Blog

Biuras – stilizuotas žemėlapis

biuro interjeras
Leono Garbačausko nuotr.

Neatrastos šalys, nematytos vietos, naujos spalvos ir nepažinti skoniai – visa tai susilieja į vieną piešinį, į vieną žemėlapį – taip savo suprojektuotą biuro interjerą pristato architektų biuro YCL komanda. 128 kv. metrų ploto biuras sostinės centre buvusiame generalinės prokuratūros pastate pulsuoja atradimų dvasia.

Biurą, kuriame įsikūrė advokatų kontora, interjero projektuotojai (Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis, Rokas Kontvainis) pavadino „Žemėlapiu“: ir dėl užsakovų poreikio daug keliauti darbo reikalais, ir dėl to, kad biurą, pasirinkę skirtingą spalvų gamą, architektai suskaidė į kontinentus, valstybes. Architektų siekiamybė – kad biuro patalpose atradėjais jaustųsi ir aštuoni biuro darbuotojai, ir svečiai.

Projektuojant interjerą panaudota daug natūralios medienos, architektams patrauklios savo tekstūra. „Niekada nerasi tokios pat parketo lentos ar vienodos baldų plokštės. Projektuojant biuro žemėlapį, kuriant atskiras erdves, šios medžio ypatybės labai pravertė. Mediena čia panaudota įvairiau, ne vien kaip grindų danga“, – komentavo vienas projekto autorių, architektas A. Barzda.

Leono Garbačausko nuotr.

Biuro kūrėjai daug dėmesio skyrė spalvoms: dominuojančios ryškios sienų spalvos čia kontrastuoja su nuosaikiomis natūralaus medžio spalvomis. Architekto žodžiais, šis kontrastas labai pagelbėjo, nes skirtingos šalys ir gamtos kampeliai, net ir būdami šalia, gali būti labai skirtingi. Toks pat įvairus ir biuro interjeras. Architektai siekė, kad eidami iš vienos patalpos į kitą žmonės jaustųsi tyrinėtojais, keliaujančiais iš vienos šalies į kitą.

Bendrosiose darbui skirtose erdvėse įrengta atskirų kabinetų ir pasitarimų kambarys. Poilsio zonos suprojektuotos didesnio ploto kabinetuose. Sėdimosios darbo vietos mobilios ir lengvos, erdvės neribojamos sunkių minkštasuolių. Darbo vietos neapkrautos šviestuvais – stalai apšviesti nuo lubų nuleistais baltos spalvos linijiniais šviestuvais. Ten, kur atrodė reikalinga, darbo vietos viena nuo kitos atskirtos lengvomis erdvės neužgožiančiomis stiklo pertvaromis. Privatumui užtikrinti papildomai panaudotos užuolaidos.

Patalpose vyrauja medžio grindys, kurių dalis nudažyta ryškia mėlyna spalva. Sanitariniuose mazguose, virtuvėlėje, drabužinėje suklijuotos akmens masės plytelės.

Dauguma baldų irgi natūralaus medžio. Vienas specialiai šiam biurui suprojektuotų baldų – stalas, kuris iš vienos pusės tarnauja kaip laukiamojo baldas, skirtas prisėsti, iš kitos – kaip administratoriaus darbo stalas.

Viena kėdei vieta rasta ne ant grindų – ji sumontuota ant lubų, kad sustiprintų grindų painiojimosi su lubomis iliuziją.

Leono Garbačausko nuotr.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Statyba ir architektūra“, 2017 / 3.

Parašykite komentarą

Atsiliepimų nėra.