Top Baneris

Po žaliuojančiu stogu pasislėpusi vila

2023 kovo 27 d.
Žalieji stogai, tvari architektūra, gyvenamasis namas, organiškas ir plastiškas interjero dizainasTik SA
Pavadinimas: Užmiesčio vila 
Vieta: Gaziabadas, Indija
Architektai: „Studio Symbiosis”
Interjero ir ladšafto dizainas: „Studio Symbiosis”
Konstruktoriai: „ACECON”
Plotas: 1100 m2
Metai: 2021
Nuotraukos: Niveditaa Gupta

Džiaugtis nuosavu, tarsi džiunglių apsuptu kiemu, žaliuojančiu stogu ir būti arti patogios miesto infrastruktūros – lengvai pasiekiama realybė. Su žaluma susiliejantis pastatas, esantis miesto apsuptyje, glaudžiai bendrauja su aplinkos kontekstu, o patys architektai kruopščiai atsižvelgė į kiekvieną smulkmeną. Įvertintas saulės kelias įvairių metų ir paros laiku, esamų medžių metami šešėliai, vėjo kryptys, tam, kad galima būtų sukurti pagal individualius poreikius pritaikytą maksimalų komfortą kelioms pastate gyvenančioms šeimoms.

Žaliuojanti oazė mieste

Architektūros koncepcija paremta gamtos atvaizdavimu – leisti pastatui „išaugti“ iš po žemės ir sukurti kuo daugiau žaliojo ploto kieme, kuris pereitų ant paties pastato stogo. Tikslas – išsaugoti kuo daugiau supančios gamtos, tiek puoselėjant senuosius medžius, tiek atsiveriant netoliese esančiam parkui. „Šiuo projektu mes siekėme sukurti žaliąjį miesto gyvenimą, atgaivinti gyventojų santykį su juos supančia gamta“, – sako architektai.

Netaisyklingos formos sklypas, glaudžiai esantys kaimynai paskatino namo tūrio formavimą: lengvai lenktas tūris tarsi apgaubia sklype vakarų pusėje suformuotą vidinį kiemą, taip siekiant suteikti daugiau privatumo. Pagrindinės erdvės, kartu su dideliais langais atsisuka į pietvakarių pusę, o pro aukštus, nuo žemės iki lubų, langus atsiveria vidinio kiemo bei kiek toliau esančio parko žaluma.

Privatumas miesto ir bendragyventojų šurmulyje

Betono panaudojimas pastato architektūroje suteikia jam modernistinio miesto brutalumo, kartu betonas yra lengviau „formuojama“ medžiaga, dėl ko namo tūryje išryškėja organinė architektūra. Plastiškos, lenktos linijos harmoningai veikia su žaliuojančio stogo koncepcija – pastatas tampa jį supančios augmenijos dalimi. Namo tūris pradeda kilti nuo pietinės pusės, kur susijungia pirmasis aukštas ir stogas – tai tampa viso namo jungiamuoju „stuburu“. Pastato stogas virsta savotiška laiptuota terasa su prieiga ant stogo viršaus. „Pakeliui“ taip pat įrengta terasa iš antrojo aukšto, kuri tarnauja ir kaip atskiras įėjimas į namą. Kylant terasuotu žaliuojančiu stogu, jautiesi apsuptas gamtos ir ramybės, kur atsiveria šalimais esančio parko vaizdai ir pasimiršta, kad gyvenama miesto šurmulyje.

Atskirti abu namo aukštus buvo sąmoningas sprendimas, kadangi gyventojai – dviejų brolių šeimos ir jų tėvai, norėjo šiek tiek asmeninės erdvės ir privatumo. Visgi name atsirado ir erdvių bendrų patalpų: dvigubo aukščio svetainė, valgomasis ir atvira virtuvė tampa bendros šeimos laiko leidimo kartu erdvės. Užsakovo tėvai bei brolio šeima įsikūrė pirmame aukšte, o paties užsakovo šeima – antrame. Didžiulėje viloje telpa ne tik šeimų privačios patalpos, bet ir daug bendrų laisvalaikio erdvių, įskaitant barą, namų kino salę ir sporto salę, esančias rūsyje, kuris yra pasiekiamas per lauko laiptinę.

Sąmoningos architektūros smulkmenos, siekiančios statybų tvarumo

Atsižvelgiant į vietines klimato sąlygas, namo dizainas sukurtas taip, kad komfortas būtų jaučiamas tiek vidaus patalpose, tiek lauke. Kieme įsipaišė nedidelis vandens šaltinis, suprojektuotas pagal dažniausias vėjo kryptis, nukreiptas į pastato fasadus, t. y. garuojant vandeniui, vėsesnis oras pučiamas namo link. Apželdinto stogo augmenija perima dalį tiesioginių saulės spindulių taip sumažindama galimą stogo perkaitinimą. O išsaugoti kiemo medžiai suteikia šešėlių prieglobstį kiemo erdvėse ir sumažina saulės poveikį namo eksterjerui. Pasak architektų, tikslas buvo sukurti tūrinę dichotomiją – padalyti namą į dvi dalis. Pirmajam aukštui suteikiant lengvumo ir vos pastebimą ribą tarp vidaus ir žaliųjų lauko erdvių, tuo metu „užkraunant svorį“ ant antrojo aukšto tūrio, kur betoninio fasado detalės sukuria papildomą šešėlį.

Kuriant šį projektą pagrindiniai iššūkiai buvo susiję su statybų kaina ir kokybe, kadangi trūko gabių meistrų, o kainos prasme teko spaustis į 410 €/m2, įskaitant visą apdailą ir baldus. Nepaisant to, architektai sukūrė įspūdingą, kontekstualų ir į tvarumą orientuotą pastatą, atitinkantį kelių šeimų poreikius ir šiuolaikinės architektūros principus.

Komentarai