Blog

Istorinėje aplinkoje – modernus biuro gyvenimas

Leono Garbačausko nuotr.

Rekonstruotame XIX amžiaus istorizmo stiliaus pastate sutilpo viskas, ko reikia šiuolaikiniam biurui ir jaunatviškai keliolikos žmonių komandai. Patogiai įrengtos darbo vietos, didžiulė virtuvė – ne visas turtas, kurį gavo biure senamiestyje įsikūręs grožio paslaugų užsakymo platformos „Treatwell“ kolektyvas. Pro didžiulius biuro langus atsiveria ir puiki senamiesčio panorama.

Patalpas rinkosi vertindami planavimo galimybes

Verslas – ypač dinamiškas, tai parodė ir „Treatwell“ biuro interjero projekto realizacijos istorija. Kol 2015-aisiais architektų biuro „Plazma“ architekto Gyčio Vaitkevičiaus sukurtas interjero projektas buvo realizuotas, užsakovų įmonės pavadinimas spėjo pasikeisti triskart. Kaip ir kompanijos statusas. Kuriant interjerą manyta, kad biure dirbs lietuviai. Vėliau situacija pakito – šiuo metu daugiau kaip 500 „Treatwell“ darbuotojų išsibarstę po visą pasaulį.

Vieta biurui irgi parinkta tik po ketvirto bandymo: užsakovai lankėsi įvairiuose pastatuose Vilniaus centre, nagrinėjo visas suplanavimo galimybes, tik tuomet apsisprendė ilgam įsikurti šimtamečiame pastate J. Basanavičiaus gatvėje.

Nors atnaujintas pastato fasadas autentiškas, istorizmo stiliaus, o laiptinėje eksponuojami polichromijos elementai, interjere istorinės stilistikos nebuvo pernelyg paisoma – čia vyrauja šiuolaikinis stilius.

Patys 270 kv. m ploto biuro projektavimo ir įrengimo darbai, anot G. Vaitkevičiaus, nestrigo dėl to, kad užsakovai buvo supratingi, o statybininkų komanda – patikima.

Nors atnaujintas pastato fasadas autentiškas, istorizmo stiliaus, o laiptinėje eksponuojami polichromijos elementai, interjere istorinės stilistikos nebuvo pernelyg paisoma – čia vyrauja šiuolaikinis stilius. Interjero architektas sąmoningai rinkosi kontrasto principą: aukštose patalpose su didžiuliais langais ir dvivėrėmis durimis įrengė ne prašmatnų, bet racionalų ir funkcionalų biurą. Istorinėse erdvėse vietos atsirado ir visoms reikiamoms inžinerinėms sistemoms.

Leono Garbačausko nuotr.

Atviros erdvės – racionalumo sumetimais

Nors biuras ganėtinai šviesus, čia įrengtas ir bendras, ir individualus darbo vietų apšvietimas. Virš darbo vietų į reikiamą aukštį nuleistus šviestuvus sukūrė „Plazmos“ studijos architektai. Nors jie buvo skirti kitam objektui, puikiausiai tiko ir šiame biure.

Rinkdamasis sienų ir lubų apdailos spalvas, interjero architektas įvertino funkcinių zonų suplanavimą, naudojamas skirtingų spalvų apdailos medžiagas, todėl interjere vyrauja prigesintos, interjero architekto žodžiais, sunkiai nusakomos spalvos.

„Treatwell“ biure – visur atviros erdvės. Jos biure vertinamos visų pirma dėl ekonomijos. Be to, „Treatwell“ Vilniaus biure kol kas dirba 15 darbuotojų, o numatyta iki 26 darbo vietų.
Kadangi jos sugrupuotos dviejose skirtingose erdvėse, o juodos pertvaros su stiklo užpildu atskiria posėdžių erdves ir tylos zonas nuo gretimų patalpų, darbuotojams nuo triukšmo bent kol kas netenka slėptis. Nors ir pasislėpti yra kur – suprojektuotos kelios tylos kabinos, skirtos kolegų pokalbiams, pasitarimams ar poilsiui. Erdvė, dar neokupuota darbo vietoms, užleista teniso stalui.

Gerinant akustiką tarp darbo vietų – garso atspindžiams sugaudyti, fono triukšmui sumažinti – įrengtos kelios minkštos pertvaros tarp darbo zonų, pastarosiose paklota garsą sugerianti kiliminė danga, posėdžių kambariuose įrengtos akustinės medžio vilnos lubos. Pagrindinėse erdvėse nuspręsta eksponuoti naujo betono perdangas tarp išlikusių medinių sijų. Nors akustinis komfortas kiek nukentėjo, akis džiugina patrauklus vaizdas.

Leono Garbačausko nuotr.

Baldai biure sukurti specialiai

Biuro Lietuvoje vadovas Tomas Dirvonskas pasakojo, kad biure laikomasi nuostatos, jog visos erdvės, įskaitant susitikimų kambarius, turėtų būti atviros. Susitikimų kambariuose nėra tradiciniams biurams būdingų matinių juostelių ar plėvelių – viskas čia matoma, girdima, nieko nėra slepiama. Toks sprendimas erdvėse panaikina fizinius ir psichologinius barjerus, ištrina ribą tarp padalinių ir skirtingo rango darbuotojų.

strateginis_partneris_logo

www.spartneris.lt
„Treatwell“ biuro rekonstrukcijos ir įrengimo darbus atliko sparčiai auganti statybos bendrovė „STRATEGINIS PARTNERIS“.

Visi biuro baldai, išskyrus kėdes – nestandartiniai, specialiai suprojektuoti ir pagaminti šiam biurui. Baldų gamybai panaudotas dažytas metalas ir lakuotos medžio dulkių plokštės. Tokie sprendimai dėl intensyvios eksploatacijos ir kainos, anot interjero architekto, nebūtų tinkami biurui, kuriame dirba keli šimtai žmonių, tačiau nedidelio ploto biurai parankesni išvengiant pigesnių – plastikinių ar popierinių – paviršių.

Rekreacinę funkciją šiame biure atlieka biuro ašimi vadinama virtuvė. Kadangi darbuotojai gali susėsti prie vieno stalo, čia ne tik gaminamas maistas, bet ir vyksta svarbūs kompanijos susirinkimai, idėjų pristatymai, vakarėliai ar kino seansai. Iš virtuvės nesunkiai pasiekiamos ir posėdžių salės ar darbo zonos.

Kompanija „Treatwell“ akcentuoja ekologiją, tad cokoliniame pastato aukšte įrengtos dviračių saugyklos, o biure – dušo patalpos.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.