Vilniaus senamiesčio kvartalo netoli gynybinės sienos gaivinimo planų nestabdo: pristatymas visuomenei dar šiemet

2022 lapkričio 25 d.
tituline 1

NT vystymo įmonė „Releven“ netoli Vilniaus gynybinės sienos esančio kvartalo Žiupronių gatvėje atgaivinimo planų nestabdo. Architektūriniame tarptautiniame konkurse dar vasario mėnesį nugalėtoju paskelbtas architektūros studijos „Heima“ projektas DUNAMU. Šiuo metu vystomo projekto vietoje baigiami archeologinių kasinėjimų darbai ir dar šiemet projektinius pasiūlymus ketinama pristatyti visuomenei.

Unikalioje trijų bažnyčių ir dviejų vienuolynų apsuptyje esantis kvartalas dešimtis metų buvo naudojamas tarsi didelis sandėlis. Jei Subačiaus gatvė turi gilią istoriją, tai netoliese šlaitu besidriekianti Žiupronių gatvė ilgą laiką tebuvo kelias, kurio pašonėje driekėsi masyvūs garažai ir liūdna augmenija. 

„Gyventojai neprieštarauja teritorijos plėtrai, vystomai atsižvelgus į darnumo kriterijus. Todėl buvo tik laiko klausimas, kada apleistos teritorijos bus įveiklintos. Žmonės noriai priima teigiamus pokyčius, tik be abejo, nori būti proceso dalimi, nori būti išgirsti. Pavyzdžiui, netoliese buvo statoma parduotuvė, žmonės galvojo, ko galima tikėtis. Tačiau, kai projektas buvo baigtas, gyventojai pamatė sutvarkytą aplinką, gali džiaugtis saugesniais pėsčiųjų takais, įrengtu apšvietimu. Anksčiau ši vieta buvo apleista, čia rinkdavosi ne pati maloniausia kompanija, gyventojai nesijautė labai saugiai “, – sako Rasų kolonijos pirmininkė Živilė Cibutavičienė.

Projektai atgaivina viešąsias erdves

Tai, kad teritorija ilgą laiką nebuvo tinkamai prižiūrima pažymi ir NT vystytojo „Releven“ direktoriaus pavaduotojas Viktoras Zubrecovas . Anot jo, naujai vystomu projektu siekiama ne tik sutvarkyti apleistą teritoriją, bet ir ją įveiklinti, kuriant patrauklias viešąsias erdves. 

„Dėmesį skiriame ne tik vystomam kvartalui, bet ir gretimoms teritorijoms. Šiuo metu sprendžiame su Vilniaus miesto savivaldybe dėl galimybės sutvarkyti šalia esančias erdves ir dėl jų galimų sprendinių. Būtų puiku, miestiečiams atverti prieigą Žiupronių-M. Daukšos gatvių sankryžoje esančios žaliosios erdvės. Norime teritorijai suteikti jaukios šviesos ir suteikti miestiečiams daugiau lankytinų vietų“, – sako NT vystytojo „Releven“ atstovas.

Planšetai 2 scaled 1

Kompanijos paskelbtame tarptautiniame konkurse dalyvavo 5 architektų darbai iš Lietuvos ir Nyderlandų, o komisija nugalėtoju išrinko architektų studijos „Heima“ projektą DUNAMU. Konkurso komisijos nuomone, nugalėjęs projektas išsiskyrė urbanistine struktūra, racionaliu išplanavimu, tvaresnėmis medžiagomis bei išplėtota vizija.

„Kiekvieną projektą, visų pirma, įkvepia teritorija ir jos apylinkės. Šiuo atveju buvo svarbu atsižvelgti į žaliąją erdvę pietinėje sklypų pusėje, Misionierių bažnyčią ir nuostabius panoraminius vaizdus  senamiesčio pusėje. Be abejo, svarbu į viską žvelgti su pagarba ir jautrumu supančiai aplinkai“, – sako studijos „Heima“ architektas Povilas Žakauskas.

Jis pažymi, kad šalia esamos sklypo teritorijos yra nutrūkusi istorinė Rasų g., kurią projekto metu buvo norima pabrėžti ir taip suformuoti komplekso prieigas. Tuo pačiu siekta paryškinti šalia esamų pastatų kryptį.

Architektas sako, kad projekto idėja turi pakankamai aiškias taisykles teritorijos atžvilgiu. Teritorijoje formuojami du atskiri kompleksai su vidiniais kiemais ir sutvarkytomis aplinkinėmis viešosiomis erdvėmis. Atskirti pastatai, pasak architekto, kuria įvairesnes perspektyvas ir didesnį natūralios šviesos patekimą. 

„Pateiktame darbe pastatų fasadui parinktos ramios ir neiššaukiančios spalvos, kurios padeda išryškinti pastatų monumentalumą“, – sako P. Žakauskas.

Projekto aprašyme akcentuota, kad projektuojami pastatai kurtų darnią kompoziciją sklypuose ir sustiprintų Žiupronių bei Vanagėlio g. ašis, harmoningai užpildytų apleistą teritoriją senamiesčio audinyje. Projekte siekiama, kad skirtingos tūrių formos atspindėtų kintantį senamiesčio siluetą, o tarp jų atvertos properšos sukuria naujas vizualines ašis komplekso ir miesto gyventojams.

Pagal projekto užduotį architektai suformavo du tūrius, kurie sujungiami bendra ugniasiene ir formuoja vientisą kompleksą. Nors siūloma architektūros kalba – viena – skirtinguose sklypuose esantys pastatai atskiriami per detales.

Projektui architektai parinko senamiesčiui artimas medžiagas, kurių šiuolaikiškas charakteris skirtas šiandieninei architektūrai. Siūlomos ilgaamžės, su aplinkiniais pastatais derančios šviesių atspalvių natūralaus molio/klinkerio plytos. Skirtinguose sklypuose stovinčius komplekso tūrius numatyta niuansiškai atskirti parenkant skirtingos proporcijos bei spalvos plytomis.

Projektuojamų pastatų fasadų stiklo plokštumų kiekis saugo pastatą nuo perkaitimo. Vidiniuose kiemuose numatyta formuoti želdynus, pastatų prakirtimai turėtų leisti cirkuliuoti orui kiemuose ir aušinti fasadus. Numatyta lietaus vandenį surinkti ir panaudoti želdynų laistymui.

Komentarai