Blog

Vandens motyvų padiktuotas interjeras

globalių paslaugų centras „DC Pier“
Leono Garbačausko nuotr.

Neseniai Saltoniškių g. 7 duris atvėrė globalių paslaugų centras „DC Pier“ – 6 aukštų pastatas, kuriame įsikūrė Danijos bankas „Danske Bank“. Pastato, kuriame gali tilpti 850 darbuotojų, interjeras buvo patikėtas architektų biuro „A2SM“ architektams Viačeslavui Malenko ir Gretai Frišmantaitei-Gudaitienei.

Saltoniškių gatvėje – įvairių gamtos motyvų tematika

Globalių paslaugų centro interjero tematiką padiktavo idėja susieti jį su kitais trimis kvartale planuojamais statyti pastatais, kuriems interjerą taip pat kurs „A2SM“ architektų komanda. „Archinovos“ architektai, kurie projektavo bendrųjų erdvių, įskaitant atrijaus interjerą, sukūrė viziją, kad kiekviename pastate, kurį Saltoniškių g. statys bendrovė „M.M.M. Projektai“, vyraus gamtos motyvas. „DC Pier“ buvo priskirtas vandens motyvas. Pastatas buvo formuojamas kaip miestas: periferijoje žmonės dirba, o centre vyksta visi pagrindiniai laisvalaikio užsiėmimai: čia darbuotojai susiburia pramogauti, pavalgyti, bendrauti, ilsėtis. „Buvo suformuota centrinė pastato dalis ir atrijaus dalis per visus 6 aukštus, iš kurios patenkama į visas patalpas ir virtuvę, kuria vyksta visas judėjimas, o šonuose atsirado darbo erdvės ir nedideli kiekvienos komandos pasitarimo kambariai, drabužinės, kambariai, kuriuose galima ramiai paskambinti klientui ar suorganizuoti „Skype“ pokalbį. Čia vyrauja ramybė ir kur kas mažesnis judesys“, – teigė pašnekovė.

Šiame pastate yra beveik 200 skirtingų dydžių susitikimų kambarių – nuo vienučių, skirtų pokalbiams telefonu, iki salės, kurioje telpa iki 100 žmonių.

Leono Garbačausko nuotr.

Pirmame aukšte – komercinės paslaugos

Pirmame pastato aukšte įsikūręs restoranas, kuris aptarnauja visus Saltoniškių gatvėje dirbančius „Danske Bank“ darbuotojus, visą parą veikiantis sporto klubas, už kurio lankymą darbuotojams tenka mokėti tik simbolinį mokestį, automatizuotas drabužių priėmimo valyti ir atsiėmimo punktas bei didieji pasitarimų kambariai, kuriuose vyksta mokymai, konferencijos. Taip pat pirmame aukšte įrengtas žaidimų kambarys, kuriame pastatyti futbolo ir teniso stalai, žaidimų konsolės. „Mintis buvo ta, kad darbuotojas, neišėjęs iš pastato, gauna visą paslaugų paketą: gali čia pavalgyti, pasportuoti, atiduoti drabužius valyti, atsipalaiduoti“, – sakė architektė.

Šeštas aukštas – ramybės zona

Šeštajame pastato aukšte buvo nutarta sumažinti darbo vietų skaičių, tačiau įrengti dar vieną traukos centrą. Čia įrengta vadinamoji oazė – biblioteka ir ramybės zona.

„Čia pastatyti karkasiniai namukai, į kuriuos gali ateiti darbuotojai, jei nori susikaupti. Taip pat įrengtos kelios patalpos, kur galima užsirezervavus laiką ramiai nusnūsti. Yra kabančių krėslų ir sofų aukštais atlošais. Kiek tenka lankytis pastate, pastebėjome, kad ir juose darbuotojai taip pat ilsisi“, – pasakojo pašnekovė.

Antrame aukšte vyrauja mėlyna vandens spalva. Leono Garbačausko nuotr.

Darbo zonas skiria kambariai

Nuo antrojo iki penktojo aukštų vyksta darbas. „Danske Bank“ atstovai pažymėjo, kad ateityje darbuotojų skaičius gali augti, tad buvo nutarta erdvių neskaidyti į kabinetus, o pritaikyti atviro plano darbo vietas.

„Siekiant sukurti daugiau privatumo, mat pastate dirba 850 žmonių, darbo vietas stengėmės atskirti, tarp jų įterpdami pasitarimų, pokalbių ir kitas patalpas. Tokiu būdu perspektyvoje darbuotojas nemato atviro lauko, ji yra vizualiai suskaidyta, kas suteikia žmonėms daugiau jaukumo, taip pat mažina triukšmą, dėl kurio dažnas darbuotojas, dirbdamas tokiose patalpose, skundžiasi“, – teigė G. Frišmantaitė-Gudaitienė.

Interjere – vandens motyvas

Atrijume „Archinovos“ biuro architektai sukūrė piešinį, kuris tęsiasi per visus aukštus, – spalvotą vandens pjūvį.

„Nuo jo ir bandėme atsispirti. Interjero idėja – einant per aukštus pamatyti visas saulėtos dienos prie jūros spalvas: antrame aukšte yra mėlyna vandens spalva, trečiame – salotinė vandens augalų spalva, ketvirtame – pakrantės smėlio spalva, penktame – tamsiai žalia žolės spalva, o šeštame – vėl vyrauja mėlyna, tik šįkart dangaus, spalva. Lyg keliautum iš vandens į sausumą ir žvilgsnis sustotų danguje. Pirmąjį aukštą norėjome išskirti, nes jis ir taip buvo labai aktyvus, todėl išlaikėme nuosaikesnį interjerą ir pasirinkome pilką spalvą“, – pasakojo pašnekovė.

Prie šių spalvų buvo derinti kilimai. Kiliminė danga kiekviename aukšte atitinka aukšto spalvą, tačiau visuomet pereina į neutralią pilką. Taip pat prie aukšto spalvos buvo priderinti minkštų baldų apmušalai.

„Aktyvią zoną darėme dinamiškesnę: čia sukūrėme margas PVC grindis, aktyvias virtuves su spalvotomis plytelėmis ir pereinančių spalvų medinėmis grindimis“, – pridūrė „A2SM“ architektė.

Apšvietimas darbo vietose linijinis, o pasitarimų kambariuose ir laisvalaikio zonose buvo kabinami apvalūs arba žiedo formos šviestuvai.

„Žaidėme su šviestuvų pakabinimo aukščiais, su jų dydžiais“, – pridūrė architektė.

Pastate panaudotos išskirtinės, specialiai šiam projektui „Šviesos technologijų“ inžinierių suprojektuotos ir pagamintos apšvietimo sistemos. Įgyvendinant architektų vizijas ir užsakovo lūkesčius, pasitelkti moderniausi, energiškai efektyviausi tokių gamintojų kaip „Zumtobel“, „Fagerhult“ ir „Philips“ šviestuvai.

Labai svarbūs interjere grafikos dizainerio Antano Laukaičio sukurti darbai. Leono Garbačausko nuotr.

Interjerui reikšminga grafika

Didelį akcentą interjerui suteikė grafikos dizainerio Antano Laukaičio sukurti darbai. Kiekvienas pasitarimų kambarys ir visos kitos erdvės turi savo pavadinimus, kuriuos sugalvojo patys „Danske Bank“ darbuotojai. Pagal šiuos pavadinimus buvo kuriama grafika ant sienų. Grafikai išreikšti buvo naudojamos akustinės plokštės, kurios suteikia ne tik estetikos, bet ir garso izoliacijos funkciją. Taip pat pavadinimų tematiką atitiko lipdukai ant stiklų ir įvairūs kiti grafiniai akcentai.

Šis projektas – vienas didžiausių per architektų studijos „A2SM“ gyvavimą.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2018 / 2.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.