• ruukki
  • tikkurila
  • ruukki
  • tikkurila

Biurai – lyg mašinos, valdomos pilotų

Agnė Tamašauskaitė 2021 spalio 4 d.
Livesport biuras
BoysPlayNice nuotr.

„Namas yra mašina gyventi“, – 1929 metais garsiai paskelbė Le Corbusier ir ši mechaninė metafora tapo pagrindine šiuolaikinės architektūros prielaida.

Tačiau metafora po truputį tampa realybe. Augant, tobulėjant technologinėms galimybėms, Čekijoje gimė nauja biuro koncepcija. Prahoje įsikūrusios „Reaktor Studio“ architektai suprojektavo ir sukonstravo futuristinį mechanizmą – erdvę, pagreitinančią mintis, palengvinančią darbą ir sujungiančią žmones kaip krumpliaračius didžiuliame automatizuotame aparate. Dirbtinio intelekto valdomas biuras kuria tiesioginį ryšį tarp skaitmeninio ir žmogaus proto bei padeda jiems papildyti vienas kitą. Rezultatas – išmaniai ir tikslingai suprojektuota mašina, kurią valdo jos pilotai – „Livesport“ įgulos nariai.

Kompanijos „Livesport“, apdorojančios duomenis iš viso pasaulio, esmė atsispindi visoje biurų interjero filosofijoje. 2068 kv. m projekto šešto aukšto formą apibrėžia pastato išcentrinė jėga. Pastato svorio centras yra atrijuje, kuriame generuojama reikalinga energija. Atrijus šiame projekte yra tarsi traukos centras, orientacijos taškas ir verslo renginių sritis. Visos šviesos, sofito plokštės, akustinės plokštės, vadinamųjų transformatorių sienos, grindų linijos – viskas tiesiog veda į įsivaizduojamą branduolį – įmonės širdį.

Greitis ir žmonių sąveika

„Livesport“ biurų pastate, tarsi futuristinėje filmo scenoje, galima vaikščioti visur, neatidarant nė vienų durų. Dirbtinio intelekto pasitelkiami jutikliai užfiksuoja besiartinantį žmogų ir sistema duris atidaro pati. Visas pirmo aukšto suplanavimas atspindi dinamišką dizaino sprendimą – laikrodžio mechanizmą. Padalyta į tris funkcinius apskritimus, erdvė leidžia kintamumą ir įvairų biuro kraštovaizdį.

Išorinis apskritimas, išsidriekęs palei išorinio fasado vidų, suteikia lanksčiai darbo zonai daug dienos šviesos. Toliau, einant liko centro, įrengti tiek uždari, tiek atviri biurai, taip pat ir bendrosios kampinės darbo vietos. Arčiausiai centrinio atrijaus yra trečioji, žalumos apsupta erdvė, skirta laisvalaikiui. Ši neformali aplinka kviečia žmones susitikti ir atsipalaiduoti.

Livesport biuras

Kiekvieno įmonėje dirbančio „piloto“ kabina buvo įrengta itin kruopščiai, kad būtų galima puikiai organizuoti savo veiklą. Reguliuojamos ekrano svirtys, ergonomiški stalai ar chirurginės lempos yra pagrindinė kiekvienos darbo vietos įranga. Automatizuotos kėdės pačios idealiai prisitaiko prie žmogaus kūno, nereikia jokių papildomų nustatymų. O televizoriaus ekranai, įmontuoti į metalo lakštų sienas, priklauso įrenginių, reikalingų įgulos narių sinchronizavimui, serijai.

Paspaudus akceleratorių ir leidžiantis į kelionę pagrindiniu keliu, kuris veikia kaip pastato stuburas, dirbtinio intelekto valdomi judesio jutikliai įjungia apšvietimo grandinę. Prasidedantis domino efektu, apšvietimas primena galingų sportinių automobilių pagreitį. Ši grandinė atspindi pastato dvasią per vikrumą, tikslumą ir judėjimą, taip pat ir visą įmonės kultūrą, pagrįstą greičiu ir žmonių sąveika.

Apšvietimui pastate panaudota DALI (Digital Adresable Lighting Interface) skaitmeninė apšvietimo valdymo sistema. Tai decentralizuota sistema, kuriai nereikia atskirų, daug vietos užimančių centrinių skydelių. Kiekvienas sistemos elementas (šviestuvo valdymo modulis, jungiklio modulis) turi integruotą programuojamąjį mikrokompiuterį, atliekantį ryšio kanalo formavimo funkciją ir taip „Livesport“ pastate patogiai ir paprastai valdomas vidaus ir lauko apšvietimas.

Livesport biuras

Automatizuotos ir transformuojamos konstrukcijos

Dešimtyje lanksčių, transformuojamų būdelių, reprezentuojančių laikrodžio mechanizmo komponentus, telpa visų įrenginių branduoliai, serverių patalpos, nedidelės posėdžių salės ir virtuvėlės. Naudodami įmontuotus besisukančius „sparnus“, tokie transformatoriai gali padalyti atviros erdvės plotą į mažesnius uždarus biurus, efektyviai prisidėdami prie bendro greitai ir tikslingai prisitaikančios aplinkos koncepto. Atidaromas sluoksnis, esantis šalia stalų, suteikia daug vietos daiktams sandėliuoti, rūbinėms, telefonų kabinoms ar įtaisytoms sėdynėms. Perforuoti metalo lakštai leidžia žvilgtelti į posėdžių kambarius, išsaugant privatumą.

Išmani natūralios gamtos integracija

Kurdami išmanų, dirbtinio intelekto valdomą biurų pastatą, architektai neatsisakė ir natūralios gamtos elementų, kurie suprantami kaip būtini geresnei darbuotojų savijautai, sveikatai ir bendram mikroklimatui. Atrijaus pakraštyje įrengtos vietos, skirtos bendruomenei ir socialiniams ryšiams, jose gausu natūralios augalijos. Virtuvėlės, kavinių sėdimosios vietos, laisvalaikio zonos neoficialiems susitikimams ir kavos pertraukai yra padalytos žaliomis sienomis, kurių hidroponiniai įrenginiai įgulos nariams atlieka keletą funkcijų.

Virtuvėlėse auginamos valgomųjų augalų rūšys, tokios kaip plačialapiai čiobreliai, mėtos ar melisos. Kai kurie augalai turi dekoratyvinę paskirtį, o kiti valo orą arba pripildo interjerą malonaus kvapo. Puiki darbuotojų ir svečių savijauta šiame išmaniame pastate užtikrinama per gamtos ir automatizacijos sąveika. Dizaino autorių Jakubo Heidlerio ir Jano Kačerio teigimu, tam, kad būtų galima sukurti išties novatorišką, sveiką ir patogią erdvę, neapsieinama nei be dirbtinio intelekto galimybių, nei be natūralios gamtos elementų.

reaktor livesport offices boysplaynice 31

Naujo medžiagiškumo beieškant

Bendram pastato interjero dizainui pasirinkta bazinė tamsių tonų paletė, erdvės puikiai atspindi futuristinį dizainą ir išmanumą. Įvairūs bandymai, atlikti su medžiagomis, ir tinkamiausios paviršiaus medžiagos paieška privedė projekto autorius prie eksperimentinio sprendimo pasirenkant grubius vario ir žalvario elementus Metaliniai lakštai buvo panardinti į rūgštį, apdeginti ir subraižyti vieliniu šepečiu ir taip gautos specialiai šiam projektui pritaikytos plokštės, kurios buvo panaudotos tiek baldams, stalams, spintelėms, tiek vidinėms pertvaroms sukurti.

Dešimties transformuojamų kambarių paviršiams panaudota perforuotoji geležis, akustinės plokštės vidinėms sienoms, žalvaris, varis susitikimų stalams, o lubų plokštėms – perdirbtas plastikas.

Apibendrinant

Naujo koncepto biurų pastatą sukūrę „Studio Reaktor“ savo darbą grindžia sinergija ir tvirtais tarpdisciplininio bendradarbiavimo ryšiais. Pasak architektų, nauji sprendimai atsiranda per ilgalaikius nuomonių konfliktus, o į šiuolaikinį projektavimą itin svarbu įtraukti tiek dizainerius, tiek kraštovaizdžio kūrėjus, tiek statybininkus ir išmaniųjų technologijų specialistus, kad būtų pasiektas kokybiškiausias būdas, kaip pagerinti aplinką, kurioje gyvename.

Naujos kartos lanksčių „Livesport“ biurų 2.0 modelis siekia tapti įkvepiančiu lyderiu, ieškant naujos krypties. Stiprus ryšys tarp įmonės tapatybės, jos DNR ir darbo vietos yra tarsi reakcija į dabartinį laikotarpį, iškėlusį daug klausimų. Ši novatoriška, dirbtinio intelekto valdomų pastatų kryptis leidžia iš arti pažvelgti ir įsivaizduoti, kaip gali atrodyti daugelio mūsų darbo vietos jau visai netolimoje ateityje.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2021 rugpjūtis-rugsėjis

Norite žurnalo tiesiai į namus ar biurą?

Prenumeruokite metams vos už 27 eurus!

Komentarai

statyba ir architektura
archicad