Blog

Įkvėpta Nemuno kilpų peizažo

„Royal SPA Residence“
Raimondo Urbakavičiaus nuotr.

Turbūt tik kai kurie viešbučio „Royal SPA Residence“ svečiai pamena anksčiau čia buvusius ištaigingiausius Lietuvoje senelių namus. Jų gyventojams karališkai orios senatvės, ko gero, yra pavydėjęs ne vienas lietuvis. Įstaigai bankrutavus, pastate įkurtas viešbutis šiandien išgyvena renesansą – atnaujinti pirmieji numeriai svečiams žada gerokai šviesesnę, modernesnę aplinką.

Puikios gamtos atspindžiai

Permainas išgyvenantis viešbutis „Royal SPA Residence“ jau atvėrė 18 visiškai atnaujintų numerių. Tai dar tik pokyčių pradžia: ką tik baigtas pirmasis rekonstrukcijos etapas, jau imtasi kito, o 2019 m. viešbutį numatyta prijungti prie viešbučių tinklo „Mercury“.

Viešbutis dėl rekonstrukcijos nebuvo uždarytas, todėl darbai vyksta etapais, atnaujinama po atskirą pastato aukštą.

Interjero projekto autorė, architektė Nijolė Norkūnienė pasakojo, kad, pastate panaikinus senelių namus, juos pakeitusiame viešbutyje buvo atliktas tik minimalus numerių remontas. Todėl iki šiol kambariuose vyravusį gana senovinį dizainą nuspręsta keisti į gerokai lengvesnį, modernesnį, labiau atspindintį laiką ir aplinką. Parinkta dominuojanti interjero tema – gamta. Toks sprendimas, žinoma, neatsitiktinis – viešbutis apsuptas nuostabios regioninio parko gamtos, gaivų orą teikia pušys, vingiuoja Nemuno kilpos. Pačiame viešbutyje yra SPA su vietoje trykštančiu mineraliniu vandeniu. Todėl nutarta, kad naujajame viešbučio įvaizdyje turėtų atsispindėti gamtos, mineralinio vandens, sveikatinimo procedūrų motyvai. Tokios temos įkvėpė ir spalvinių derinių idėjas. Buvo parinkti Lietuvos gamtai būdingi švelnūs, prislopinti žali, mėlyni, vandens, dangaus atspalviai. Architektė nusprendė kiekvieną kambarį papuošti grafikos kūriniu. Originaliuose dizainerės kurtuose grafiniuose darbuose, pereinančiuose į lubas, taip pat atsispindi gamtos, augalų, vandens motyvai.

Nutarta, kad naujajame viešbučio įvaizdyje turėtų atsispindėti gamtos, mineralinio vandens, sveikatinimo procedūrų motyvai. Tokios temos įkvėpė ir spalvinių derinių idėjas.Nijolė Norkūnienė

Raimondo Urbakavičiaus nuotr.

Dėmesys įvairiems poreikiams

N. Norkūnienės teigimu, viešbučio pastato architektūra kiek archaiška, todėl norėjosi ją atnaujinti gerokai modernesniu interjero stiliumi. Buvo specialiai parinkti modernaus dizaino, lengvi baldai, pavyzdžiui, kilnojamieji staliukai metalinėmis kojomis.

Daugiau naujumo įspūdžio suteikė ir kambariuose atsiradęs didesnės erdvės pojūtis. Architektė pasakojo, kad tinklui „Mercury“ būdingi ne mažesni nei 20 kv. m ploto kambariai, taigi, gerokai didesni nei standartiniai kitų viešbučių kambariai. Pagal viešbučių tinklo standartus buvo visiškai perplanuotos ir vonios patalpos, parenkant žmogui optimalius dušų, stalviršių dydžius.

Stengtasi maksimaliai išnaudoti kambarių plotą ir užtikrinti baldų labilumą. Svečių patogumui buvo sukurtos transformuojamosios lovos – panorėjus galima miegoti ir vienoje dvigulėje, ir dviejose atskirtose lovose. Anot projekto autorės, Lietuva nėra turtinga šalis, todėl dažnai dėl taupumo svečiai nusprendžia dalytis kambarį su kitu žmogumi. Apgalvotas ir komfortiškas kiekvienos lovos apšvietimas. Šviestuvus galima patogiai reguliuotis pagal poreikį, net atstūmus lovas – tam pritaikyti specialūs šviestuvai ant ilgos, lanksčios kojelės. Kiekviename kambaryje sukurtas ne tik iš viršaus krentantis apšvietimas, bet ir šoninis – toks buvęs viešbučio savininkų pageidavimas.

Raimondo Urbakavičiaus nuotr.

Architektės žodžiais, įspūdis, kad interjere vyraujančias šviesias spalvas papildo daug medienos, iš tiesų nėra visiškai teisingas. Panaudota medžiaga, atrodanti kaip natūralus medis, yra aukštos kokybės, puikios išvaizdos laminatas. Tai, kad ši medžiaga yra nedegi, nulėmė jos pasirinkimą – viešbučiams keliami priešgaisriniai reikalavimai labai griežti, todėl visos naudojamos medžiagos privalo turėti degumo sertifikatus.

Laikantis tinklo „Mercury“ standartų, ypatingas dėmesys buvo skirtas viešbučio akustinėms ypatybėms pagerinti. Sudėtos akustinės priešgaisrinės durys, sustiprinta garso izoliacija tarp kambarių. Architektė aiškino, kad komunikacijos buvo išvedžiotos ne sienoje, o specialioje pertvaroje šalia jos, taip nepablogintos sienos akustinės ypatybės.

Akustiką pagerino ir mineralinės vatos sluoksnis – net ir už sienos tekančio vandens garsai buvo gerokai prislopinti.

Pastate įgyvendintas tik pirmasis rekonstrukcijos etapas: rekonstruota 18 ekonominės klasės numerių, esančių ketvirtajame standartinio korpuso aukšte. Jau prasidėję žemesniojo aukšto numerių renovacijos darbai, po jų bus pradėta atnaujinti restoraną, konferencijų sales ir liukso numerius. Sykiu projektuojamas šalia viešbučio atsirasiantis naujas baseinas.

Raimondo Urbakavičiaus nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba. Architektūra) | 2018 rugpjūtis.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.