BIG rekonstruoti pastatai Danijoje tapo muziejumi, bylojančiu apie karo pabėgėlių patirtis

Vida Kuzmickaitė 2022 liepos 12 d.
BIG muziejus danijaTik SA

Oksbole (Danijoje) pristatytas vienas naujausių danų architektų studijos „Bjarke Ingels Group“ (BIG) kūrinių – pabėgėlių muziejus „FLUGT“, kuris jau atvėrė duris lankytojams. Rekonstrukcijos metu buvo išlaikytas originalių statinių autentiškumas.

Muziejus įsikūrė miško apsuptyje, buvusios Oksbolo pabėgėlių stovyklos teritorijoje, kurioje XX a. buvo apgyvendinti net 35 tūkst. Antrojo Pasaulinio karo pabėgėlių. Tuo metu Oksbolas buvo tapęs penktu didžiausiu miestu Danijoje. BIG architektai, įgyvendindami naująjį projektą, transformavo ir išplėtė du stovyklai priklausius ligoninės pastatus bei įrengė 1 600 kv. m ploto muziejų. Tebėra išlikę dalis originalių stovyklos konstrukcijų.

„FLUGT“ muziejuje pasakojamos pabėgėlių istorijos, kuriomis dalinasi gimtąsias šalis dėl karo palikę žmonės, ir pristatomi globaliniai iššūkiai.

FLUGT Image by Danyu Zeng 01 pm edit scaled 1

Pastatytas priestatas

Buvusi ligoninė, pertvarkyta į muziejų, susideda iš dviejų pailgų korpusų. BIG architektai sujungė abiejų pastatų tūrius, juos pratęsdami ir papildydami 500 kv. m pločio priestatu. Naujasis priestatas – dinamiškos, lenktos formos, visa jo erdvė kruopščiai suprojektuota ir įrengta siekiant sukurti kuo svetingesnę atmosferą muziejaus lankytojams.

Priestatui naudojamos vidaus erdvėse matomos medinės konstrukcijos, kurios buvo sukurtos taip, kad atkartotų medinių ligoninės pastatų stogų linijas. Iš išorės statinys darniai susilieja su raudonomis buvusių ligoninės pastatų plytomis – priestato fasadui naudojamas atmoferos poveikiui atsparus rūdintas („Cor-Ten“) plienas. Kitoje statinio pusėje (į vidinį kiemą) įrengtas stiklo fasadas.

R Hjortshoj Flugt PRESS 4 pm edit scaled 1

Įžengus į muziejų iš karto pastebima stiklinė siena, pro kurią atsiveria vaizdas į žalią kiemą ir mišką. Šis sprendimas vidaus erdvėms suteikė daug natūralios šviesos. Taip pat atvėrė galimybę vestibiulio zoną transformuoti į ekspozicinę erdvę, nuo kurios lankytojai pradeda savo pažintį su muziejumi.

Išsaugota autentika

Architektai siekė išlaikyti kuo daugiau autentiškų detalių. Nors didžioji buvusios ligoninės kambario sienų dalis buvo nugriauta, kai kurios vidinės sienos išliko originalios. Dalis vidaus erdvių buvo kiek praplėstos, tokiu būdu suformuojant didesnes zonas parodoms. Senąjį ir naująjį statinio medžiagiškumą apgalvotai sujungė medinė apdaila, įrengtos geltonų plytų grindys. Šie sprendimai leido išsaugoti ligoninės pastatų istorinę vertę ir juos prikelti antram gyvenimui.

pastatas

Svarbiausios architektūros, interjero ir paveldo naujienos – nepraleiskite!

Šiaurinėje muziejaus dalyje yra įrengtos galerijos erdvės, o pietinė dalis skirta konferencijų salei, nedidelėms ekspozicijų erdvėms, kavinei, biurams. Visame muziejaus vidaus interjere dominuoja mediniai elementai, natūralios spalvos.

Pabėgėlių muziejus „FLUGT“ įsikūrė netoli „Tirpitz“ muziejaus, kurį taip pat projektavo BIG. Pastarasis buvo pastatytas greta vokiečių Antrojo pasaulinio karo bunkerio. Muziejus įvardytas „nematomu pastatu“, kadangi susiliejo su landšaftu ir jį gaubia natūrali kalva.

Abiejų muziejų projektus užsakė organizacija „Vardemuseerne“, kurios tikslas yra saugoti istorinę atmintį ir dalintis vertingomis žiniomis su visuomene.

Komentarai