Top Baneris

2023 metų langų uždengimo tendencijos: ką siūlo rinktis specialistai

2022 gruodžio 10 d.
Ennis Cashmere scaled
Pasidalykite straipsniu

Įrengiant naują interjerą ar norint įkvėpti gyvybės į pasenusį dizainą, siekiama sukurti šviežiai ir šiuolaikiškai atrodančias erdves. Tačiau dizaineriai perspėja: neverta aklai vaikytis madų, kurios keičiasi vis sparčiau. Didžiausias mūsų dešimtmečio tendencija – tvarumas ir sąmoningumas.

Gerai apgalvoti sprendimai padeda parinkti kokybiškus, ilgaamžius produktus, kurie atrodys skoningai ir aktualiai ir po dešimties metų. Tai liečia visas interjero sritis: tiek sienų apdailą, tiek langų uždengimą, kuriam individualūs klientai neįpratę skirti per daug dėmesio. Visiems, kas žengiant į naujus metus įžengs ir į naują būstą, „Domus Lumina“ specialistai siūlo apsvarstyti daugiau langų uždengimo variantų – galbūt tarp jų slypi labiau praktiškas ar ilgaamžis sprendimas, nei tradicinis dieninių ir naktinių užuolaidų tandemas?

monika3

Medinės žaliuzės – ilgaamžis ir jaukus sprendimas

Gyvenamųjų patalpų įrengime, be tradicinių medžiaginių užuolaidų, vis daugiau populiarumo įgyja medinės žaliuzės. Anksčiau žaliuzės buvo siejamos su nejaukių ofisų erdvėmis – tačiau medis suteikia absoliučiai naują įvaizdį: tai stilingas, praktiškas ir nesenstantis langų uždengimo būdas. Medis interjerui suteikia jaukumo, šilumos ir subtilios prabangos jausmą. Medinės žaliuzės tiks ir privačių būstų, ir biurų, ir viešos paskirties interjerams. Verta paminėti unikalų, tik žaliuzėms būdingą subtilaus šviesos išsklaidymo efektą, kuris kuria ypatingą patalpų atmosferą.

Kalbant apie šviesą – žaliuzės leidžia ypač lengvai kontroliuoti jos patekimą į vidų, reguliuojant juostelių pasvirimo kampą įvairiu kampu. Pakeliant medines juosteles į viršų šviesos srautas nukreipiamas į lubas, nuleidžiant – į grindis.

Dienos metu, norint mėgautis vaizdais pro langą, jas galima pilnai patkelti ar atitraukti iki norimo aukščio. Norint patalpas pilnai užtamsinti, galima žaliuzes derinti su naktinėmis užuolaidomis: tokia kombinacija žiūrisi moderniai ir skoningai, o tinkamai parinkus spalvas, gali atrodyti tiek švelniai ir jaukiai, tiek elegantiškai ir solidžiai.

Medines žaliuzes taip pat paprasta prižiūrėti: užtenka perbraukti šluoste ar specialiais „piršteliais“. Tinkamas gaminio higienos palaikymas padeda kurti sveiką patalpų mikroklimatą, kas gali būti ypač svarbu alergijų kankinamiems asmenims.    

w medines Timberlux 1
Medinės žaliuzės subtiliai išsklaido šviesą sukurdamos jaukią atmosferą ir modernų interjero įvaizdį

Plisuotos žaliuzės: nestandartinių langų išsigelbėjimas

Šiuolaikinėje architektūroje, ypač mūsų klimato juostoje, didelis dėmesys atitenka langams: dideliems, įleidžiantiems daug šviesos, dažnai – nestandartinių išmatavimų ar formų. Neretai didelių stiklo plokštumų uždengimui netinka tipinės žaliuzės, romanetės ar roletai, o užgožti interjero sunkiomis užuolaidomis taip pat nesinori.

Tokiu atveju gelbsti plisuotos žaliuzės: klostuoto audinio produktas, kurį galima pritaikyti ir stoglangiams, ir trikampiams, ir trapeciniams, netgi senamiesčiuose dažnai pasitaikantiems pusapvaliems langams (tokiu atveju žaliuzė yra suskleidžiama kaip vėduoklė).

Be plačių pritaikymo galimybių, plisuotos žaliuzės turi dar vieną privalumą – kompaktišką montavimo būdą. Tokį produktą klientai neretai renkasi kai nori sutaupyti erdvės interjere.  Kokybiškos, storos ir sunkios užuolaidos užima tikrai nemažai vietos, o roletų viršuje yra už lango rėmo išsikišusi kasetė, į kurią susisuka audinys.

Plisuotos žaliuzės neturi išsikišusių mechanizmų ir montuojasi lango viduje arba ant lango rėmo, gali būti valdomos ir iš viršaus į apačią, iš apačios į viršų, jas galima pritvirtinti net lango centrinėje dalyje – tokiu būdu pridengiama tik „strateginė“ lango dalis (kas aktualu, pavyzdžiui, vonios kambariuose), o šviesa į patalpą patenka per viršų.

Platus audinių pasirinkimas leidžia žaliuzes derinti prie įvairių klientų poreikių: norint uždengti langą, tačiau neužtamsinti patalpų, patariama rinktis viengubo audinio žaliuzes. Nakčiai ar patalpų užtamsinimui dienos metu reikėtų rinktis dvigubą plisuotos žaliuzės audinį, nes būtent šiame modelyje nėra skylučių per kurias suvertos kopetėlės, viskas yra paslėpta tarp audinio sluoksnių.

Galimas ir kombinuotas „diena-naktis“ variantas, kai naudojami du skirtingo šviesaus pralaidumo audiniai. Kaip ir medines, plisuotas žaliuzes taip pat paprasta prižiūrėti: jos valomos su paprasta šluoste.

w plisuota zaliuze 1
Žaliuzes galima kabinti ir per vidurį šitaip uždengiant patalpas nuo pašalinių akių ar pernelyg ryškios spalvos, tačiau paliekant pakankamai vietos spinduliams prasibrauti į vidų

Laisvė eksperimentuoti su roletais

Roletai neginčijamai populiarūs: tai labai dažnas standartinių langų uždengimo būdas, tinkantis tiek dienai, tiek nakčiai. Kaip ir kitose interjero dizaino srityse, skandinavišką paprastumą pamėgę lietuviai dažniausiai renkasi neutralių, į akį nekrentančių atspalvių roletus.

Dizainerė pastebi, jog net paraginti eksperimentuoti klientai nedrįsta rinktis ryškių spalvų ar raštų, tačiau pamatę rezultatą dažniausiai džiaugiasi patikėję specialisto patarimu. Spalvų baimė tikriausiai pagrįsta ir tuo, jog ypač populiarus atspalvis po metų gali atrodyti neaktualus, nemadingas ar net erzinantis. 

Nors „Pantone“ 2023 metų spalvos rinkimuose šiemet karaliauja ypač ryški raudonai-rožinė Viva Magenta, norintiems dekoruoti langus siūlome jos švelnesnius atspalvius ir prabangaus audimo, grublėtos tekstūros roletus. Verta pasižvalgyti ir po elegantiškus, klasikiniais pripažintus miško žalumo, grafito ar skirtingo intensyvumo ir tamsumo atspalvius.

w Roletas Altea Spice 1

Spalvoti roletai ne visada privalo būti akcentiniu interjero elementu: jų atspalvį priderinus prie bendros patalpos kolorito, galima sukurti ypač stilingą, klasikinį – bet ir drąsų monochromatinį įvaizdį.

Renkantis roletus svarbu atkreipti dėmesį ne tik į prie interjero derančią ar trendus atspindinčią spalvą, bet ir į audinio savybes. Be paprastų audinių galima rinktis pilnai užtamsinančius ir nakčiai ypač tinkančius „blackout“ ar šviesą praleidžiančius, tačiau išsklaidančius spindulius „screen“ roletus.

Ieškantiems originalumo siūloma apsvarstyti foto roletų variantą, kurie gaminami pagal paveiksliuką iš turimos galerijos arba klientų siūlomo paveiksliuko ar nuotraukos.

 Roletai įprastai naudojami standartinių langų uždengimui, tačiau juos galima rinktis ir esant dideliam patalpų aukščiui ar kai norima roletą montuoti nuo sienos. Tokiems atvejams tiks laisvai kabantys roletai.

w Roletas gamtos spalvos 1
Gamtoje aptinkami atspalviai – nesenstanti klasika. Tiems, kas norėtų kiek paįvairinti interjerą neatsisakant saugių, neutralių roletų atspalvių, siūloma pasižvalgyti po raštuotų audinių pasiūlą.

Skirtingų produktų kombinacijos: sparčiai populiarėjanti tendencija

Paklausta apie ateinančių metų tendencijų pranašystes, užuolaidų dizainerė Monika Rimgailienė pabrėžia populiarumą įgaunančius kombinuotus langų uždengimo būdus:

„Vis dažniaus susiduriu, kad klientai nori derinti užuolaidas su kitais uždengimo būdais. Naktiniai roletai su dieninėmis užuolaidomis, medinės žaliuzės su tarpinėmis (tankesnėmis) arba dieninėmis užuolaidomis, plisuotos naktinės žaliuzės ar naktinės romanetės su dieninėmis užuolaidomis… Klientai šiuos sprendimus renkasi taupydami erdvę arba ieškantys įdomesnio už tradicinį varianto.“

Iš tiesų, toks žaismas produktų kombinacijomis padeda išsirinkti poreikius geriausiai patenkinantį,  bet ir moderniai atrodantį variantą. Tikriausiai paprasčiausias būdas pagyvinti interjerą – išsirinkti kokybiškas, gal net akcentines užuolaidas.

Verta žinoti, jog jos atlieka ne vien šviesos patekimo į patalpą reguliavimo vaidmenį: yra nedegių audinių, atitinkančių patalpų saugumą (šis variantas puikiai tiks ir visuomeninės paskirties pastatams), ir garsą sulaikančių, kurios pagerins akustines savybes.

„Domus Lumina“ pasiūloje galima rasti „blackout„ ar „dimout“ tipo užuolaidas, natūralaus pluošto ar itališkus, išskirtinių raštų audinius. „Nebūtina visiems būti tradiciškiems“ – teigia dizainerė, tad klientai turi galimybė išsirinkti ir įdomų užuolaidų siuvimo būdą, kai kombinuojami kelių spalvų audiniai.

w miksas 3 1

Kokybiškų raštuotų audinių užuolaidos – puikus būdas įsipaišyti į trendus, pagyvinti, atšviežinti patalpų įvaizdį ar pabrėžti išskirtinę stilistiką.

Pasidalykite straipsniu
Rekomenduojami video