• ruukki
  • tikkurila
  • ruukki
  • tikkurila

Medinė mokykla Danijoje moko natūralumo (3)

Agnė Tamašauskaitė 2021 spalio 8 d.
medine mokykla
Nuotraukos: Anders Rajendiram, Martin Gravgaard.

Danijos architektūros studija „ReVærk“ užbaigė mokyklos projektą, skirtą paskatinti pažinti gamtą per medienos struktūrą ir tradicines medines konstrukcijas.

Pastatas suprojektuotas taip, kad būtų pritaikytas mokytis apie gamtą ir gyvenimą lauke Silkeborgo liaudies vidurinėje mokykloje, o pats projektas buvo sukurtas kaip tvarios medinės statybos pamoka jo naudotojams.

Pakraštyje tarp atviros pievos ir tankaus miško, šis pastatas tapo Silkeborgo kolegijos dalis. Atsižvelgiant į vietos kontekstą – mišką ir pastato naudojimą, mediena yra pasikartojanti tiek konstruktyviai, tiek vizualiai.

ReVærk wooden school medine mokykla mediniai pastatai

Viduje mediniais langų profiliais įrėminami gretimo miško vaizdai, akacijos čerpių fasadas, Daglaso eglės medinės lentos, dengiančios interjerą, parketo grindys ir medienos plaušų izoliacija – visa tai strategijos, skirtos sukurti naują edukacinės paskirties erdvę, kuri spinduliuoja natūralumą ir sukuria glaudų ryšį su aplinkiniu mišku.

ReVærk wooden school
1D3A5366
1D3A5265

Ypatingas dėmesys projekte buvo skiriamas konstrukcijoms, specialiai sukurtoms būti atviroms tiek viduje, tiek išorėje, bei mažinančioms šilumos nuostolius. Pagrindinės pastato konstrukcijos sistemą įkvėpė senoji Daniška medinė karkasinė konstrukcija, kilusi dar iš vikingų amžiaus.

Keturių lengvų medinių karkasų grupė sudaro visą mokyklos pastatą. Šios keturios formos sudaro vientisą erdvę iš vidaus, bet iš išorės vizualiai išsiskiria ir išsidėsto palei išlenkto medinio tako pakraštį.

1D3A4806

Vitrininiai mokyklos langai padeda sukurti ne tik glaudų ryšį tarp klasių ir jas supančių medžių, bet ir nepakartojamą atmosferą kiekviename kambaryje. Tam, kad papildytų „kaimišką“ pastato stilistiką ir suteiktų kontrastą šviesesniems medienos atspalviams, apšvietimo elementai, rozetės ir jungikliai parinkti juodos spalvos. Dėl tų pačių priežaščių, tamsus koloritas panaudotas ir lengviems metaliniams laiptams, vedantiems į antrąjį aukštą centrinėje pastato dalyje. Kiekviena smulkmena buvo kruopščiai apgalvota, kad atitiktų bendrą pastato stilistiką ir charakterį.

Visa mokyklos konstrukcija suprojektuota taip, kad ją būtų galima lengvai išardyti, atskirti elementus vienas nuo kito ir pakartotinai panaudoti medieną naujuose kontekstuose. Negana to, sraigtiniai pamatai leido išvengti pamatų betonavimo ir užtikrino, kad pastatas galėtų švelniai įsiterpti tarp miško medžių savo gyvavimo laikotarpiu, o vėliau galėtų būti lengvai pašalintas ir palikti natūralią vietą nepaliestą. Gamta, ekologija, mokymasis ir tvarumas vieningai susilieja šiame unikaliame daniškame „ReVærk“ architektų kūrinyje.

plan section level 0 house of nature
plan section level 1 house of nature
Komentarai
  • Medis Miške

    2021-10-11, 12:12  

    Vandeniui atsparus flomikas kokio mažojo niekšelio rankose labai greitai panaikins tą sterilumo jausmą ir suteiks gilaus individualumo pirmiausia, žinoma, tualetams, o tada gal ir ant direktoriaus kabineto durų atsiras anoniminis komentaras…

  • sexy

    2021-10-11, 11:38  

    gražu pažiūrėt, kvepia mediena bežiūrint 🙂

  • Nesuprantu cia kas tokio iskirtinio?

    2021-10-09, 22:29  

    Pilni lietuvos kaimai mediniu mokyklu

statyba ir architektura
archicad