Blog

„Split“ – tarp judesio ir ramybės

holas
Hole erdvė dalijama į dvi zonas – judėjimo ir ramybės. Andriaus Stepankevičiaus nuotr.

Riba tarp judėjimo ir ramybės. Pastatai ir šaligatviai, nepailstantis judėjimas, pilka miesto panorama, poilsis, nostalgija ir namų atmosfera – visi šie motyvai atsispindi biurų pastate „Verslo trikampis“ įkurdintame hole, kurio projektuotojai – architektų biuro „YCL studija“ komanda.

Tarp judesio ir ramybės

Daugiaaukščio biurų pastato pirmame aukšte įrengtas holas formuoja dvi galimybes: pirmoji yra greito judėjimo ir patekimo į darbo erdvę, o antroji aktualesnė lankytojams ar ieškantiems vietos netrukdomai luktelėti susitelkus į išmanųjį telefoną ar paskendus savo mintyse.

„Buvo svarbu suvaldyti šiuos du akivaizdžius scenarijus, kurie per funkciją ar holo galimybes formuoja savotišką vizitinę kortelę. Holas skirtas skirtingoms įmonėms, tad norėta sukurti neutralią ir kartu reprezentacinę erdvę. Be abejo, jeigu holas būtų vienos įmonės, greičiausiai jis taptų labiau suasmenintas ar susietas su konkrečios bendrovės vertybėmis“, – komentavo vienas projekto autorių architektas Aidas Barzda.

Andriaus Stepankevičiaus nuotr.

Pagrindinis užsakovų pageidavimas buvo šiuolaikiška, neutrali, sykiu įdomi erdvė. Pašnekovas džiaugėsi, kad ribos ir programa buvo labai aiškios ir apibrėžtos, o konceptualumas išliko nuo pirmojo eskizo iki galutinės realizacijos.

Holui prigijęs „Split“ (liet. „skilimas“) pavadinimas – trumpas ir efektingas, atspindintis pagrindinę interjero idėją. Čia erdvė dalijama į dvi zonas – judėjimo ir ramybės. Judrioji pusė skirta kasryt į darbą skubantiems žmonėms. Ji primena šaligatvį, vyrauja miestui būdinga pilkšva spalva.

Poilsiui skirtoje pusėje esantys minkštieji baldai ir jaukūs medžio motyvai (sienoms, grindims, luboms panaudotas parketas) sukuria namų nuotaiką. Anot architekto A. Barzdos, miesto šnaresį ir urbanistinį „purvą“ kuria didelio formato betono spalvos plytelės, o namų jaukumą ir malonią prietemą sieninių šviestuvų apsuptyje – medžio apdaila, kuri asocijuojasi su gamta, nostalgija. Galiausiai interaktyvi ekrano juosta įrengta tam, kad išsitęsusi erdvė neatrodytų begalinė, sukurtų parko mieste iliuziją.

Hole įrengta ekrano juosta. Andriaus Stepankevičiaus nuotr.

Įtraukė į žaidimą

Interjero projektuotojai hole sukūrė savitą – regimą ir neregimą grafiką. Pradedant aiškiai matomu ekranu ir baigiant subtiliomis aliuzijomis į miestą ir poilsį. Pavyzdžiui, pagrindine pasirinkta plytelių danga tapo tam tikro mastelio žaidimo priemone. Pagrindinėje erdvėje pasirinktos didžiausio formato plytelės simbolizuoja miesto centrą, aktyviausią ir judriausią miesto dalį. Judant į mažiau aktyvias zonas šis mastelis suyra, sukuriama iliuzija, tarsi einama iš miesto centro per gyvenamuosius rajonus į užmiestį ar vietinius centrus.

Apšvietimo idėjos ir projektai

Architektas paaiškino, kad hole įrengta ekrano juosta – bandymas judriai gatvei suteikti šiuolaikiškumo ir interaktyvumo. Pasitelkus programinę įrangą, 360 laipsnių kampu išdėliotais monitoriais ir specialiai sukurtais vaizdais galima pasiekti tokį rezultatą, kuris ir stebina, ir priverčia akimirkai stabtelėti, pasidomėti. Tarp tokių vaizdų – gamtos motyvai, vandens judėjimas, debesys, galiausiai plevėsuojanti vėliava, skirta Lietuvos 100-čiui paminėti.

Poilsiui skirta dalis gali tapti transformuojama erdve susitikimams, renginiams. Ši zona netrukdo natūraliam holo judėjimui ir gyvenimui.

Andriaus Stepankevičiaus nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2018 / 4.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.