Top Baneris

Daugiau spalvų vonios kambariui!

2019 gegužės 3 d.
Vonios kambarys, ISH
Nuo 2019 m. individualiai įrengtuose vonios kambariuose bus daugiau spalvų – skelbia parodos organizatoriai. Organizatorių nuotr.
Pasidalykite straipsniu

Naujos mados diktuoja naujas taisykles! Interjero dizaineriai jau gali nustebinti užsakovus ir vietoj pabodusios baltos ir pilkšvos sanitarinės įrangos vonios kambariui pasiūlyti pačius įvairiausius gamtos atspalvius – nuo alyvuogių žalios iki terakotos.

Populiarėja natūralios medžiagos

Gyvenimo būdas vis labiau atsispindi ir vonios kambaryje – tokia yra pastarųjų metų tendencija, ryškėjanti tarptautinėse statybų ir interjero parodose. Viena didžiausių pasaulyje specializuota inovatyvaus dizaino vonios kambarių, energiškai efektyvių šildymo technologijų, oro kondicionavimo įrangos ir atsinaujinančių energijos šaltinių paroda ISH tik ką įvyko Frankfurte prie Maino.

Taip planuotojai ir pramonė reaguoja į individualiai suprojektuotus, itin modernius vonios kambarius, kuriuose vis daugiau vyrauja apdailos įvairovė ir stebina apšvietimo efektai. Įvairių medžiagų paklausa vonios patalpoje taip pat auga: tai – mediena, o kartu marmuras ir naujos metalo apdailos rūšys, kurios dabar turi pagrindinį vaidmenį. Ši tendencija vienodai taikoma čiaupams, maišytuvams, baldams, paviršiams ir vonios kambario aksesuarams.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Dar daugiau individualumo

Nuo 2019 m. individualiai įrengtuose vonios kambariuose bus daugiau spalvų – skelbia parodos organizatoriai. Daugiaspalvis metodas yra sąmoningai naudojamas išryškinti gyvenimo būdui, kaip vienam svarbiausių vonios kambario dizaino elementų, kitaip tariant, jį personalizuoti. Taip pat siekiama, kad vonios patalpa atliktų ir savotišką terapinį atsipalaidavimo vaidmenį (angl. therapeutical bathroom).

„2019-aisiais apie spalvas vonios kambaryje kalbama ypač garsiai, – sako dizaino publicistas Vaidas Norkus, šiemet apsilankęs Frankfurto parodoje ISH. – Dar prieš porą metų saikingas ir atsargus spalvų naudojimas vonios kambario interjere būtų traktuojamas kaip elegancijos ir stiliaus požymis. Vis tik bent kelerius artimiausius metus įvairesnių spalvų, drąsesnių spalvinių derinių vonios kambaryje turėtų būti vis daugiau.“

2019 m. ISH buvo eksponuojami spalvingi, sudėtingi vonios kambariai – nuo ryškios spalvos sanitarinės keramikos iki skaidrių vonios baldų su mėlynais ir žaliais atspalviais.

Nuo 2019 m. vonios kambaryje veikia 12 spalvų tendencija. Tradicinis supratimas apie vonios patalpą verčiamas aukštyn kojomis: jeigu pastaraisiais dešimtmečiais minimalistinė spalvų paletė rodė eleganciją ir supratimą apie dizainą, šiandien jį atspindi drąsus spalvų naudojimas. Kartu vonios spalva nebūtinai reiškia pernelyg didelį spalvingumą – perėjimas nuo baltos spalvos dominavimo prie neutralaus rudų ir žalių spalvų spektro, mišrių atspalvių arba stiprių tonų spalvų koncepcijų taip pat yra evoliucinis žingsnis „gyvenimo būdo vonios“ kryptimi.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Gamtos atspalviai – natūralumo ilgesys

Naujos mados diktuoja naujas taisykles! Paslaptis ta, kad vietoj pabodusios pilkos spalvos galite rinktis pagrindinius gamtos atspalvius: ar tai būtų purvo, molio ar terakotos, bronzos ar rūdžių, alyvuogių, pušynų ar kedro medžių, milteliai arba taupai. Madinga ruda gali būti interpretuojama dviem būdais: arba kaip ekologiškai įkvėptas spektras, kuris dažnai derinamas su natūraliomis medžiagomis, kad būtų sukurta harmoninga spalvų paletė, arba kaip sąsaja su praeities stiliais.

Tarkime, neutrali pilka gali būti derinama su turtingesniais spalvų tonais. Šiuolaikinio vonios kambario laikui nepavaldi tendencija skatina naudoti šį švelnesnį atspalvį: pilka yra idealus atspirties taškas neutraliam interjero dekoravimui. Šis pereinamas atspalvis nėra vonios kambario naujiena. Tačiau artėjančiame sezone būtent juodieji modernūs vonios kambariai po truputį užima jos vietą. Pilkos, baltos, juodos spalvos deriniai gali papildyti praktiškai bet kokią spalvų gamą.

„Nors pilka yra idealus sprendimas ieškantiems neutralaus, neišsišokančio spalvinio sprendimo, panašų efektą padeda sukurti vadinamoji „greige“ spalva (žodis „greige“ yra neologizmas, jungiantis savyje dvi prasmes – pilką (angl. grey) ir smėlio (angl. beige) spalvas).

Į madą sugrįžta ruda su pačiais įvairiausiais atspalviais – nuo molio iki rūdžių ar terakotos. Interjero dizaineriams imponuoja šios spalvos įvairiapusiškumas – interjere ji patiks natūralios gamtos ir skirtingų istorinių stilių gerbėjams.

Dar viena ypač universali spalva vonios kambaryje – žalia, kuri taip pat atspindi šiuolaikinio vartotojo ilgesį gamtai ir natūralumui. Todėl vonios kambario mados ekspertai siūlo drąsiai rinktis pačius įvairiausius atspalvius. Dėl tos pačios priežasties sparčiai auga ir mėlynos populiarumas. Ši spalva labiausiai asocijuojasi su vandeniu ir padeda sukurti interjere atpalaiduojančią švaros atmosferą.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Juoda – klasikinė elegancija

Ekstravagantiška juoda spalva sulaukia vis daugiau dėmesio vonios kambaryje. Ir ji jau nebėra ypatinga naujiena. Šią tendenciją galima buvo pastebėti ir ankstesnėse parodose, tokiose kaip praeitais metais Stokholme vykusioje Šiaurės šalių statybos parodoje „Nordbygg“. Juoda vyrauja ne tik sanitarinės keramikos apdailoje – pastaraisiais metais ji dominuoja vonios kambario balduose ir metalo apdailoje – maišytuvuose, ja dažomi radiatoriai ir kiti metalo elementai.

„Interjere derinant natūralias medžiagas, tokias kaip juodas ar baltas marmuras, žalių atspalvių granitas, oda, betonas, juodos spalvos akcentai suteiks ekstravagantiškos klasikos pojūtį. Aukso, vario ar kitų tauriųjų metalų atspalviai nebūtinai turi demonstruoti prabangą. Jie gali tapti subtiliu vonios kambario dizaino akcentu, tai madingiausias pasirinkimas moderniame vonios kambaryje“, – teigia V. Norkus.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Vonios kambarys skaitmenizuojasi

Kita akivaizdi parodos tendencija – vonios kambaryje populiarios įvairios technologijų inovacijos ir skaitmeniniai sprendimai. Apšvietimas, ypač LED, vonios kambaryje toks pat svarbus kaip ir kitose namų erdvėse. Parodoje buvo pristatytos įvairios vonios kambario apšvietimo sistemos. Štai kompanija „Keuco“ pristatė tarpusavyje suderintą bendrojo apšvietimo, pagrindinio veidrodžio ir kosmetinio veidrodėlio šviesos intensyvumo ir spektro sistemą.

„Skaitmeninės technologijos padeda efektyviai ir saugiai valdyti santechnikos prietaisus, stebėti sunaudojamo vandens kiekį ir net apsaugoti nuo išsiliejimo. Kompanija „Roca“ pristatė koncepcinę dušo sistemą, valdomą mobiliuoju telefonu. Ja galima paleisti vandens srovę, nustatyti srovės režimą ir reguliuoti temperatūrą neišlipus iš lovos. Akivaizdu, kad ateityje technologijos darys įtaką vandens vartojimo įpročiams“, – pasakoja pašnekovas.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Atsakingo vartojimo tendencijų nebegalime ignoruoti

Parodoje taip pat galima buvo pastebėti ir kitą vonios kambario tendenciją – atsakingo, tvaraus vandens vartojimo ir ekologiškumo. Kompanijos, kurios diktuoja vonios kambario inovacijų ir mados kryptis, yra pasiryžusios prisiimti šį iššūkį net ir tuomet, jei šiandieniai vartotojai tam nėra pasiruošę. O ypač mūsų šalyje, kurioje vis dar dominuoja sanitarinės įrangos kaina. Tačiau, stebint parodos tendencijas, tampa akivaizdu, kad ateityje vandens sunaudojimo, jo kokybės jau nebegalima bus ignoruoti. Parodoje vokiečių kompanija „Kaldewei“ šiai temai skyrė nemažai dėmesio.

„Kompanijos stende sužinojau, kad pagal pasaulio laukinės gamtos fondo (WWF) statistiką kasdien į pasaulio vandenynus patenka iki 12 mln. tonų plastikinių atliekų, o užsidėjus 3D akinius buvo galima panerti į vandenyną ir suprasti, koks jausmas plaukioti tarp plastikinių šiukšlių“, – sako V. Norkus. Šiame stende buvo priminta, kad plieninės vonios, dušo padėklai, praustuvai, padengti tvirtu emalės sluoksniu, yra ne tik ilgaamžiai (suteikiama net 30 m. garantija), bet ir 100 proc. perdirbami.

Inovacijomis neatsiliko ir kiti parodos dalyviai. Šveicarų kompanija „Laufen“ savo stende puikavosi nauja dizaino žvaigždės Marcelio Wanderso kolekcija „The New Classic“, pagaminta iš inovatyvios plonasienės patentuotos keramikos „SaphirKeramik“.

M. Wanderso kūrybos vizitine kortele tapo ekstravagantiškas stilius, kuriam būdinga lengva ironija ir teatrališkumas. Dizaineriui pavyko apeiti stilistines klišes ir stereotipus bei išryškinti klasikiniam stiliui būdingą eleganciją ir santūrumą. „Tai, ką šioje kolekcijoje norėjome atskleisti, yra poetiška patirtis, nes vonios kambarys – vieta poilsiui, atsinaujinimui ir tikrajai ramybei“, – apie savo sumanymą parodoje pasakojo dizaineris.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt“ (Statyba ir architektūra) | 2019 balandis.


Pasidalykite straipsniu
PAA
PAA
Komentarai

Rekomenduojami video