Blog

Interjere – du spalvų scenarijai

interjero
Biuro patalpose sustatyti mėlyni jūriniai konteineriai tapo jaukiais kabinetais. Vytenio Raubicko nuotr.

Drąsius ir ryškius interjero sprendimus logistikos kompanijai pasiūliusiems interjero projektuotojams pasisekė visapusiškai: užsakovai visiškai palaikė interjero koncepcijoje siūlomus sprendimus, taip pat nesudvejojo investuodami į kokybišką interjerą.

Interjere – baltos ir mėlynos spalvų kontrastas

Architektų studijos „Archispektras“ architektų bendrovei „Arijus“ suprojektuotas biuras – tarsi įmonės įvaizdžio tęstinumas. Atpažinti kompanijos veiklą ir stilių padeda interjero kūrėjų pasirinktas industrinis stilius, taip pat biuro patalpose sustatyti mėlyni jūriniai konteineriai. Konteineriai – simboliai, suteikę erdvei mastelį. Masyvūs minimalistiniai tūriai atsistojo tarsi kroviniai didžiuliame sandėlyje, sykiu tapo jungtimi tarp žmonių, dirbančių biure, ir vilkikų vairuotojų, retkarčiais užsukančių į biurą pas kolegas.

Konteinerių dydis originalus, jiems pagaminti panaudotas metalinis karkasas ir skarda. Vidus apdailintas akustinėmis plokštėmis. Interjere vyraujančios mėlynos spalvos ir kompanijos logotipas.

Bendrovės „Arijus“ biuro tris aukštus iš šešių kartu su kolegomis Aidu Kalinausku, Laura Šalvyte ir Justina Vaškyte projektavęs architektas Ignas Kalinauskas pasakojo, kad laikytasi idėjos įrengti dvejopas erdves – baltai išdažytas su įsiterpusiais jūriniais konteineriais, skirtas darbui, ir ryškiai mėlynas, skirtas poilsiui, kuriose galima rasti stalo žaidimų, stalo futbolą, stalo tenisą, sėd maišių, pietų stalų.

Vytenio Raubicko nuotr.

Apnuogintos inžinerinės sistemos – daugiau intrigos

Balta darbo zonų spalva simbolizuoja sausumą, ramesnę vietą. Mėlyna zona – dinamiška. Balta ir mėlyna spalvos pratęsiamos balduose. Vienoje biuro sienų įmontuota spinta, o šioje įrengtos nišos, skirtos jaukiems pokalbiams. Taip pat spintose įmontuoti ir mėlyna spalva išskirti šiukšlių rūšiavimo konteineriai.

Rekonstruojant bendrovės „Arijus“ biuro erdves, pirmiausia išardytos buvusios pertvaros ir įrengta atviro plano biurų sistema, o intrigos baltoje foninėje spalvoje įnešė besikertančios skirtingų tekstūrų plokštumos, piešiniai ir daug mėlynos spalvos.

Per rekonstrukciją atvertos palei lubas išvedžiotos komunikacijos – jas dengia tik permatomas tinklelis. Toks sprendimas sukūrė industrinį erdvės charakterį. Užsakovus iš pradžių trikdė viename aukštų atidengus lubas laukusi staigmena – virš jų atsivėrusi kone 2 m aukščio erdvė, tačiau ji, anot interjero architekto, dera nestandartiniame interjere.

Viršutiniame pastato aukšte įrengta konferencijų salė, vadovo kambarys ir nedidelė virtuvė. Kiekviename žemesnių aukštų įkurdinta po didelę poilsio zoną, o greta jos po virtuvę darbuotojams.

Dalį biuro sienų papuošė grafičiai (autorius Edvardas Šeputis), kuriuose pavaizduotos ateities transporto priemonės: ateities vilkikas ir skraidantis aparatas, pernešantis konteinerius. Sienas puošia ir kompanijos filosofiją atspindintys užrašai, motyvuojantys šūkiai, išrinkti pačių darbuotojų.

Biuro erdvėse įrengtas bendras, taip pat individualus apšvietimas virš darbo vietų, akcentinių šviestuvų įrengta prie akustinių fotelių: čia galima ramiai pasikalbėti telefonu ar padirbėti individualiai.

Užsakovų pageidavimu visame biure grindys uždengtos aukštos kokybės, garsą sugeriančia kilimine danga, pagaminta iš perdirbtų medžiagų.

Vytenio Raubicko nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2018 / 4.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.