Blog

Baltasis kubas

„Mariposa 1038“
Pastato architektūrinis sprendimas labai elegantiškas, įkūnijantis lengvumo ir žaismingumo įvaizdį. Paul Vu nuotr.

Kubas – pati paprasčiausia ir viena labiausiai architektų pamėgtų formų, sekant priežodį – genialumas paprastume. Pasirodo, tereikia ją šiek tiek deformuoti ir, nesirenkant sudėtingų erdvinių tūrių, logiškai išspręsti pastato konstruktyvą ar net sukurti įspūdingą vidinę erdvę. Toks yra architektų studijos „LOHA“ Los Andželo Korėjataune (Koreatown), viename tankiausių miesto rajonų, suprojektuotas daugiabutis „Mariposa 1038“, pelnęs daugybę apdovanojimų: AIA Los Andželo dizaino apdovanojimą (AIA Los Angeles, Design Award); Amerikos architektūros prizą (The American Architecture Prize); AIA Kalifornijos tarybos dizaino apdovanojimą (AIA California Council, Design Award).

Namo vieta: Los Andželas, Kalifornija, JAV.
Plotas: 6317,41 m². 32 butų namas.
Užsakovas: Mana Hale, LLC.
Architektai: Lorcan O’Herlihy Architects [LOHA] Lorcan O’Herlihy (vyr.arch.), Nick Hopson, Dana Lydon, Alex Anamos, Donnie Schmidt, Jessica Colangelo, Jennie Matusova.
Konsultantai: LINK Landscape (Landscape Architect – kraštovaizdžio arch.), Amir Pirbadian, Inc. (Structural Engineer – struktūrinė inžinerija), Budlong & Associates (MEP Engineer – mechanika, elektra, santechnika), Harvey Goodman Civil Engineering (Civil Engineer – civilinė inžinerija), Geocon West (Geotechnical Engineer – geotechninė inžinerija).

Kiekvienam balkonui ir langui suteiktas unikalus gylis ir vaizdas. Paul Vu nuotr.

Kiekvienam balkonui ir langui suteiktas unikalus gylis ir vaizdas. Paul Vu nuotr.

Įsimintina deformuoto kubo forma

Los Andželo Korėjatauno rajonas pagal gyvenimo būdą gali būti priskiriamas prie labiausiai ir nuolat besikeičiančių vietų mieste. Studijos „LOHA“ architektai čia suprojektavo 32 apartamentų, 6317,41 kv. m ploto daugiabutį „Mariposa 1038“. Pastato architektūrinis sprendimas labai elegantiškas, įkūnijantis lengvumo ir žaismingumo įvaizdį. Fasadai primena deformuoto kubo tūrį, tarytum apibrėžiantį viešosios ir privačios erdvės ribas. Įlenkti, tarsi įgaubti į vidų namo fasadai namo galuose vėl sugrįžta į menamo kubo kraštinių kampus. Nusėtas išsikišusių fasado dalių, rėminančių langus ir žyminčių taisyklingo kubo kraštines, statinys pratęsia gatvės perimetrą, taip harmoningai įsiliedamas į aplinkos kontekstą. Balkonai ir langų rėmai išlindę tiek, kiek tai leidžia geometriškai užpildyti įsivaizduojamą taisyklingą kubo tūrį. Taip kiekvienam balkonui ir langui suteiktas unikalus gylis ir vaizdas. Balta fasado spalva sustiprina struktūros formos grynumą ir lengvumą, kurį sutrikdo juodų išsikišusių „dėžučių“ ritmika. Taigi, per baltą ir juodą fasado grafiką dieną kintantis natūralus apšvietimas formuoja šešėlius, kurie aktyvuoja statinio vizualinę kaitą.

Baltos laiptų ir atvirų vidaus galerijų juostos-turėklai sukuria savotišką tęstinumą einant iš vieno aukšto į kitą. Paul Vu nuotr.

Baltos laiptų ir atvirų vidaus galerijų juostos-turėklai sukuria savotišką tęstinumą einant iš vieno aukšto į kitą. Paul Vu nuotr.

Originalūs funkciniai sprendimai – į namą patenkama iš vidinio kiemo

Šalia žaismingo architektūrinio dizaino, namo konceptuali idėja yra statinio vidinės dalies sprendimas. Pastato centre sukurta savotiška elipsės formos ertmė, dėl kurios į jo centrą patenka natūrali dienos šviesa. Vidiniame kieme po atviru dangumi įrengtas ir nedidelis sodas, kuriame yra integruota lietaus vandens surinkimo sistema. Baltos laiptų ir atvirų vidaus galerijų juostos-turėklai sukuria savotišką tęstinumą einant iš vieno aukšto į kitą. Šioje vidinėje pastato dalyje patenkama į butus – čia yra išdėstyti įėjimai. Tinkamas mikroklimatas apartamentuose užtikrinamas pasitelkus rekuperatorius. Plokščiasis namo stogas panaudotas kaip papildoma namo erdvė, nuo kurios atsiveria puikūs panoraminiai vaizdai į Los Andželo miestą ir Santa Monikos kalnus. Suformuotose poilsio zonose išdėstyti dekoratyvūs kubai su augalais, kurių pašonėje yra minkštasuoliai. Sukurtos puikios sąlygos pailsėti ir maloniai leisti laiką. Stogo viršus išklotas kietmedžio lentjuostėmis, formuojančiomis laivo denio įvaizdį.

Pastato centre sukurta elipsės formos ertmė, per kurią patenka natūrali dienos šviesa.

Pastato centre sukurta elipsės formos ertmė, per kurią patenka natūrali dienos šviesa.

Pastato konstrukcija – medinis karkasas

Keturių aukštų pastatas yra sukonstruotas naudojant medinį karkasą, sumontuotą ant gelžbetoninių liejamųjų pamatų. Požeminiame aukšte įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Išoriniai balkonų rėmai – metaliniai. Taip pat metalinės ir vidinių baliustradų struktūros. Tiek vidiniai slankieji, tiek išoriniai langai – aliuminio profilių su stiklo paketais. Grindys name – įvairiarūšės: vonios kambariuose sudėtos keraminės plytelės, kambariuose – kietmedžio grindlentės, miegamieji iškloti kilimine danga. Balta interjero spalva pabrėžia švarą, paprastumą ir optimalų komfortą.

Matthew Brush nuotr.

Koncepcijos diagrama

Maksimalus užstatymo tūris sklype.

Maksimalus užstatymo tūris
sklype.

Statinio cokolis pakeltas nuo žemės, siekiant suformuoti įėjimus ir podiumus į pastatą.

Statinio cokolis pakeltas nuo žemės, siekiant suformuoti įėjimus ir podiumus į pastatą.

Statinio tūris įgaubiamas, o vidinio kiemo erdvė suapvalinta.

Statinio tūris įgaubiamas, o vidinio kiemo erdvė suapvalinta.

Suprojektuoti išsikišę balkonai, kurių geometrija tarsi užpildo kubą, formuodama taisyklingą statinio tūrį.

Suprojektuoti išsikišę balkonai, kurių geometrija tarsi užpildo kubą, formuodama taisyklingą statinio tūrį.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba. Architektūra) | 2018 rugsėjis.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.