Vilniaus oro uoste baigta centrinės aikštės rekonstrukcija

Vilniaus oro uoste baigta centrinės aikštės rekonstrukcija

Vilniaus oro uostas scaled

Lietuvos oro uostai (LTOU) praneša, kad Vilniaus oro uosto centrinė eismo schema po rekonstrukcijos atveriama transportui, esminiai darbai baigti mėnesiu anksčiau. Naujoje aikštėje priešais terminalą įrengta daugiau nei 400 lengvųjų automobilių ir autobusų stovėjimo vietų, netolimoje ateityje bus įrengtos kelios dešimtys elektromobilių įkrovų vietų, jau įrengtos naujos dviračių statymo vietos, įdiegtas naujas ženklinimas, sukurtos žaliosios zonos, pastatytos specialios pastogės nuo kritulių ir kiti sprendimai, kurie skirti geresnei keleivių patirčiai ir keleivių transporto srautų valdymui.

Teigiama, kad tai pirmojo stambaus keleivių infrastruktūros atnaujinimo etapo pabaiga, kuri žymi reikšmingą žingsnį pirmyn į visiškai atnaujintą sostinės oro uostą, kuriame jau kitais metais startuos ir naujasis išvykimo terminalas.

Investicijos į centrinės aikštės atnaujinimą siekia 9,5 mln. eurų. Viso buvo rekonstruota beveik 30 tūkst. kv. m teritorija.

„Nauja transporto judėjimo schema atveria galimybes efektyviau aptarnauti automobilių ir viešojo transporto srautus. Tai ypač svarbu baigiant kitus Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos darbus ir žvelgiant į artėjantį naujojo išvykimo terminalo atidarymą, kai jau kitąmet galimybes aptarnauti išvykstančių keleivių srautus sostinės oro uoste padidinsime dvigubai“, – teigia Arnas Dūmanas, Lietuvos oro uostų (LTOU) infrastruktūros plėtros departamento vadovas.

20240829VNO3min scaledRekonstrukcija vykdyta keliais etapais

Eismo schemos pertvarka prie pagrindinių šalies oro vartų nuo metų pradžios buvo įgyvendinta keliais etapais ir baigta per mažiau nei devynis mėnesius. Pasak A. Dūmano, tai rodo, kad projekto rangovas „Eikos statyba“ darbus planavo itin atsakingai bei pasitelkė profesionalius partnerius, kurie įgyvendino darbus.

„Džiaugiamės galėdami pristatyti sėkmingai užbaigtą Vilniaus oro uosto centrinės aikštės rekonstrukcijos projektą. Šio projekto įgyvendinimas puikus pavyzdys kaip glaudus bendradarbiavimas su Lietuvos oro uostais ir visomis kitomis projekte dalyvavusiomis šalimis leidžia pasiekti puikių rezultatų. Mūsų komanda įdėjo daug pastangų, kad užtikrintume aukščiausią statybos kokybę ir būtų laikomasi visų nustatytų terminų. Esame įsitikinę, kad atnaujinta aikštė gerokai pagerins keleivių patirtį ir padės oro uostui tapti dar patrauklesniu tiek lankytojams, tiek oro linijoms“, – Almantas Čebanauskas, „EIKOS statybos“ vadovas.

Įrengta pastogė nuo lietaus ir sniego

Po šių permainų centrinė aikštė prie Vilniaus oro uosto tapo patogesnė atvykstantiems ir išvykstantiems vairuotojams bei keleiviams. Aiški transporto schema leidžia lengviau susiorientuoti ir manevruoti oro uosto prieigose.

Taip pat atnaujintos ir patogiau išdėstytos taksi ir pavėžėjimo paslaugų zonos. Įrengtos naujos viešojo transporto sustojimo vietos bei judėjimo schema keleiviams padės judėti sklandžiau ir greičiau tiek esamo, tiek naujojo išvykimo terminalo kryptimis.

Dalis naujos centrinės aikštės uždengta specialia pastoge, kuri apsaugo lankytojus nuo kritulių ar kaitrios saulės spindulių tuo metu, kai į oro uostą atvykstama išleisti ar pasitikti keleivių.

Vilniaus oro uostas scaledVilniaus oro uoste scaledEsminiai eismo schemos pokyčiai keleiviams

LTOU atstovai teigia, kad visa senosios eismo schemos logika buvo iš esmės pakeista, o dabartiniai sprendimai leidžia transporto priemonėms efektyviau judėti ratu, iš esmės išvengti atvejų, kai atvažiuojama ne į tą aikštelę, vairuotojai gali patogiau pasitikti arba išleisti keleivius.

Šiuo metu keleiviai pėsčiomis į išvykimo terminalą gali patekti trimis būdais: per abi panduso puses arba per atvykimo terminalą. Daugiau bagažo turintieji gali pakilti atvykimo terminalo liftu. Atvežant ar pasiimant keleivius, kurie turi judėjimo ar kitų negalių, galimas užvažiavimas ant panduso – tokiu atveju reikia interneto puslapyje ne mažiau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į oro uostą užpildyti specialią formą.

Centrinėje aikštėje aktualiausias pokytis privačiam transportui – pirmosios dvi įvažiavimo eismo juostos skirtos pasukti kairiau – į trumpalaikio stovėjimo aikštelę (P2). Dar viena – kairiau sukti leidžianti trečioji juosta – „Kiss&Fly” zona, kuri skirta greitam pasitikimui arba keleiviams išleisti.

Kitoje eismo schemos dalyje sukurta stovėjimo zona didesniam keleiviniam transportui (autobusams) – ji pasiekiama sukant į dešinę.

Centrinėje aikštėje (P2) įrengtos ir dviračių laikymo, paspirtukų dalinimosi vietos, elektromobilių įkrovos stotelės. Lieka ir oficialių oro uosto taksi linija, atnaujintos miesto viešojo transporto sustojimo vietos.

Temos: Eikos statyba, Vilniaus oro uostas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

Susiję straipsniai
Susiję straipsniai