Blog

Naujai statybai – panaudotos atliekos

Žmonių paviljonas
Žmonių paviljonas (angl. „The People’s Pavilion“). Filip Dujardin nuotr.

Architektų biurų „Bureau SLA“ ir „Overtreders W“ bendras projektas – „Olandų dizaino savaitei“ skirtas Žmonių paviljonas (angl. „The People’s Pavilion“) pastatytas tik iš skolintų ar perdirbtų medžiagų. Šis projektas tapo pavyzdžiu, kaip skatinti žiedinę statybų sistemą, kurios viena iš idėjų yra pasibaigus pastato gyvavimo ciklui palikti kuo mažiau ar nepalikti jokių atliekų, taip pat atkreipti dėmesį į taršą.

Paviljonas išsiskyrė spalvotu fasadu, kurį dengė iš perdirbto plastiko pagamintos čerpės, taip pat medine konstrukcija, surinkta iš pasiskolintų dalių – šios buvo grąžintos šeimininkams iš karto pasibaigus renginiui.

Abu architektų biurai ieškojo būdų, kaip statyboje galima panaudoti perdirbtą plastiką. Olandų architektūros studija „Bureau SLA“ iki tol jau buvo pastačiusi keturis vidaus stendus, kuriems panaudotos tik perdirbtos plastiko atliekos.

Paviljono statybai projektuotojai sukūrė plastiko čerpes ir jomis padengė išorines sienas. Išrūšiavę plastiko atliekas pagal spalvą, jie sugebėjo sukurti visą asortimentą – nuo pastelinių rožinės ar mėlynos atspalvių iki ryškios geltonos.

Šis apipavidalinimas buvo įkvėptas spalvotų cemento plytelių, dengiančių architektų kolektyvo „Assemble“ suprojektuotą restorano „Yard House“ pastatą Londone. Tiesa, būdas tokiai išraiškai pasiekti buvo pasirinktas visiškai kitoks.

Plytelės Žmonių paviljonui pagamintos iš perdirbtų plastiko atliekų, surinktų iš gyvenamųjų namų. Taigi, vyrauja natūralios plastiko atliekų spalvos.

Filip Dujardin nuotr.

Čerpės buvo pagamintos bendradarbiaujant su gamintoju „Govaplast“. Komanda tikisi paleisti jų gamybą kitais metais ir taip paskatinti daugiau architektų ir projektuotojų naudoti perdirbtą plastiką.

Pastato karkasą sudaro 19 medinių komponentų, kurie vėliau turės būti sugrąžinti, todėl projektuotojams reikėjo pasirinkti konstravimo techniką be klijų, varžtų ar vinių.

Bendradarbiaujant su inžinerijos įmone „Arup“, sukurta sistema, naudojanti surišimo juostas, įtempimo diržus ir kabelių jungtis. Dėl šios sistemos neįprastumo turėjo būti atlikta daug testų.

Paaiškėjo, kad dauguma konstrukcijos principų ir skaičiavimų paremti standartiniu projektavimo būdu. Juostų ir įtempimo diržų naudojimas nėra numatytas nė vienoje skaičiavimo programoje.

Apatinei paviljono daliai įstiklinti panaudotos po biurų pastato Utrechte atnaujinimo likusios atliekos. Pasibaigus „Olandų dizaino savaitei“ stiklas buvo panaudotas kitame projekte.

250 kvadratinių metrų ploto paviljone buvo įrengta kryžiaus formos auditorija su 200 sėdimų arba 600 stovimų vietų.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.