Top Baneris

Unikalus tvaraus demo pastato projektas – išmanus, sveikas, estetiškas ir ekonomiškas

2021 rugsėjo 6 d.
tvarieji pastatai
Organizatorių vizual.
Pasidalykite straipsniu

VILNIUS TECH ir Lietuvos žalųjų pastatų taryba kartu su partneriais tęsia unikalaus tvaraus demonstracinio pastato sukūrimo projektą. Pastatą projektuoja 2021 m. pavasarį vykusio studentų konkurso nugalėtojų komanda, kuriai talkina patyrę architektai, projektuotojai, inžinieriai iš „2L architektai“, „Vakarų medienos grupė“, „Sweco Lietuva“, „Baltic Engineers“, „Tenko Baltic“, „Jung Vilnius“ ir kitų Lietuvoje puikiai žinomų įmonių.

Projektuojant pastatą yra siekiama aukšto energinio efektyvumo, atsinaujinančių energijos šaltinių integravimo, tvarių ir ekologiškų medžiagų panaudojimo, sveiko mikroklimato sukūrimo ir palaikymo bet kuriuo metų laiku bei išmanaus jo valdymo. Kuriant pastatą yra taikomi gyvavimo ciklo bei žiedinės ekonomikos principai, stengiantis jog pastatas būtų kiek įmanoma draugiškesnis aplinkai – tuo tikslu pagrindiniai komponentai bus gaminami gamyklose ir surenkami vietoje, o dauguma medžiagų turės aplinkosaugines produkto deklaracijas, bus lengvai perdirbamos ar dar kartą panaudojamos.

Realus demonstracinis pastatas kitų metų pradžioje duris studentams ir visuomenei atvers VILNIUS TECH Architektūros fakulteto kiemelyje Trakų ir Pylimo g. sankryžoje , o vėliau galės būti perkeliamas, modifikuojamas ir eksponuojamas įvairiuose Lietuvos vietose. Taip pat kuriamas virtualus 3D modelis SIM, (statinio informacinis modeliavimas) aplinkoje, kuris leis detaliai susipažinti su tvariame pastate panaudotomis technologijomis, medžiagomis ir sprendimais. Pastatas pasitarnaus ir kaip tam tikras tvarumo etalonas, nes svarbiausi jo poveikio žmogui bei gamtai aspektai bus įvertinti pagal įvairias tvarumo vertinimo ir sertifikavimo sistemas.

Maždaug 20 kv. m pastato projektavimo, statybos ir įrengimo darbai yra atliekami išimtinai partnerių jėgomis. Tai puiki proga Lietuvos įmonėms pristatyti savo tvarius sprendimus, produktus ir medžiagas unikalioje, visus metus visuomenei atviroje „gyvojoje laboratorijoje“, kurioje vaizdžiai parodomi svarbiausi tvarumo privalumai. Projekto komandos patirtis ir įdiegti sprendimai pasitarnaus ir kaip gidas „žaliojo“ NT vystytojams. Susidomėjusius prašome kreiptis į Lietuvos žaliųjų pastatų tarybą info@lzpt.lt.

Demo partneriai

Pasidalykite straipsniu
Komentarai

Rekomenduojami video