Blog

Interjero sprendimus architektams diktavo pastato istorija

„Adform“
Įmonės „Adform“ biure Kaune po keliais dažų sluoksniais slėptas ir atidengtas autentiškas, skirtingų laikotarpių mūras. Leono Garbačausko nuotr.

Naujas biurų pastatas ar XVI amžiaus dvasia? Tarptautinei kompanijai „Adform“ šis galvosūkis renkantis patalpas darbui nepasirodė sunkus – pasirinkta istorija. Ir nuo praėjusių metų pabaigos beveik 100 įmonės darbuotojų yra įsikūrę buvusiose Kauno pašto stoties patalpose, kuriose ilgą laiką veikė Ryšių muziejus. Užsakovai investavo į gilią istoriją menančių patalpų pritaikymą šiandienos poreikiams. Darbuotojams šio pastato skliautai irgi imponuoja – ir savo dvasia, ir ranka pasiekiamu Kauno centru bei miesto renginiais, kurie, planuojama, vyks tiesiog po langais – vidiniame kiemelyje.

Nesistengė imituoti senovę

Vilniuje programinės įrangos kūrėjų bendrovės „Adform“ biuras įrengtas septyniuose verslo centro „Premium“ aukštuose. Interjero projektuotojai A2SM architektų komanda, pasakodama apie biuro interjerą, kelis šimtus įmonės darbuotojų vadino projekto užsakovais – jų idėjos, pageidavimai ir norai tapo interjero projekto pagrindu.

Biuro Kaune interjerą projektavo irgi A2SM architektai – Viačeslavas Malenko, Aurimas Sasnauskas ir Aistė Jankauskaitė. Tik šiame objekte daugumą sprendimų padiktavo paties pastato istorija. Viena interjero projekto autorių A. Jankauskaitė pripažino – sostinės biuro tąsa galima laikyti pasikartojančias įmonei „Adform“ būdingas ryškias minkštųjų baldų spalvas darbo ir poilsio zonose, taip pat darbo pobūdį – darbą komandomis, įrengtus pokalbių kambarius. Architektės žodžiais, biuras „Adform“ Vilniuje ir Kaune šiandien kaip miestas su centrine aikšte, kurioje vyksta susitikimai, šventės, bendravimas, mokymai. O nuo aikštės į šonus – skirtingos darbo erdvės ir komandiniam, ir individualiam darbui.

Architektė pabrėžė, kad kurdami interjerą kartu su kolegomis laikėsi idėjos ne imituoti senovę, o aiškiai atskirti tai, kas sena ir kas nauja. Taigi biuro darbuotojai gali grožėtis po keliais dažų sluoksniais slėptu ir atidengtu autentišku skirtingų laikotarpių mūru, atidengtomis buvusiomis senomis angomis, durimis, langais, kurie keičiantis pastato paskirčiai buvo užmūryti, autentiškomis lubomis, viename aukštų atnaujintu autentišku parketu. Taip pat išsaugoti autentiški vartai ir langinės. Istorinėse erdvėse neliko sovietmečiu sumontuotų pertvarų.

Prisijaukino palėpę

Leono Garbačausko nuotr.

Biuro patalpos išdėstytos dviejų korpusų patalpose – vieno ir dviejų aukštų su palėpėmis. Įdomu tai, kad pastatų korpusai turi skirtingus adresus. Architektai tuos adresus pritaikė posėdžių salių numeracijai. Ant salių durų atsirado užrašai „Nr. 17“ ir „Nr. 18“. Dalis pasitarimų kambarių įrengti buvusiose patalpose, keletas atskirta stiklo pertvaromis.

Vieno aukšto pastato palėpė pritaikyta inžineriniams įrenginiams sumontuoti, dviejų aukštų pastate esanti palėpė pritaikyta biuro gyvenimui. Čia netrūksta namų akcentų, darbuotojai vaikšto basomis, ant palangių augina augalus, dirba ir ilsisi.

Biuro „Adform“ vadovai laikosi pozicijos, kad komandų nariai turi sėdėti vieni šalia kitų, todėl ir šiame Kauno biure buvo atsisakyta uždarų kabinetų. Atsitraukti nuo darbo galima poilsio zonoje žaidžiant tenisą, kompiuterinius žaidimus, stalo futbolą. Pagrindinis poilsio zonos akcentas – lengvai transformuojama sofa: ją sudaro skirtingų aukščių, spalvų dalys, kurias galima įvairiai sujungti ar skaidyti. Keliasdešimt jaunų žmonių čia gali susėsti ar sugulti vykstant pristatymams. Sofą baldininkai pagamino Lietuvoje pagal A2SM architektų brėžinius.

Individualiam darbui skirti ir nedideli „Skype“ pokalbių kambariai. Laisvalaikio erdvė sujungta su virtuve, kuri taip pat pritaikyta neformaliems susitikimams arba individualiam darbui.

Iš poilsio zonos pirmame aukšte patenkama į vidinį kiemą, kuris „Adform“ iniciatyva bus pritaikytas ne tik darbuotojų poilsiui ar susitikimams, bet ir miesto renginiams. Čia pat pirmame aukšte įrengtas ir administratoriaus stalas.

Pirmame aukšte įkurdintos darbo vietos išsiskiria langais iki pat žemės. Išlikę autentiški vartai restauruoti, panaudoti kaip langinės. Likusios darbo vietos įrengtos antrame aukšte ir palėpėje.

Nori įamžinti daugiau metraščių

Leono Garbačausko nuotr.

Nors biuras įkurdintas dviejuose komplekso korpusuose, pavyzdžiui, virtuvė – dviejų aukštų pastate, laisvalaikio zona – vieno aukšto, darbuotojai migruodami tik pagal lenteles ant pasitarimų kambarių durų atskiria, kad atsidūrė jau kitu adresu pažymėtame objekte. Dalis skirtingų komplekso pastatų erdvių buvo sujungtos dar veikiant Ryšių muziejui, kitos – patalpas pritaikant „Adform“ veiklai.

Šviestuvai biure įrengti skirtingi: prožektoriai panaudoti apšviesti eksponuojamiems mūrams, darbo zonose įrengti nuo lubų nuleisti ilgi šviestuvai, laisvalaikio zonoje ir virtuvėje nuo lubų nuleisti akcentiniai juodos spalvos šviestuvai. Apšvietimas visame 100 kv. metrų ploto biure reguliuojamas automatiškai – šviestuvai reaguoja į aplinką ir apšvietos lygį. Jei darbo vieta tuščia, šviesa prigęsta arba išsijungia.

Architektai kartu su užsakovais dabar puoselėja idėją vienoje iš posėdžių salių įrėminti istorinius Kauno atvirukus, kuriuose matyti istoriniai miesto arklių pašto stoties pastatai.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2017 / 3.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.