• tikkurila
  • ruukki
  • ruukki
  • tikkurila

Naujoji SEB banko būstinė: aukščiausi įvertinimai ir aplinkai draugiški sprendimai

Vida Kuzmickaitė 2021 gegužės 6 d.
Romo Patapo nuotr.

Pačiame sostinės centre 2020 m. įsikūrusi SEB banko būstinė traukia dėmesį moderniais tūriais bei pažangiais ir gamtai draugiškais architektūriniais, interjero dizaino, inžineriniais sprendimais. Nenuostabu – kompleksinių pastangų dėka pastatas pirmasis Baltijos šalyse pelnė aukščiausią pastato poveikio aplinkai BREEAM įvertinimą  („Outstanding“) naujos statybos pastatų („New Construction“) kategorijoje.

 „Norint pasiekti penktąją, aukščiausią, pastatų sertifikavimo sistemos BREEAM klasę, reikia surinkti daugiau nei 85 procentus balų. SEB būstinei ne tik pavyko įgyvendinti visus minimalius „Outstanding“ reikalavimus, tačiau ir daugumoje vertinimo sričių rinkti aukščiausius vertinimus“, – dalinasi Kęstutis Kvietkauskas, vertinimų bendrovės „SEES Group“ vadovas.

Maksimalius balus pastatas pelnė energijos, vandens kategorijose. Taip pat beveik maksimaliai įvertintos sveikatos ir gerovės, transporto, valdymo bei atliekų kategorijos.

Pasak K. Kvietkausko, pastatui pasiekti optimalių rezultatų padėjo ne tik griežtas Statybos techninio reglamento reikalavimų laikymasis, bet ir tarptautinių standartų ar gerosios praktikos diegimas, savalaikis vertinimo procesas, į kurį buvo įtraukti energetikai, architektai ir kiti specialistai bei tvarūs architektūriniai ir inžineriniai sprendimai.

Romo Patapo nuotr.

Vieta: Konstitucijos pr. 24, Vilnius

Architektai: „AKG“, projekto vadovas architektas Remigijus Bimba

Interjero architektai: „Do Architects“, Gilma Teodora Gylytė, Marija Steponavičiūtė

Bendras plotas: 12,9 tūkst. kv. m

Statybos darbų pabaiga: 2020 m.

Architektūriniai sprendimai susilieja su gamta

Pastato architektai – „Architektūros kūrybinė grupė“ – pirmiausia  orientavosi į urbanistinę teritorijos koncepciją ir jos funkcinį bei erdvinį išsidėstymą. Suprojektuotas 12,9 tūkst. kv. m ploto dviejų tūrių pastatas su peraukštėjimu, sujungiantis Konstitucijos pr. su Upės g. Pastatų kompoziciją padiktavo perimetrinis šalia esančių gatvių užstatymas.

Pastatas, nepaisant jo tūrio, darniai įsilieja į gamtinį landšaftą – greta žaliuoja pievos, medžiai, upės krantinė.

Kaip teigia „Architektūros kūrybinė grupės“ įkūrėjas architektas Remigijus Bimba, buvo siekiama, kad pastatas neišsiskirtų iš natūralaus konteksto, agresyviai neįsibrautų į gamtinę teritoriją, o kuo labiau į ją įsilietų. Šie veiksniai lėmė, kad pasirinkti dvigubi, pusiau veidrodinio stiklo fasadai. Kaip pabrėžia pašnekovas, stiklinis pastatas į save tarytum sugeria visą aplinką – jame atsispindi žaliuojantys medžiai ir upės slėnis.

Romo Patapo nuotr.

„Tvarūs, nesudėtingos gamybos technologijos, lengvai surenkami stikliniai fasadai sulieja gamtą su pastato vidumi – darbuotojai, pastato lankytojai jaučiasi tarytum didesnėje erdvėje. Taip pat stiklas atspindi supančią gamtą“, – dalinasi R. Bimba.

Stikliniuose fasaduose nėra jokių cheminių medžiagų, todėl jie yra draugiški gamtai. Taip pat fasadai ženkliai prisidėjo ir prie A+ energinės klasės pastato inžinerinės infrastruktūros: dvigubas pastato fasadas padeda taupyti šilumą ir užtikrinti vėsą pastato viduje. Pastate yra įrengtos automatinės žaliuzės, kurios neleidžia perteklinei šilumai patekti į patalpas, tad darbuotojų neakina saulės spinduliai.

Administracinis pastatas tampa viešąja erdve

Tiek pastato išore, tiek vidumi, aiškiai atskleidžiama kuriamo statinio forma bei struktūra – nuosekliai išlaikomas architektūrinis ir vizualinis tvarkingumas ir vientisumas.

Kaip teigia pastato interjerą kūrusios studijos „DO ARCHITECTS“ architektė Marija Steponavičiūtė, išskirtinė vidaus interjero idėja: pastate suprojektuota vidinė erdvė, kuri tapo vieša ir prieinama visuomenei.

„Norėdami patekti iš Konstitucijos pr. į Upės g. lankytojai gali eiti tiesiogiai per pastatą tarsi vidine gatve. Kadangi buvo didelis aukščio perskirstymas, šių gatvių lygis skiriasi per du pastato aukštus, siekėme peraukštėjimą suvaldyti ir sujungėme amfiteatru“, – idėja dalinasi architektė.

Amfiteatro projektavimo ir įrengimo procesas išsiskyrė savo sudėtingumu, dydžiu, sudėtingomis detalėmis. Dabar čia – erdvė renginiams, terasos su sėdimomis vietomis. Norbert Tukaj nuotr.

SEB būstinė stebina savo atvirumu visuomenei – lankytojas, užsukęs į pastatą gali justi jame vykstančių procesų pulsą. Viešos erdvės ir vidinės biuro erdvės koreliuoja ir kuria vientisą junginį.

Pastato išskirtinumas – du didelio pločio, neįstiklinti, atviri, viešąsias ir darbuotojams skirtas erdves jungiantys atrijai. Viename jų –  gausiai apželdintas amfiteatras, kuriame įrengta erdvė renginiams, suformuotos terasos su sėdimomis vietomis. Kitame – suprojektuota jauki aikštė, kurioje dominuoja lauko šviestuvai, medžiai, augalai, suoliukai.

Papildomai sukurta labai didelė pietų zona, kuri skirta ne tik darbuotojams, bet ir pastate apsilankiusiems svečiams.

Visos darbuotojų bendros erdvės išsidėsčiusios palei atrijus, o darbo erdvę nuo bendrų patalpų skiria įvairių funkcijų patalpos. Daugelyje vietų šios erdvės susijungia ir turi praėjimus, kuriuose atsiveria įspūdinga miesto panorama.

Norbert Tukaj nuotr.

Interjere – natūralių medžiagų gausa

Interjero architektė M. Steponavičiūtė išskiria, kad įrengiant pastato vidaus interjerą naudojamos medžiagos bei kiti natūralūs elementai atitiko pastatui keliamus BREEAM reikalavimus. Visose interjero erdvėse gausu augalų bei medžių.  

Vieša ir darbuotojų erdvės išskirtos medžiagiškumu. Viešojoje erdvėje grindims panaudota natūrali granito danga, sienoms – antracito pilkos spalvos grubios tekstūros tinkas. Bendrose darbuotojų erdvėse dominuoja jaukumo suteikiantis medis, daugiausia, ąžuolo faneruotė. Medžio atspalviui išryškinti buvo naudojamos lygios tekstūros baltos spalvos sienos. Grindys – itin atsparaus, administracinėms patalpoms specialiai pritaikyto ąžuolo parketo.

Vidaus interjerui naudojamos natūralios medžiagos, visose erdvėse gausu augalų bei medžių. SEB nuotr.

Darbo erdvės buvo suprojektuotos naudojant panašaus atspalvio skirtingos tekstūros kilimus, išskiriant ryškios spalvos kilimą kaip akcentą kiekviename aukšte. Lubose sumontuotos šilto atspalvio lamelės, kuriose integruotas apšvietimas. Taip pat natūralios medžiagos pasitelktos ir atrijuose – akcentuotos subtilios medžio detalės, naudoti stikliniai turėklai, išryškinę vidaus erdvių skaidrumą ir darniai įsilieję į bendrą pastato interjero koncepciją.

Išskirtinis dėmesys energiškai tvariems inžineriniams sprendimams

Įgyvendinti BREEAM reikalavimus architektams ir projektuotojams padėjo ir išmanūs, energiškai tvarūs pastato inžineriai ir valdymo sistemų sprendimai. Pastate įrengtas biodinamiškai efektyvus apšvietimas, kuris prisitaiko prie žmogaus biologinių ritmų – užtikrina, kad darbuotojas nejus jokio diskomforto, perteklinės šviesos. Taip pat biodinaminis apšvietimas atkartoja natūralios šviesos ciklą, parinkdamas labiausiai klimato sąlygas atitinkančią šviesos sklaidą.

Ant SEB administracinio pastato dviejų lygių stogo viename jų įrengta inovatyvi saulės jėgainė, kuri gamina ir pastatą iš dalies aprūpina elektros energija. Ant kito – natūralių medžiagų, neutralių tonų, apželdinta laisvalaikio erdvė.

Romo Patapo nuotr.

A+ klasės pastate taip pat sumontuota vandens ir oro šildymo bei šaldymo sistema, naudojanti gerokai mažiau energijos. Taip pat, siekiant kuo didesnio energinio efektyvumo, integruoti šilumos siurbliai, kurie ima orą iš pastato išorės aplinkos ir patys pagamina šiltą ir šaltą orą vidaus patalpoms.

Įdiegta labai išmani pastato vėdinimo sistema – kiekvienoje patalpoje yra deguonies daviklis ir sistema valdoma atsižvelgiant į patalpose esančių žmonių skaičių. Tuo tarpu darbo erdvėse įrengtos šalčio sijos.

Siekiantiems BREEAM sertifikato – dėmesys kiekvienai detalei

Naujos statybos pastatų kategorijoje aukščiausią BREEAM įvertinimą pelniusi naujoji SEB banko administracinė būstinė – šiandien yra puikus pavyzdys, kaip sinergiško ir nuoseklaus architektų, projektuotojų, inžinerių darbo dėka sukurti tvarų statinį.

„Tvariam pastatui reikia laiko“, – išskiria K. Kvietkauskas ir pabrėžia, kad siekiant, jog pastatas atitiktų tvarumo koncepciją iš esmės, labai svarbu neskubėti ir skirti pakankamai laiko ir dėmesio kiekvienam etapui etapui, ypatingai projektavimui, kurio metu ir parenkami tvariausi sprendiniai.

Pastate įrengtas biodinamiškai efektyvus apšvietimas atkartoja natūralios šviesos ciklą. Norbert Tukaj nuotr.

Architektas R. Bimba projektuojantiems tvarius pastatus ir norintiems pretenduoti į BREEAM sertifikatą, rekomenduoja pirmiausia atsižvelgti į ekologiškumą ir aplinkai draugiškus šaltinius. Pastarųjų patariama naudoti maksimaliai – kiek įmanoma daugiau statybinių medžiagų, įrengimų, technologijų. 

Tik tvariai suprojektuotas ir iš tvarių medžiagų pastatytas statinys atitiks nūdienos standartus ir užtikrins optimalią infrastruktūrą bei gerovę darbuotojų, lankytojų sveikatai.

Pastatui suteiktas aukščiausias „Outstanding“ įvertinimas naujos statybos pastatų kategorijoje. Tai – pirmasis objektas Baltijos šalyse, turintis „Outstanding“ sertifikatą už tvarius sprendimus. „Tvarumas ir harmonija su aplinka yra tarp mūsų vertybių. Džiugu, kad Lietuvoje formuojasi mums artimas statybų kokybės supratimas ir vis daugiau užsakovų renkasi dirbti pagal BREEAM“, – sako šio projekto generalinės rangovės „Veikmės statybos“ direktorius Mantas Bagdonavičius. Skaityti daugiau >

UAB „Kitoks požiūris“ SEB banko būstinėje Vilniuje įrengė kampanijos „Kingspan“ pakeliamąsias kalcio sulfato grindis. Tai vienas didžiausių pakeliamųjų grindų gamintojų pasaulyje ir rinkos lyderiai JAV, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje, Italijoje, Prancūzijoje.

Pakeliamosios grindys – idealus pasirinkimas, kai nėra galimybių įrengti komunikacijų patalpų sienose ar lubose. Prisitaikant prie pastovių pokyčių, patalpų suplanavimas turi būti apgalvojamas įvertinant ne tik šiandienos, bet ir rytdienos poreikius. Naudojant pakeliamąsias grindų sistemas, yra lengva planuoti, pertvarkyti ir kurti naujas darbo vietas su telefono linijomis, kompiuteriais ir apšvietimu.

Laisva erdvė po pakeliamosiomis grindimis gali būti naudojama pastato komunikacijoms (vandentiekiui, elektros, telefono, duomenų perdavimo linijoms, oro tiekimo, šildymo, ventiliacijos ir kondicionavimo sistemoms) įrengti. Pakeliamosios grindys pradėtos montuoti, kad įvairiose patalpose būtų galima paslėpti ir vėliau prižiūrėti techninių prietaisų laidynus.

Paprastos, bet kartu ir labai sudėtingas sistemas gebančios paslėpti grindys tapo neatsiejamos nuo įvairių biurų, bankų ir valdymo stočių patalpų.

Šviesolaidinį tinklą, be kurio sunkiai įsivaizduojami šiuolaikiniai elektroniniai ryšiai, lauke iki pastato įrengė UAB „InforSanas“. Taip užtikrintas šviesolaidinio tinklo buvimas pastate. UAB „InforSanas“ specializacija – bet kokio sudėtingumo ryšio (duomenų perdavimo) tinklų įrengimo, iškėlimo projektai, įmonė yra patikima partnerė įrengiant lauko elektros ir gatvių apšvietimo tinklus.

1. Užsakovų pagrindiniai reikalavimai buvo mums iššūkis – suderinti kokybę, darbo laiko sąnaudas ir kainą. Dirbdami su užsakovu sugebėjome ne tik pasiūlyti reikalavimus ir norus atitinkančias grindų dangas, bet ir jas laiku sumontuoti – parketo paklota 3150 kv. m, kiliminės dangos – apie 6500 kv. m.

2. Rinkdami produktus atsižvelgėme į didelius žmonių srautus pastate ir paprastą grindų dangų priežiūrą. Mums svarbu, kad produktai kuo ilgiau išlaikytų nepriekaištingą išvaizda net ir po ilgo naudojimo. Todėl šiam projekte parinkome parketlentes „Meister Lindura“, „Tarkett Desso“ ir kilimus „EGE“.

3. Parketlentės „Meister Lindura“ pasižymi atsparumu trinčiai ir įspaudams dėl gamyboje naudojamos specialios technologijos. Jos metu parketlentės paviršius dengiamas 100 proc. natūraliais produktais: smulkiu medžio pluoštu, medžio dulkėmis, mineraliniais komponentais ir kitais priedais.

4. Kaip žinome, bankai asocijuojasi su aukšta kokybe, todėl medžiagoms ir darbų kokybei kėlėme taip pat tokius pačius reikalavimus. Ypač džiaugiamės, kad gamintojai turi visus „Cradle to Cradle“ aukščiausio įvertinimo sertifikatus, kurie stipriai prisidėjo prie pastato įvertinimo.

5. Darbai užtruko 4 mėnesius. Ilgai truko ir kiliminių dangų spalvų parinkimas, kadangi spalvų ir skirtingų dizaino variantų buvo daugiau nei 20.

Naujajame SEB biure projektuojant baldus pagal kliento poreikius, įmonė „Admodum“ pagamino apie 1400 užrakinamųjų spintelių, persirengimo spinteles, baldus spausdinimo prietaisams, poilsio zonoms ir kitoms interjero dalims.

„Jau daugiau nei 7 metus kiekvienam nestandartinių baldų projektui mūsų įmonė kelia tvarumo reikalavimus, rinkdamasi šiuolaikiškiausias medžiagas ir sprendimus. Būtent vadovaudamiesi tokiais kriterijais mes kaip partnerį pasirinkome austrų standartinių baldų gamintoją BENE, kurio sprendimus taip pat pristatėme šiame projekte. Aukštai vertiname tai, kad mūsų baldai tapo dalimi naujojo SEB biuro, kuris gavo aukščiausią įvertinimą (Outstanding) naujos statybos pastatų (New Construction) kategorijoje. Tikime, kad, įgyvendindami tokius projektus, prisidedame prie sveikos aplinkos palaikymo“, – komentuoja „Admodum“ vadovas Donatas Česnulis.

UAB „Admodum“ projektuoja ir gamina nestandartinius baldus. Taip pat įmonės asortimentą praplečia ir standartiniai tiekėjų gaminiai iš viso pasaulio.

UAB „Arkoro grupė“ objekte įrengė stogo terasos stiklo turėklus, įvažiavimo į požeminę aikštelę ir pačios požeminės aikštelės sienų apdailas skersai kirstu temptu aliuminio tinklu, taip pat aliuminio konstrukcijų pertvaras techninėms patalpoms požeminėje aikštelėje. Facebook: ARKOR Bygg, LinkedIn: ARKOR Bygg AB.

Kartu su „Calenberg Office Solution“ modernų ir šiuolaikišką SEB banko būstinės biurą papildėme akustiniais sprendimais, pristatėme „Hushoffice“ produktų liniją: akustines būdeles – galimybę dirbti tyloje ir susikaupus.

Esame „Mikomax Smart Office“ – „Hush“ akustinių spendimų kūrėjai. Mes – mobiliųjų darbo vietų projektavimo ekspertai. Jau daugelį metų analizuojame globalias tendencijas ir geriausias praktikas biuruose visame pasaulyje. Kodėl? Kad suprastume, ko reikia žmogui. Nustatėme, kad pokyčiai vyksta kas ketvirtį. Kad prie jų prisiderintų, biurams reikalingi lankstūs interjero sprendimai. Pasitelkę savo biuro baldų gamybos patirtį ir žinias sukūrėme produktus, kurie perkelia darbą biure į kitą lygmenį. Sukūrėme „Hush“ produktų liniją – akustines būdeles. Mūsų aistra – kurti darbo vietas, kurios atitinka darbuotojų poreikius. Tikime, kad lankstūs ir ergonomiški sprendimai biure visiems laikams teigiamai keičia komandinio darbo kultūrą. www.officesolutions.lt

Gamtos įkvėpta architektūra, išraiškingai atgyjanti moderniuose, profesionalų įrengtuose interjeruose, – pagrindinė danų gamintojo „Ege“ naujosios kilimų kolekcijos „Transition“ idėja. Natūralios, gamtos ciklą atspindinčios tekstūros ir tvarus antrinis medžiagų panaudojimas leido rinkai pasiūlyti autentišką ir ekologišką grindų dangą. Skaityti daugiau >

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2021 balandis

Norite žurnalo tiesiai į namus ar biurą?

Prenumeruokite metams vos už 27 eurus!



PARTNERIO TURINYS

Dalintis:
Komentarai