Top Baneris

Albumas „100 žingsnių modernios lietuviškosios architektūros link“

2021 lapkričio 23 d.
SA albumas 100 zingsniu modernios lietuviskosios architekturos link copy
„100 žingsnių modernios lietuviškosios architektūros“.
Pasidalykite straipsniu

Šimtmetis kaip lietuviškoji architektūra, statyba ne tik kuriama, bet ir plačiai aptariama periodinėje spaudoje: 1922 m. Kaune pradėtas leisti mėnesinis leidinys „Statybos menas ir technika“.

Tarpukaris, sovietmetis ir atgautoji Nepriklausomybė. Trys skirtingi Lietuvos gyvavimo periodai, trys skirtingi architektūros laikotarpiai, supinti į bendrą giją – lietuviškosios tapatybės puoselėjimo tradiciją. Lietuvių modernizmas užgimė tarpukario Kaune, laikinojoje sostinėje. Tuo metu kurta moderni valstybė, o kartu – ir ją reprezentuojanti veržli, savita šalies architektūra. Siekis likti savimi, išlaikyti ryšį su šaknimis buvo gyvas ir sovietmetyje, nežiūrint represinės sistemos primetamos ideologijos – Lietuva, kartu su Latvija ir Estija, Sovietų Sąjungoje buvo viena iš architektūros lyderių. Dabar skaičiuojame tris dešimtis atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės, kurios architektūrai taip pat nesvetimos identiteto paieškos.

Kaip šalies architektūroje siekta neužmiršti savo šaknų, taip ir spaudoje laikytasi metraštininko pareigos fiksuoti naujus architektūros kūrinius, jų gimimo aplinkybes – iš tarpukario periodinės žurnalistikos estafetę 1957 m. perėmė žurnalas „Statyba ir architektūra“, leidžiamas iki šiol.

Periodinės lietuvių architektūros spaudos solidus šimtmečio jubiliejus – proga atsigręžti ir įvertinti ilgą, sudėtingą Lietuvos moderniosios architektūros kelią tapatybės link. Kas mes esame? Ką kuriame ir kuo didžiuojamės, kuo esame įdomūs? Šiuo leidiniu norime sukurti šventę architektūrą mylinčių žmonių bendruomenei ir tikimės Jūsų palaikymo.

LRT knygos apžvalga

Išleidome solidų, visus tris laikotarpius atspindintį leidinį, puikiai tinkamą ir dovanai:

◆ 100 objektų, kuriuos iliustruoja ikonografinė medžiaga ir fotomenininkų, tokių kaip Gintaro Česonio, Norbert Tukaj, kurtos šių dienų nuotraukos;
◆ kiekvieną periodą atskleidžiantis įžanginiai tekstai, parašyti garsių Lietuvos architektūros fenomeno tyrėjų – istorikų ir kritikų: VU prof. dr. Marijos Drėmaitės, KTU doc., dr. Vaido Petrulio, architektūros kritikės Rūtos Leitanaitės;
◆ leidinio redaktorė Aida Štelbienė;
◆ kieti viršeliai;
◆ 304 psl.;
◆ apie 620 nuotraukų;
◆ tekstai lietuvių ir anglų kalbomis;
◆ tiražas – 1200 vnt.

Leidinys skirtas mums patiems ir mūsų draugams, svečiams iš užsienio – visiems, besidomintiems Lietuvos urbanistine aplinka, visiems, kas didžiuojasi ar nori pasidžiaugti šalies architektų pasiekimais.

 

Kviečiame įsigyti leidinį!

 

Pirkti: www.knygos.lt

Leidėjas
logo sa 2 3
Leidinį finansuoja
LKT remejas 24
Leidinio generalinis rėmėjas
Leidinio rėmėjai
statyba ir architektura

Ilgiausiai Lietuvoje leidžiamas statybos ir architektūros raidos metraštininkas, žurnalas „Statyba ir architektūra“ 2022 metais minės statybų ir architektūros temoms skirtos periodinės žurnalistikos šimto metų istorijos jubiliejų.

Puslapyje sa.lt/100 leisimės į amžių trunkančią Lietuvos statymo istoriją.


Pasidalykite straipsniu
Komentarai

Rekomenduojami video