorinį perimetrą biurams, kad į patalpas patektų pakankamai natūralios šviesos.

Pirmame aukšte yra bendra registratūra, veikia europietiškos virtuvės restoranas ir metų pabaigoje duris atvers grožio klinika. Antras, trečias, ketvirtas ir penktas aukštai yra identiški savo suplanavimu, jie skirti biurams. Šeštame aukšte įrengti keli kabinetai ir konferencijų salė su terasa ant stogo. Šiuo metu visas pastatas yra išnuomotas. Viršutiniuose aukštuose įsikūrė „Klaipėdos terminalo grupė“.

Atviros konstrukcijos ir natūralios medžiagos – daugiau šviesos ir erdvės

Paliktos ir eksponuojamos atviros betono konstrukcijos, inžinerinės komunikacijos. Interjero ir eksterjero sprendiniuose panaudotos aukščiausios kokybės natūralios medžiagos: medis, akmuo, aliuminis, stiklas, registratūroje – medžio ažūras, didelio formato akmens masės plytelės. Kadangi patalpos registratūroje ir šeštame aukšte aukštos ir erdvios, buvo pasirinkti įspūdingi belgų kompanijos „Deltalight Metronome XXL“ šviestuvai, kurie puikiai pabrėžė pastato tūrio erdves ir užpildė savo šviesos siluetu.

Iš penkto į šeštą aukštą vedantys lengvų konstrukcijų laiptų stikliniai turėklai pagaminti ir sumontuoti įmonės „Vap Glass“. Saugumo suteikia ir erdvės neužgožia šeštame aukšte įrengti stikliniai atitvarai (turėklai). Taip pat įmonė įrengė ir veidrodžius visuose pastato sanitariniuose mazguose. Jau ne vienerius metus įmonės specializacija – panašių stiklo gaminių gamyba ir įrengimas. Vienas didesnių analogiškų projektų – stikliniai atitvarai „Danske“ banke.

Fasado elementų ritmas – kartu ir apsauga nuo saulės

Aštriabriaunis, statiškas ir gana monumentalus pastato fasadas suformuotas iš 2 x 4 m gamykloje surinktų modulių, kuriuose jau buvo įrengta vidaus apdaila, apšiltinimo sluoksniai, fasado išorinė apdaila, sukonstruota naudojant anoduoto aliuminio elementus. Vertikali ažūrinė metalinė konstrukcija ritmiškai padalija fasadą į skirtingų proporcijų detales, kurios atlieka apsaugos nuo saulės funkciją, suteikia fasadui šešėlių žaismo, pabrėžia tvirtą ir statišką jo charakterį.

Inžineriniai ir komfortą lemiantys sprendimai

Pastatas atitinka energinę A+ klasę. 5 aukštų patalpose įdiegta moderni ŠVOK sistema šalčio sijomis, sumontuoti langai su 50 proc. saulės kontrole, yra galimybė drėkinti patalpų orą, taip suteikiant dar daugiau komforto patalpose dirbantiems žmonėms. Patalpos verslo centre įsikursiančioms įmonėms pritaikytos pagal individualius poreikius. Aplink pastatą yra įrengta erdvi, nemokama 200 automobilių aikštelė. Prie Nemuno esančio biurų pastato erdves lauke praplečia suformuoti želdiniai ir čia įsikūrusi Kauno upių prieplauka.

Investavus apie 11 mln. eurų, rekonstruoto pastato aukštų skaičius buvo padidintas nuo 3 iki 6.

Rekonstrukcijos iššūkiai

Senasis pastatas buvo 4 aukštų. Nuardžius viršutinio aukšto konstrukcijas, liko esamas 3 aukštų surenkamojo gelžbetonio karkasas. Įgyvendinus architektų parengtą projektą, ant esamo gelžbetoninio karkaso buvo sumontuoti dar du statinio aukštai iš metalo konstrukcijų ir surenkamojo gelžbetonio. Dalies penkto aukšto ir šešto aukšto laikančiosios konstrukcijos pagamintos ir surinktos iš klijuotosios medienos. Aliuminio fasadų sistema pagaminta specializuotoje gamykloje.

Rekonstrukcija visuomet pateikia netikėtumų. „Tai daug klausimų keliantis darbas ir sunkesnis kelias link tikslo. Buvo daug atrasta pastato vietų, kurioms reikėjo sprendimų čia ir dabar. Nenorėjome paslėpti, uždengti esamos statinio konstrukcijos, o ją kaip tik pabrėžti. Parodyti daugiau nei gražų fasadą ar vidaus apdailą“, – tvirtina architektai. Visose statybose iškyla klausimų, kuriuos susirinkus gerai komandai nesudėtinga išspręsti. „Pamokas išmokome tolesniems darbams, o statybų laikotarpis prabėgo labai greitai“, – sako L. Avyžius

Geriausiųjų penketuke

Šių metų spalio 1 d. Lietuvos architektų sąjungoje, Vilniuje, išdalyti apdovanojimai už geriausius konkurso „Žvilgsnis į save“ 2019–2020 m. įgyvendintus projektus. Tradicinį „metrą“ išsidalijo penki laureatai. 1/5 metro prizą į Kauną parvežė „Nebrau“ architektai, apdovanoti už šio projekto įgyvendinimo sprendimus.

Architektų pateiktus darbus vertino tradiciškai iš užsienio architektų sudaryta žiuri: Xanderis Vermeulenas Windsantas (Olandija), Māra Ābele (Latvija) ir Kalle Komissarovas (Estija). Konkurse 58 autoriai ir architektų biurai pateikė 161 paraišką: 27 konkursinius darbus, 42 dar neįgyvendintus projektus ir 92 realizacijas.

„Labai apsidžiaugėme šiuo apdovanojimu, kadangi Lietuvoje architektūros lygis kyla kaip ant mielių. Šiemet komisija skyrė daugiau dėmesio rekonstrukcijai, todėl mūsų objektas puikiai atitiko iškeltus komisijos reikalavimus ir buvo pastebėtas daugelio dalyvių“, – sako L. Avyžius.

Vystytojas: UAB „Klaipėdos terminalo grupė“
Architektai: Laurynas Avyžius, Andrius Kalinauskas (UAB „Nebrau“)
Konstruktorius: UAB „Descon“
Generalinis rangovas: UAB „NavaLT“
Pastato plotas: 5400 kv. m.
Rekonstrukcijos metai: 2019

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba. Architektura) | 2020 lapkritis

Norite žurnalo tiesiai į namus ar biurą?

Prenumeruokite metams vos už 27 eurus!

PARTNERIO TURINYS

Dalintis:
komentarai