Blog

Iš kino paveldo – į kosminį biurą

Biuras, „Wix“, „Inblum“
Apvalus stiklinis tūris, įmonės viduje dar vadinamas „Koliziejumi“, naudojamas įvairioms paskaitoms, kūrybinėms dirbtuvėms ir renginiams, skirtiems jauniems profesionalams. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Architektų biuro „Inblum“ komanda įgyvendino jau ketvirtąjį projektą, atspindintį kompanijos „Wix“ filosofiją ir poreikius – sostinės centre duris neseniai atvėrė ketvirtasis šios įmonės biuras. Visų biurų interjerus vienija panaši atmosfera ir nuotaika, o naujausias, ketvirtasis, biuras išlaikė ir pratęsė antrojo stilistinę idėją.

Centrinėje erdvėje kosminio prado pojūtį perteikia apvalus amfiteatras, aukštos lubos, specialus apšvietimas.

Centrinis objektas – apvalus amfiteatras

Neseniai Vilniaus senamiestyje atidarytą ketvirtąjį „Wix“ biurą architektų komanda suprojektavo kaip išplėstą antrojo biuro variantą. Studijos „Inblum“ partneris, architektas Dmitrij Kudin pasakoja, kad idėją stilistiškai suvienyti antrojo ir ketvirtojo biuro interjerus padiktavo pats pastatas, kurio erdvėse abu biurai ir įsikūrę. Vilniaus senamiestyje, Rotušės aikštėje, esančiame pastate kadaise veikė kino teatras „Maskva“. Vėliau pastatas buvo rekonstruotas, o pastaraisiais metais jame veikė naktinis klubas.

Išlikę senieji kino teatro architektūriniai sprendiniai projekto autoriams padiktavo naujojo biuro interjero kryptį. Buvusi kino salės erdvė, vėliau transformuota į masyvaus baro erdvę, tapo svarbiausiu, dominuojančiu naujojo biuro objektu, gerokai besiskiriančiu iš kitų patalpų.

Buvusi erdvė neturėjo langų, todėl per projekto eigą buvo sumontuoti nauji. Pagrindinė šešiakampės formos erdvė aukštomis lubomis ir paliktos atviros komunikacijų konstrukcijos įkvėpė architektus interjerui pritaikyti kosminę tematiką.

Tokį sumanymą atitiko ir užsakovo pageidavimas turėti didelę erdvę, skirtą susirinkimams, renginiams. Centrinėje erdvėje kosminio prado pojūtį perteikia apvalus amfiteatras, aukštos lubos, specialus apšvietimas. D. Kudin teigia, kad centrinė, skaidraus stiklo sienų nepaslėpta erdvė atlieka ne tik tiesioginę funkciją, bet ir yra kompanijos bendradarbystės bei atvirumo politikos atspindys. Apvalus stiklinis tūris, įmonės viduje dar vadinamas „Koliziejumi“, naudojamas įvairioms paskaitoms, kūrybinėms dirbtuvėms ir renginiams, skirtiems jauniems profesionalams.

Aplink centrinį objektą perimetru išdėstytos, darbo grupėms ir pasitarimams skirtos erdvės papildo bendrą interjero nuotaiką, tačiau išlaiko gerokai santūresnę stilistiką. Jose vyrauja šviesūs, balti ir pilki atspalviai, lakoniškos formos.

Buvusi kino salės erdvė, vėliau transformuota į masyvaus baro erdvę, tapo svarbiausiu, dominuojančiu naujojo biuro objektu, gerokai besiskiriančiu iš kitų patalpų.
Amfiteatras suformuotas iš medžio pakylų,ant kurių išdėlioti erdvę pagyvinantys spalvingi pufai. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Amfiteatras suformuotas iš medžio pakylų,ant kurių išdėlioti erdvę pagyvinantys spalvingi pufai. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Vienija medis ir spalvotos detalės

Paklaustas, kokie motyvai vienija visus keturis architektų komandos kurtus „Wix“ interjerus, architektas pamini visiems būdingą lengvumo ir šilumos atmosferą, kurią perteikia panaudotas medis ir įvairiaspalviai intarpai. Ketvirtojo biuro interjere amfiteatras suformuotas iš medžio pakylų, ant kurių išdėlioti erdvę pagyvinantys spalvingi pufai, tarnaujantys ir kaip sėdimos vietos, ir kaip atlošai. Spalvotos detalės pratęsiamos ir už centrinio amfiteatro ribų, aplink jį perimetru išdėstytų patalpų interjere. Jose sumontuotos akustinės plokštės spalvotais rėmais atlieka ir apdailos, ir akustikos funkcijas.

Kiekvienoje darbo erdvėje įrengtos specialios sienelės, skirtos darbo ir laisvalaikio komunikacijai tarp darbuotojų bei jų asmeninių pasiekimų ekspozicijai.

Pritaikytos specialios daugiafunkcės lentos leidžia ne tik piešti ar rašyti, bet ir ant jų prikabinti tam tikrus daiktus.

Atitinkamai pagal antrojo biuro projektą, ketvirtajame taip pat panaudota praktiška liejamųjų grindų danga. Skirtingų funkcijų patalpas į darnią visumą sujungia charakteringos lubos. Amfiteatre lubas dengia akustinės sienelės, pasitarimo kambariuose – akustinės gipso kartono plokštės, o kitose erdvėse paliktos atviros lubos atlieka tarsi milžiniško reflektoriaus funkciją. Perimetru aplink patalpas suformuota lentyna apšviečia lubas, nuo kurių išsklaidyta, akiai maloni šviesa pasklinda į visus kitus paviršius.

Pasitarimo kambariuose sumontuotos akustinės gipso kartono plokštės. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Pasitarimo kambariuose sumontuotos akustinės gipso kartono plokštės. Dariaus Petrulaičio nuotr.

Projekto autoriai: Dmitrij Kudin, Laura Malcaitė, Rūta Kazėnaitė, Gintautas Gutauskas

Įgyvendinta 2019 m.

Plotas: 568 m²

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2019 gegužė.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.