Blog

Susitinkame virtuvėje?

Virtuvė
Architektų biuro „B architects“ nuotr.

Virtuvė šiandienos namuose neretai atlieka rekreacinę funkciją – ji skirta ne tik valgyti, bet ir bendrauti. Turėti didelę virtuvę funkcionalu, o jos estetiniuose sprendimuose atsispindi nemažai informacijos apie užsakovą – nuo jo finansinių išgalių iki pomėgių ir lūkesčių. Šiuolaikinės technologijos ir apdailos medžiagų gausa tiek interjero projektuotojams, tiek užsakovams atveria neribotų galimybių.

Į virtuvę – pasivaikščioti

Kastytis Bieliauskas

Kastytis Bieliauskas.

Architektų biuro „Barchitects“ architektas Kastytis Bieliauskas pataria – prieš projektuojant virtuvę būtina įvertinti žmogaus santykį su šia erdve, t. y. kiek jam aktualu sukiotis virtuvėje. Galbūt ji tėra zona, skirta paruošti kavai, arbatai ar pasišildyti sumuštiniui. Įvairūs žmonių poreikiai, architekto žodžiais, gali pasufleruoti būsimą projektavimo metodiką.

Pašnekovas praktikoje remiasi viena taisykle – žingsniuoti palaipsniui. Pirmasis elementas, pasiekiamas tik patekus į virtuvę, yra šaldytuvas. Pasidėjus produktus, norint nusiplauti daržoves – žingsnis praustuvo link. Dar vienas – kaitlentė. Tik paskui projektuojamos papildomos funkcijos. Pavyzdžiui, reikia didesnės darbo zonos, galima suprojektuoti ilgesnį stalviršį – įterpiami segmentai tarp šaldytuvo ir praustuvo, praustuvo ir kaitlentės arba kuriama L, U formų virtuvės, formuojamos salos.

Virtuvėje žmonės paprastai praleidžia nemažai laiko, tad jei ji netinkamai suprojektuota, nužingsniuojamas ne vienas šimtas metrų, todėl pagrindinė virtuvės projektavimo taisyklė, kad viskas būtų po ranka.

Trys virtuvės planavimo variantai

Bendrasis virtuvės projektavimo scenarijus yra toks: šaldytuvas numatomas šalia plautuvės, kad būtų patogu išsiimti produktus ir juos nuplauti, tarp plautuvės ir kaitlentės projektuojama darbo zona, kur produktai yra pjaustomi ar kitaip ruošiami prieš perkeliant į keptuves ar puodus.

Yra trys pagrindiniai planiniai virtuvės variantai: vienoje linijoje išdėstyti visi virtuvės elementai ir darbastalis, L raidės ir U raidės formos virtuvės. Dar vienas galimas U formos variantas – virtuvė su sala, kuri naudojama ir kaip darbastalis, ir kaip baras.

Architektų biuro „B architects“ nuotr.

U raidės virtuvė dažniausiai numatoma ten, kur žmogus nori atskirti virtuvės patalpą nuo kitų. Beje, projektuojant virtuvę mažoje erdvėje architektas siūlo numatyti tik būtiniausius elementus ja besinaudosiančiam asmeniui.

Pašnekovas nerekomenduoja mažesnio virtuvės ilgio nei 180 cm. Mažoje virtuvėje būtina išskirti prioritetus: reikia didelio šaldytuvo, o gal pakaks žemo, kuris tilptų po darbastaliu? Gal užteks dviejų, o ne keturių segmentų kaitlentės?

K. Bieliauskas pataria, jei tik įmanoma, nepamiršti antresolių spintelių. Taip pat žinant, kiek vietos užima gartraukis, galima į darbastalį montuoti tokį, kuriam nereikalingi vėdinimo vamzdžiai.

Lygiavertė funkcinė zona

Ne vienam virtuvė labai svarbi zona namuose, kur prasideda kiekvienas šeimos rytas ir kur dienai baigiantis aptariami dienos džiaugsmai ir rūpesčiai. Pastaruoju metu nekilnojamojo turto plėtotojams siūlant nedidelio ploto butus ar individualius namus, dažniausiai svetainei ir virtuvei skiriama bendra erdvė. Tokiu atveju neįmanoma atskirti fizinės ribos tarp šių funkcinių zonų, tad anksčiau senuose daugiabučiuose buvusi vadinamoji ūkinė zona dabar yra lygiavertė erdvės dalis. Dėl šios priežasties labai svarbu virtuvę suprojektuoti tinkamai, teisingai ir estetiškai.

Virtuvė ir svetainė vienoje erdvėje įrengiama dėl kelių priežasčių: socialinių – žmonės nori daugiau bendrauti, ekonominių – virtuvės ir svetainės sujungimas sutaupo būsto ploto, technologinių – kokybiška buitinė technika yra tylesnė, geriau surenka iš virtuvės sklindančius garus ir kvapus. Interjero medžiagų įvairovė leidžia estetiškai apipavidalinti virtuvės baldus, integruoti ją į svetainės ir kitas būsto erdves.

Straipsnis paskelbtas žurnale „SA.lt. Individualus namas“.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.